Forum > Sonata
[Sonata NF/YF] Interfejs do komputera Bluetooth + soft
sut72:
Witam!
Jestem od niedawna reaktywowanym Hyundaiowcem, być może jeszcze niektórzy pamiętać mnie będą z białej Lanterki 2,0.
Chciałbym prosić o poradę w sprawie interfejsu diagnostycznego do Sonaty CRDI komunikującego się po Bluetooth. Czy ktoś z Was już ma, próbował, używa?
Na co zwracać uwagę przy zakupie?
Udzielcie, proszę, jakiejś porady, pomocy, może polecicie jakiś konkretny model/egzemplarz?
Jakiego softu używać najlepiej do Sonaty (system Win7 64-bit i Android)?
PS
Jeśli pomyliłem oznaczenie modelu - prośba o korektę.
[ Dodano: 2013-02-05, 22:40 ]
Naprawdę nikt nie korzysta z interfejsów diagnostycznych??
Ja sam nigdy tego nie robiłem i liczyłem na to, że podzielicie się swoją opinią, doświadczeniami, może jakimiś radami?
Hants:
--- Cytat: "sut72" ---Naprawdę nikt nie korzysta z interfejsów diagnostycznych??
--- Koniec cytatu ---
Naszym interfejsem diagnostycznym są nasze oczy, uszy i delikatny dotyk :-) Sorrki -nie mogłem się powstrzymać :lol:
A czemu chcesz koniecznie po blutuf?
sut72:
--- Cytat: "Hants" ---
Naszym interfejsem diagnostycznym są nasze oczy, uszy i delikatny dotyk :-) Sorrki -nie mogłem się powstrzymać :lol:
--- Koniec cytatu ---
OK - rozumiem, "nowy" wzbudza uzasadnioną nieufność i musi przejść chrzest.... ;-)
--- Cytat: "Hants" ---A czemu chcesz koniecznie po blutuf?
--- Koniec cytatu ---
Powiedzmy tak - nie upieram się co do Sinego Ząbka, jednak w jego przypadku argumentem "za" jest brak ogonka.
W supermarkecie można znaleźć różne urządzenia i różne opisy:
1.
2.
3.
4.
Gdzieś czytałem, że wersja 1.4b jest najnowszą, tutaj w opisach różnych są 1.5, 2 czy nawet 2.1. Jak to z tym jest?
Gdzieś też znalazłem ostrzeżenie, że źle wykonany może uszkodzić komputer samochodu - czy to prawda? Jak tego uniknąć?
Z kolei TUTAJ twierdzą, że to ich własna konstrukcja, a nie import z "wiadomoskąd". Są też zdecydowanie drożsi.
kosmos2011:
--- Cytat: "sut72" ---OK - rozumiem, "nowy" wzbudza uzasadnioną nieufność i musi przejść chrzest.... ;-)
--- Koniec cytatu ---
Zapewniam że wszyscy są pokojowo nastawieni i nie ma tu mowy o żadnym chrzczeniu (trudne słowo).Aż się dziwie że przez ponad rok chyba nikt nie dostał bana :roll:
Zapoznaj się z tym tematem http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=25.
Myślę że ostatnia wersja to 1.4b prawie wszystko jest z Chin i oczywiście można diagnozować i kasować błędy tylko silnika.Mój ELM jest z ogonkiem i jakbym teraz miał kupować jeszcze raz to bym wybrał bez, gdyż juz parę razy przez nie umiejętne ruchy urwałbym gniazdo OBD lub usb w laptopie.Poza tym przy stosowaniu różnych aplikacji na smartfona można na ekranie wyświetlić "kolorowe migające choinki".
sut72:
--- Cytat: "kosmos2011" ---
Zapewniam że wszyscy są pokojowo nastawieni i nie ma tu mowy o żadnym chrzszeniu (trudne słowo).Aż się dziwie że przez ponad rok chyba nikt nie dostał bana :roll:
--- Koniec cytatu ---
No to mamy pierwszego kandydata do bana za ortografię...
:mrgreen:
--- Cytat: "kosmos2011" ---Zapoznaj się z tym tematem http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=25.
--- Koniec cytatu ---
DZIĘKI! Tego tematu jakoś nie odnalazłem, acz szukałem na Forum.
No cóż, jak to mawiali czasami najstarsi górale, najciemniej jest zawszeć pod latarnią...
:-))
--- Cytat: "kosmos2011" ---Myślę że ostatnia wersja to 1.4b prawie wszystko jest z Chin i oczywiście można diagnozować i kasować błędy tylko silnika.Mój ELM jest z ogonkiem i jakbym teraz miał kupować jeszcze raz to bym wybrał bez, gdyż juz parę razy przez nie umiejętne ruchy urwałbym gniazdo OBD lub usb w laptopie.Poza tym przy stosowaniu różnych aplikacji na smartfona można na ekranie wyświetlić "kolorowe migające choinki".
--- Koniec cytatu ---
Et pro secundo gratio! Za opinię użytkownika - czyli jednak jacyś są... ;-)
Przede wszystkim zastanawiałem się, czy te najtańsze chińczyki będą w ogóle chciały "gadać" z autem.
Generalnie chyba poszukam jakiegoś sprzedawcy lokalnego, coby można od razu podpiąć i sprawdzić.
A tak na maginesie: co masz na myśli mówiąc o kolorowych migających choinkach?
A możesz jeszcze zdradzić jakiego oprogramowania używasz?
Jeszcze znalazłem takie COŚ - czy to się do czegoś nadaje? Niestety - ogoniaste...
Nawigacja
[#] Następna strona