Forum > i30 FD

Komputer pokładowy - spalanie itp.

(1/5) > >>

solkaner22:
Witam

Podczas jazdy mam ustawiony wyświetlacz komputera pokładowego na info o ilości kilometrów jaka pozostała do kolejnego tankowania. Gdy komputer pokazuje ok. 80-85 km do przejechania zapala się lampka rezerwy paliwa.
Przy 50 km jest podawana jeszcze wartość liczbowa w km, ale potem pozostają już tylko kreski -- na wyświetlaczu.

1 pytanie jest takie: ile mogę jeszcze zrobić km pomimo, że komputer nie pokazuje już żadnej wartości.

2 pytanie: jakie macie rozbieżności pomiędzy wskazanym zużyciem paliwa wg komp. pokładowego i faktycznym, czy waszym zdaniem komputer zawyża spalnie, zaniża czy pokazuje faktyczną wartość. Jaka u was jest tolerancja tych wskazań.

vesoly:
2. W Accencie III jest chyba podobny komputer. Też poniżej 50km do końca zaczynają pulsować 4 minusy. Kiedyś wyjeżdżę benzynę o końca i się przekonamy jak jest z tym bakiem. Jako zabezpieczenie pustego baku mam LPG :)
Są rozbieżności ale małe:
komputer - faktyczne spalanie:
9.80 - 9.84
10.2 - 10.5
6.39 - 6.40
10.20 - 10.09
8.30 - 8.43
8.80 - 8.96
7.80 - 8.00
8.20 - 8.46

wlad:

--- Cytat: "solkaner22" ---pytanie jest takie: ile mogę jeszcze zrobić km pomimo, że komputer nie pokazuje już żadnej wartości.
--- Koniec cytatu ---

w elantrze jest to tez 50km-oczywiscie nigdy nie testowane :mrgreen:

grzech:
Właśnie wczoraj tankowałem i moge powiedzieć że kontrolka rezerwy zapala sie przy 76km do końca. Tak jak opisałeś od 50km są kreski.
Ile można przejechać do końca... myślę że bezpiecznie można powiedzieć że z 30km, więcej bym nie polecał z uwagi na to że można spalić pompe paliwa... jak go zabraknie. Nie chce tego testować na sobie :)
Czy komputer zaniża czy zawyża wskazania zużycia paliwa. Wydaje sie że raczej prawidłowo pokazuje. Moge zauważyć jedynie że komputer zaniża ~0,1-0,2 l/100km... ale to nie jest pomyłka a jedynie sposób tankowania do pełna ;)
Generalnie brakuje mi chwilowego spalania... no ale trudno ;) podobno nie ma takiej możliwości (ASO)

jzk77:
Ja bym się "trzymał" bardzo racjonalnego stanowiska Grzecha.
Nie jest istotne ile jeszcze przejadę na pustym baku ( co wskazuje komputer ). Wskazanie to jest istotnym sygnałem, że pompa paliwa nie ma smarowania i grozi jej zatarcie. I co mi z tego, że dowiem się ile jeszcze przejadę na pustym baku a może się nie dowiem, bo będzie holowanie jak z pompy paliwowej będzie złom.
Jeśli chcesz mieć "głupie" awarie, to baw się swoją zabawką ale potem nie narzekaj jak serwis
będzie cię kasował. A im w to graj.
A więc lej kiedy należy.
Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej