Autor Wątek: Komputer pokładowy - spalanie itp.  (Przeczytany 15132 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

solkaner22

• Gość
Komputer pokładowy - spalanie itp.
« dnia: 04 Marzec 2009, 21:02:10 »
Witam

Podczas jazdy mam ustawiony wyświetlacz komputera pokładowego na info o ilości kilometrów jaka pozostała do kolejnego tankowania. Gdy komputer pokazuje ok. 80-85 km do przejechania zapala się lampka rezerwy paliwa.
Przy 50 km jest podawana jeszcze wartość liczbowa w km, ale potem pozostają już tylko kreski -- na wyświetlaczu.

1 pytanie jest takie: ile mogę jeszcze zrobić km pomimo, że komputer nie pokazuje już żadnej wartości.

2 pytanie: jakie macie rozbieżności pomiędzy wskazanym zużyciem paliwa wg komp. pokładowego i faktycznym, czy waszym zdaniem komputer zawyża spalnie, zaniża czy pokazuje faktyczną wartość. Jaka u was jest tolerancja tych wskazań.

vesoly

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Marzec 2009, 22:09:09 »
2. W Accencie III jest chyba podobny komputer. Też poniżej 50km do końca zaczynają pulsować 4 minusy. Kiedyś wyjeżdżę benzynę o końca i się przekonamy jak jest z tym bakiem. Jako zabezpieczenie pustego baku mam LPG :)
Są rozbieżności ale małe:
komputer - faktyczne spalanie:
9.80 - 9.84
10.2 - 10.5
6.39 - 6.40
10.20 - 10.09
8.30 - 8.43
8.80 - 8.96
7.80 - 8.00
8.20 - 8.46

wlad

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Marzec 2009, 22:31:56 »
Cytat: "solkaner22"
pytanie jest takie: ile mogę jeszcze zrobić km pomimo, że komputer nie pokazuje już żadnej wartości.

w elantrze jest to tez 50km-oczywiscie nigdy nie testowane :mrgreen:

grzech

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Marzec 2009, 08:09:52 »
Właśnie wczoraj tankowałem i moge powiedzieć że kontrolka rezerwy zapala sie przy 76km do końca. Tak jak opisałeś od 50km są kreski.
Ile można przejechać do końca... myślę że bezpiecznie można powiedzieć że z 30km, więcej bym nie polecał z uwagi na to że można spalić pompe paliwa... jak go zabraknie. Nie chce tego testować na sobie :)
Czy komputer zaniża czy zawyża wskazania zużycia paliwa. Wydaje sie że raczej prawidłowo pokazuje. Moge zauważyć jedynie że komputer zaniża ~0,1-0,2 l/100km... ale to nie jest pomyłka a jedynie sposób tankowania do pełna ;)
Generalnie brakuje mi chwilowego spalania... no ale trudno ;) podobno nie ma takiej możliwości (ASO)

jzk77

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Marzec 2009, 09:11:10 »
Ja bym się "trzymał" bardzo racjonalnego stanowiska Grzecha.
Nie jest istotne ile jeszcze przejadę na pustym baku ( co wskazuje komputer ). Wskazanie to jest istotnym sygnałem, że pompa paliwa nie ma smarowania i grozi jej zatarcie. I co mi z tego, że dowiem się ile jeszcze przejadę na pustym baku a może się nie dowiem, bo będzie holowanie jak z pompy paliwowej będzie złom.
Jeśli chcesz mieć "głupie" awarie, to baw się swoją zabawką ale potem nie narzekaj jak serwis
będzie cię kasował. A im w to graj.
A więc lej kiedy należy.
Pozdrawiam

sopel

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Marzec 2009, 22:42:48 »
Cytat: "grzech"
Właśnie wczoraj tankowałem i moge powiedzieć że kontrolka rezerwy zapala sie przy 76km do końca

byzydura troche :]
rezerwa zapala sie w tym momencie , w ktorym plywak spadnie ponizej jakiegos poziomu, a to ile akurat pokazuje komptuter to inna sprawa , czasme pokazuje 108 , czasem pokazuje 80. w sumie nawet nie wiem od czego to jest zalezne.

jak konczy Ci sie paliwo , to samochod Ci zgasnie, to na czym bedzie pracowala ta pompa zeby sie zatrzec?
w Leonie, w dieslu, brak paliwa , auto stoi, dolewka, pokrecenie pare razy kluczykiem, jezdzi
w Transicie, w dieslu, brak paliwa, auto stoi, dolewka, pokrecenie pare razy kluczykiem i jezdzi.

wlad

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Marzec 2009, 06:41:47 »
Cytat: "sopel"
a to ile akurat pokazuje komptuter to inna sprawa , czasme pokazuje 108 , czasem pokazuje 80. w sumie nawet nie wiem od czego to jest zalezne.

komputer przelicza to na podstawie sredniego zuzycia paliwa
Cytat: "sopel"
jak konczy Ci sie paliwo , to samochod Ci zgasnie, to na czym bedzie pracowala ta pompa zeby sie zatrzec?

