ja mam u siebie z przodu 195 a z tyłu właśnie 2o5, oponki i wszystko jest ok, z tym że z tyłu mam dystanse 2,5 cm na koło i z tego co widze u siebie to bez dystansów felga obcierała by o mocowanie tłumika na prawym kole. ale to chyba zależy od ET felgi, więc musisz sprawdzić jakie ET potrzebujesz żeby ci nie obcierało bez dystansów

przy wyborze felgi mogą Ci się przydać poniższe dane zaczerpnięte z innego forum

tabelke która odpowiada na pytanie jak dobrac szerokość felg do szerokości opon i na odwrót.Myśle że sie przyda nie jednej osobie.
Kalkulator oponFelgi - parametry montażoweRozmiar felgiRozmiar jest podawany w calach. Pierwsza część jest szerokością felgi a druga jej średnicą, np. 6,0x15 oznacza felgę o szerokości 6 cali oraz średnicy 15 cali. Średnica felgi odpowiada wielkości opony, czyli opona np. 185/65R15 ma również średnicę 15 cali i pasuje na felgę o średnicy 15 cali.
Rozstaw felgiRozstaw oznacza średnicę okręgu na jakim znajdują się śruby mocujące koło. Jeśli śrub jest parzysta liczba, np. 4, to łatwo tą średnicę zmierzyć. Jest nią odległość między środkami przeciwległych śrub.
Offset felgi (ET)
Offset zwany również odsadzeniem jest odległością pomiędzy płaszczyzną symetrii felgi, a płaszczyzną powierzchni montażowej. Offset może być dodatni lub ujemny i jest specyficzny dla konkretnego modelu felgi a nie samochodu, jak rozstaw. Oznacza to, że różne felgi montowane do tego samego auta mogą mieć różne offsety.
[ Komentarz dodany przez: BartBartez: 2009-03-03, 12:05 ]Nie wstawiamy całych tabel. Wystarczy link