Autor Wątek: [ix35 EL] zdalne sterowanie centralnym zamkiem  (Przeczytany 15366 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

artso

• Gość
[ix35 EL] zdalne sterowanie centralnym zamkiem
« dnia: 01 Luty 2013, 16:09:52 »
Witam!

Czy ktoś może samodzielnie instalował zdalne sterowanie centralnym zamkiem w iX35 ? Po odbiorze auta w wersji CLASSIC okazało się, że jedynym sposobem otwarcia/zamknięcia auta jest przekręcenie kluczyka w zamku drzwi. Niestety jest to mało wygodne rozwiązanie, szczególnie jak zachodzi potrzeba dostępu tylko do bagażnika. W specyfikacji auta jest oczywiście centralny zamek, ale sterowany kluczykiem, czym sprzedawca w salonie specjalnie się nie pochwalił.

Pozdrawiam

Artur

Azool

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Luty 2013, 16:53:47 »
No to Hyundai przyoszczędził. W tym modelu  powinno to być w standardzie niezależnie od wersji. Nie wiem czy ktoś Ci odpowie bo chyba mało osób nabywa podstawową wersje - przynajmniej tak mi się wydaje. Ja na Twoim miejscu bym nie kombinował tylko zapytał ile ASO będzie za taką modyfikacje chciało.

malowany

• Gość
Re: [ix35 EL] zdalne sterowanie centralnym zamkiem
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Luty 2013, 23:21:56 »
Cytat: "artso"
Witam!

Czy ktoś może samodzielnie instalował zdalne sterowanie centralnym zamkiem w iX35 ? Po odbiorze auta w wersji CLASSIC okazało się, że jedynym sposobem otwarcia/zamknięcia auta jest przekręcenie kluczyka w zamku drzwi. Niestety jest to mało wygodne rozwiązanie, szczególnie jak zachodzi potrzeba dostępu tylko do bagażnika. W specyfikacji auta jest oczywiście centralny zamek, ale sterowany kluczykiem, czym sprzedawca w salonie specjalnie się nie pochwalił.

Pozdrawiam

Artur

Kurde .. Aż jestem zdziwiony .. Naprawdę jest wersja bez centralnego ? Chyba to jakiś żart......

arakiz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Luty 2013, 11:24:33 »
Do Artura.
Zamontowałem taki sterownik samodzielnie. Od roku działa bez najmniejszych problemów.
Kupiłem na znanym portalu aukcyjnym, najprostszy, tylko 2 przyciski, oczywiście made in China - bo innych chyba tam nie ma. Działa tak jak przycisk zamka po stronie kierowcy tzn.  otwiera / zamyka wszystkie drzwi łącznie z bagażnikiem i dodatkowo ma sygnalizację kierunkowskazami.
Opis podłączenia dotyczy tylko takiej najprostszej wersji.
W zakupionym sterowniku wybierasz schemat połączeń, w którym przekaźniki załączają masę (b. ważne). Kabelki będą podłączane do wiązki złącza D, wychodzącej ze skrzynki bezpieczników w kabinie. Skrzynka jest po lewej stronie kierownicy na dole. Złącze D jest na jej dole po prawej stronie.
Na obudowie są oznaczenia złącz.
Łączymy:
Kabel "zamknij" z D37 (37 to nr pinu złącza D), "otwórz" z D36, +12V sterownika z D12, masę do masy IX-a.
Standardowo sterownik ma 2 kable do kierunkowskazów (strona lewa, strona prawa). Ale nasz kochany IX35 steruje każdą lampą oddzielnie (są 4 przewody). W związku z tym możesz wysterować tylko dwie lampy. Ja wybrałem tylne. Numery pinów są następujące:
D5 - lewy tył, D10 - prawy tył.
Oczywiście można dołożyć do sterownika dwie diody i dwa kabelki uzyskując możliwość zapalenia 4 kierunkowskazów. Nie robiłem tego.
Kable sterownika dołączamy do kabli IX-a, nie przecinając ich. Ja lutowałem połączenia.
Pudełko sterownika przymocowałem za skrzynką bezpieczników. Zrobiłem to tak, że na pierwszy rzut oka niczego nie widać.
Przypomnę, że ingerencja w instalację grozi utratą gwarancji.
To tyle. Chętnie odpowiem na wszelkie pytania.

