Forum > i30 FD
Komputer pokładowy - spalanie itp.
sopel:
--- Cytat: "grzech" ---Właśnie wczoraj tankowałem i moge powiedzieć że kontrolka rezerwy zapala sie przy 76km do końca
--- Koniec cytatu ---
byzydura troche :]
rezerwa zapala sie w tym momencie , w ktorym plywak spadnie ponizej jakiegos poziomu, a to ile akurat pokazuje komptuter to inna sprawa , czasme pokazuje 108 , czasem pokazuje 80. w sumie nawet nie wiem od czego to jest zalezne.
jak konczy Ci sie paliwo , to samochod Ci zgasnie, to na czym bedzie pracowala ta pompa zeby sie zatrzec?
w Leonie, w dieslu, brak paliwa , auto stoi, dolewka, pokrecenie pare razy kluczykiem, jezdzi
w Transicie, w dieslu, brak paliwa, auto stoi, dolewka, pokrecenie pare razy kluczykiem i jezdzi.
wlad:
--- Cytat: "sopel" ---a to ile akurat pokazuje komptuter to inna sprawa , czasme pokazuje 108 , czasem pokazuje 80. w sumie nawet nie wiem od czego to jest zalezne.
--- Koniec cytatu ---
komputer przelicza to na podstawie sredniego zuzycia paliwa
--- Cytat: "sopel" ---jak konczy Ci sie paliwo , to samochod Ci zgasnie, to na czym bedzie pracowala ta pompa zeby sie zatrzec?
--- Koniec cytatu ---
przeciez to jest pompa elektryczna-gdy silnik stanie ,ona dalej pracuje az do wylaczenia zaplonu.poza tym chodzi tez o jej chlodzenie poprzez paliwo.
nie mowiac o tym,ze jest szansa ze zbierze z dna swinstwa co w przypadku CR moze skonczyc sie tragicznie.
grzech:
sopel nie ma sz do końca racji i czepiasz sie!
wlad chyba jasno wytłumaczył sprawe i prawidłowo ;)
szymonmtb:
--- Cytat: "solkaner22" ---
2 pytanie: jakie macie rozbieżności pomiędzy wskazanym zużyciem paliwa wg komp. pokładowego i faktycznym, ... zaniża ....
--- Koniec cytatu ---
Hej-ka
W moim i30 zdecydowanie ZANIŻA wskazanie zużycia paliwa.
Rozumiem podawane przez komputer wyniki:
A) długość przejechanej trasy (od ostatniego "startu")
/
B) stosunek znajdującego się w zbiorniku paliwa
=
7,0 (średnio wg komputera w cyklu mieszanym l/100km)
7,8 (średnio wg własnego wyliczenia A)/B) w cyklu mieszanym l/100km, w tolerancji na "+". Do pustego zbiornika pozostało do przejechania wg wskazania na liczniku max. ok 15km, ponieważ tyle wyjeździłem km - od momentu pojawienia się informacji w komputerze 50km i będzie <stop> samochód dalej o własnych siłach nie pojedzie <lol2>.)
Powyższe stwierdzenie "zdecydowanie ZANIŻA" - jest wg mnie o tyle zasadne, iż wątpię, aby konstruktorzy marki Hyundai uwzględnili:
* przysyłanie informacji na jakiej długości trasy - używana była (do której pracy niezbędne jest paliwo i jak "mocno" była ustawiona) KLIMATYZACJA,
* zastanawiam się również nad jednoznacznym wpływem UŻYWANIA ŚWIATEŁ mijania (non/stop), a zużyciem paliwa,
* dodatkowo kolejnym (raczej - nie możliwym do zmierzenia) błędem, NIE branym pod uwagę przez komputer pokładowy - są wszystkie PRZESTOJE SAMOCHODU NA PRACUJĄCYM SILNIKU...
Takie są moje spostrzeżenia dotyczące zasadności "...rozbieżności pomiędzy wskazanym zużyciem paliwa..."
wlad:
--- Cytat: "szymonmtb" --- wątpię, aby konstruktorzy marki Hyundai uwzględnili:
* przysyłanie informacji na jakiej długości trasy - używana była (do której pracy niezbędne jest paliwo i jak "mocno" była ustawiona) KLIMATYZACJA,
--- Koniec cytatu ---
a po co mieliby to uwzgledniac-wszystko to uwzglednia silnik odpowiednio wiecej spalajac :mrgreen:
--- Cytat: "szymonmtb" ---* zastanawiam się również nad jednoznacznym wpływem UŻYWANIA ŚWIATEŁ mijania (non/stop), a zużyciem paliwa,
--- Koniec cytatu ---
patrz wyzej
--- Cytat: "szymonmtb" ---* dodatkowo kolejnym (raczej - nie możliwym do zmierzenia) błędem, NIE branym pod uwagę przez komputer pokładowy - są wszystkie PRZESTOJE SAMOCHODU NA PRACUJĄCYM SILNIKU...
--- Koniec cytatu ---
jezeli silnik spali 4 litrow na dystansie 50 km a nastepne 1l na postoju komputer na pewno pokaze zuzycie 10l/100km-wiec na pewno bierze pod uwage to spalanie.
Nawigacja
[#] Następna strona