przeciez to jest pompa elektryczna-gdy silnik stanie ,ona dalej pracuje az do wylaczenia zaplonu.poza tym chodzi tez o jej chlodzenie poprzez paliwo.
nie mowiac o tym,ze jest szansa ze zbierze z dna swinstwa co w przypadku CR moze skonczyc sie tragicznie.

grzech

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Marzec 2009, 10:57:29 »
sopel nie ma sz do końca racji i czepiasz sie!
wlad chyba jasno wytłumaczył sprawe i prawidłowo ;)

szymonmtb

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Marzec 2009, 18:54:04 »
Cytat: "solkaner22"

2 pytanie: jakie macie rozbieżności pomiędzy wskazanym zużyciem paliwa wg komp. pokładowego i faktycznym, ... zaniża ....

Hej-ka

W moim i30 zdecydowanie ZANIŻA wskazanie zużycia paliwa.
Rozumiem podawane przez komputer wyniki:
A) długość przejechanej trasy (od ostatniego "startu")
/
B) stosunek znajdującego się w zbiorniku paliwa
=
7,0 (średnio wg komputera w cyklu mieszanym l/100km)
7,8 (średnio wg własnego wyliczenia A)/B) w cyklu mieszanym l/100km, w tolerancji na "+". Do pustego zbiornika pozostało do przejechania wg wskazania na liczniku max. ok 15km, ponieważ tyle wyjeździłem km - od momentu pojawienia się informacji w komputerze 50km i będzie <stop> samochód dalej o własnych siłach nie pojedzie <lol2>.)

Powyższe stwierdzenie "zdecydowanie ZANIŻA" - jest wg mnie o tyle zasadne, iż wątpię, aby konstruktorzy marki Hyundai uwzględnili:
* przysyłanie informacji na jakiej długości trasy - używana była (do której pracy niezbędne jest paliwo i jak "mocno" była ustawiona) KLIMATYZACJA,
* zastanawiam się również nad jednoznacznym wpływem UŻYWANIA ŚWIATEŁ mijania (non/stop), a zużyciem paliwa,
* dodatkowo kolejnym (raczej - nie możliwym do zmierzenia) błędem, NIE branym pod uwagę przez komputer pokładowy - są wszystkie PRZESTOJE SAMOCHODU NA PRACUJĄCYM SILNIKU...

Takie są moje spostrzeżenia dotyczące zasadności "...rozbieżności pomiędzy wskazanym zużyciem paliwa..."

wlad

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Marzec 2009, 21:54:32 »
Cytat: "szymonmtb"
wątpię, aby konstruktorzy marki Hyundai uwzględnili:
* przysyłanie informacji na jakiej długości trasy - używana była (do której pracy niezbędne jest paliwo i jak "mocno" była ustawiona) KLIMATYZACJA,

a po co mieliby to uwzgledniac-wszystko to uwzglednia silnik odpowiednio wiecej spalajac :mrgreen:
* zastanawiam się również nad jednoznacznym wpływem UŻYWANIA ŚWIATEŁ mijania (non/stop), a zużyciem paliwa,

patrz wyzej
* dodatkowo kolejnym (raczej - nie możliwym do zmierzenia) błędem, NIE branym pod uwagę przez komputer pokładowy - są wszystkie PRZESTOJE SAMOCHODU NA PRACUJĄCYM SILNIKU...

jezeli silnik spali 4 litrow na dystansie 50 km a nastepne 1l na postoju komputer na pewno pokaze zuzycie 10l/100km-wiec na pewno bierze pod uwage to spalanie.

vesoly

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Marzec 2009, 00:42:41 »
Dokładnie tak ja powyżej!
Komputer liczy czasy wtryskiwania paliwa i porównuje to z licznikiem przejechanych kilometrów od ostatniego skasowania tego licznika. Nie ma tu żadnej filozofii.
Wg. moich spostrzeżeń podawane spalanie jest. zazwyczaj mniejsze od rzeczywistego o około 2% (zamiast 10,2l pokazuje 10,0l/100km) więc chyba nie ma o czym mówić.

speedmaster

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Marzec 2009, 07:53:20 »
u mnie po 1,5 roku użytkowania i obserwacji też różnice były około 0,1-0,2 litra 8-)

grzech

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Marzec 2009, 08:30:19 »
Przy takich różnicach.... NIE MA TEMATU :mrgreen:

gummi.cezar

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Marzec 2009, 08:49:08 »
U mnie ta różnica jest trochę większa ( ~ 0,5 l/100km ).
Komputer pokazał 8.0, a naprawdę było 8,46.

grzech

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Marzec 2009, 10:37:03 »
Drodzy Forumowicze!!! 8-)
A co powiecie na takie zjawisko, które ma wprost przełożenie na wyliczane zużycie paliwa.
Przy tankowaniu, po kilkukrotnym wybiciu "pistoletu" (piana itd) zatankowałem jeszcze 4 litry.

Co wy na to?? :p