R0KTEMU

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lipiec 2015, 08:14:13 »
Odkopałem temat, gdyż nie mogę znaleźć podobnego.
Mianowicie ja w swoim ix35 2012r posiadam pilota do centralnego zamka, ale chciałbym zamontować jakiś buzer, aby informował mnie o zamykaniu i otwieraniu centralnego zamka. Domyślam się, że muszę to gdzieś połączyć z kierunkowskazami. Czy mam się podłączyć do tego złącza D, obojętnie pod które wyjście na kierunkowskaz? Czy zupełnie w innym miejscu.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lipiec 2015, 17:33:44 »

R0KTEMU

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lipiec 2015, 07:47:02 »
Wielkie dzięki za schematy. A czy mógłbyś mi to bardziej łopatologicznie rozpisać? (np. jakie kolory przewodów i gdzie się wpiąć, bardzo mile widziane foto)
Chcę zastosować np. buzer cofania.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lipiec 2015, 19:12:45 »
Na ostatnim zdjęciu masz kostkę "D"  z zaznaczonymi pinami od tylnych kierunkowskazów i tam trzeba się podłączyć.

R0KTEMU

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lipiec 2015, 21:52:14 »
Ok dzięki.

[ Dodano: 2015-07-23, 11:48 ]
Cytat: "kosmos2011"
Na ostatnim zdjęciu masz kostkę "D"  z zaznaczonymi pinami od tylnych kierunkowskazów i tam trzeba się podłączyć.

Gdy tam się podłączę z buzerem to będzie działał także wtedy gdy włączę kierunkowskaz lub awaryjne. A mnie chodzi aby buzer działał tylko wtedy gdy zamykam lub otwieram zamki z pilota. Czyli szukam podpięcia pod sterownik od centralnego zamka.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lipiec 2015, 18:15:37 »
Też tak później pomyślałem że będzie wciąż brzęczał.

W poście #4 tego tematu jest udzielona odpowiedź gdzie jest sygnał otwarcia i zamknięcia drzwi.

Przeczytaj post #4 http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5386 i rób tak jak jest tam opisane bo w innym wypadku to co dopisałeś do tego tematu 2015-07-23, 11:48 będzie widziane jako przeczytane i nikt nie odpowie.

R0KTEMU

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lipiec 2015, 18:47:16 »
Cytat: "arakiz"
Standardowo sterownik ma 2 kable do kierunkowskazów (strona lewa, strona prawa)

Tak, ale tu jest opisane jak podpiąć sterownik zdalnego sterowania do instalacji ix-a. U mnie tak jak wcześniej pisałem takowy sterownik jest już podpięty, tylko nie wiem gdzie go szukać.
Przyciski pilota są w oryginalnym kluczyku, czyli ten sterownik musiał być podpięty fabrycznie.
Cytat: "kosmos2011"
Przeczytaj post #4 http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5386 i rób tak jak jest tam opisane bo w innym wypadku to co dopisałeś do tego tematu 2015-07-23, 11:48 będzie widziane jako przeczytane i nikt nie odpowie.

Ok zrozumiałem.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Lipiec 2015, 19:07:33 »
W kostce D na pinach 36 i 37 masz sygnał przy otwarciu i zamknięciu zamka.

R0KTEMU

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Lipiec 2015, 20:01:19 »
Tak zgadza się, ale to są piny tylko do przesterowania zamka, a nie kierunkowskazów. A mnie cały czas chodzi o to:
- zamykam drzwi i jest 1 mignięcie kierunkowskazów ( i żeby było BEEP )
- otwieram drzwi i są 2 mignięcia kierunkowskazów ( i żeby było BEEP BEEP )

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Lipiec 2015, 18:48:21 »
Czy masz teraz sygnalizację kierunkowskazami?

R0KTEMU

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lipiec 2015, 18:55:39 »
Tak.