Autor Wątek: Montaż licznika z obrotomierzem - Accent '99  (Przeczytany 4463 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

llazicki

• Gość
Montaż licznika z obrotomierzem - Accent '99
« dnia: 02 Marzec 2009, 15:20:13 »
Witam wszystkich klubowiczów.
Mam pytanie poszukiwałem jakiegoś schematu na hmaservice i niepotrafie znalesc jak podłączyć obrotomierz w tym samochodzie. Wczesniej mniałem licznik bez obrotomierza , postanowiłem wstawić licznik z obrotomierzem. Wszystko by było fajnie licznik podłaczony -wszystko działa oprócz obrotomierza. Próbowałem podłaczyć pod cewke ale........ cewka jest podwójna podłaczajac pod jedna cześć dostaje połowe impulsu a pod dwie na włączonym silniku dostaje odpowiedni impuls ale jak zgasze silnik to go już nieodpale. Wydaje mi sie , że najprościej będzie podączyć go gdzieś pod komputer ... tylko że nigxdize niepotrafie znaleść schematu albo jakichkolwiek informacji na ten temat.
Z góry wszysktim dziękuje za jaką kolwiek pomoc.

adams502

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Marzec 2009, 20:57:46 »
Witam, też chciałem wymienić zegary na takie z obrotomierzem, ale nie wiedziałem czy będzie on działał więc zdecydowałem się na zakup elektronicznego obrotomierza na allegro. podłączyłem go pod jeden kabel niskiego napięcia w jednej z dwóch (trzy żyłowych) kostek i działa jak należy. Niestety nie mam pojęcia jak inaczej można podłączyć seryjne zegary. Jakbyś doszedł do tego jak to zrobić to mam prośbę żebyś umieścił instrukcję na tym forum.

llazicki

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Marzec 2009, 21:11:17 »
wporzątku . do konca tygodnia bede mniał najprawdopodobniej instrukcje od znajomego z serwisu hyundaia :) jak bede juz coś mniał to dam na forum

szymciak

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Marzec 2009, 21:25:37 »
Witam,

przepraszam za wykopaliska ... ;-) ;-)

Zainteresował mnie temat więc chciałbym się dowiedzieć czy się udało podłączyć ...
Bo z tego co zrozumiałem zegary w wersji z obrotomierzem pasują do wersji bez (wszystkie podłaczenia są takie same? czy jest zamontowana wiązka obrotomierza?

Pozdrawiam

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Kwiecień 2009, 23:24:00 »
W Accencie II nie było żadnego problemu przy podłączeniu zegarów z obrotomierzem w aucie oryginalnie bez obrotomierza. Macie pewność że obtościomierz jest OK?

adams502

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Wrzesień 2009, 11:29:42 »
Odświeżam temat. Czy ktoś wie czy po zmianie zegarów na takie z obrotomierzem, obrotomierz będzie działał?

Właśnie poszukałem trochę w Internecie i okazuje się, że po zmianie zegarów na te z obrotomierzem trzeba wszystkie kable w kostkach poprzekładać. Należy ściągnąć schemat i jeszcze trzeba wyprowadzić kabel z komputera (wstawić na nim rezystor) do obrotomierza.

Moim zadaniem gra nie warta świeczki. Podobno z obrotomierzami oryginalnymi też są problemy. Więc lepiej chyba ok 100zł wydać na taki uniwersalny i wmontować go w deskę.

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Wrzesień 2009, 21:17:57 »
W Accencie II nie było żadnego problemu przy podłączeniu zegarów

Ja nie miałem żadnych problemów z zamontowanym zestawem wskaźników z obrotomierzem ale podobnie mam Accenta II generacji. Trochę nie chce mi się wierzyć aby we wcześniejszych modelach miało być inaczej ale... wszystko możliwe. Może któryś z kolegów przekładał taki zestaw wskaźników w "jedynce" ?

adams502

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Wrzesień 2009, 21:31:36 »
Poszukałem na innych forach i na elektroda.pl i każdy, kto chciał przełożyć wskaźniki musiał pobawić się z kablami napisałem też do działu technicznego hyundaia. Jak mi odpiszą to umieszcze na forum.

birek1

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Wrzesień 2009, 10:10:34 »
Witam, jestem akurat po przekładce zegarów na te z obrotomierzem Accent 95" 1.5. Wymagało to poprzekładania niemal wszystkich przewodów w trzech złączach licznika. Wersja bez obrotomierza nie ma wyprowadzonego przewodu sygnałowego do obrotomierza. ja miałem problem ze zdjeciem wtyczki przy module komputera aby dobrać się do pinu z sygnałem do obrotomierza (w zalezności od wersji , rocznika jest to pin 6, 43 lub 47). Sygnał ten wzialem z dwóch przewodów sygnałowych cewki zapłonowej poprzez diody i rezystor. Układ i opis takiego rozwiązania znalazlem na stronie:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=817546&postdays=0&postorder=asc&highlight=dodatkowy+obrotomierz+fiesta&start=0
Ważne jest aby rezystor w zakresie od 18Kom do 56 Kom i mocy min. 1W dobrac eksperymentalnie. bez niego obrotomierz nic nie wskarze. Ja zastosowałem 27 kom , przejechałem ok. 1000km i obrotomierz pracuje doskonale.

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Wrzesień 2009, 10:19:36 »
birek1,
szacunek, wygląda na to że w Accencie I-szej generacji przesadnie oszczędzano, nie robiąć uniwersalnej wiązki; w II nie ma problemu z wymianą zegarów.

oolbap

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Listopad 2009, 13:05:03 »
no to ja też odkopuję :P
mianowicie wie ktoś który przewód gdzie przepiąć w tych 3 wtyczkach do zegarów w accencie 1 ;)
myślę ,że raczej nie będzie w tej kwestii różnicy przy wersjach silnikowych i roczniku ;)
kto coś wie niech pisze ;)

birek1

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Listopad 2009, 08:24:04 »
Witam,

przesyłam zainteresowanym schemat przekładki złączy na zegary z obrotomierzem

http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=139591&c=89&hq=obrotomierz&f=7&m=flat

oolbap

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Listopad 2009, 10:55:12 »
dziękuję bardzo :-D
i o to mi chodziło ;-)
bo metoda prób i błędów w tym wypadku raczej nie wróży dobrze :-P

oolbap

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Listopad 2009, 00:35:52 »
no i się przydało w 1.3 12v schemat przekładania kabelków jest podobny :-P
i zielono-żółty trzeba przedłużyć ,poza tym jeden czy dwa mają inne kolory ale trzeba tylko lecieć ze schematu i jest ok ;-)
niestety nie miałem zbyt dużo czasu i obrotomierza nie podłączyłem :-(
chociaż same zegary wyglądają o wiele lepiej ;-)
mam jeszcze pytanie czy jak bym wziął sygnał z komputera czy dalej potrzebna była by ta "magia" z diodami :-P 478 479 481 482 483 484 490 491 492 498 499 503 998 w końcu fabrycznie takich "trików" nie robią :-P ;-)
ps.podłączyłem dopiero teraz bo nie miałem chęci ani czasu na ewentualne poprawki :P
ps2.trzeba próbować ;-) w końcu ktoś musi być pionierem ;-)
pozdro