Do Artura.
Zamontowałem taki sterownik samodzielnie. Od roku działa bez najmniejszych problemów.
Kupiłem na znanym portalu aukcyjnym, najprostszy, tylko 2 przyciski, oczywiście made in China - bo innych chyba tam nie ma. Działa tak jak przycisk zamka po stronie kierowcy tzn. otwiera / zamyka wszystkie drzwi łącznie z bagażnikiem i dodatkowo ma sygnalizację kierunkowskazami.
Opis podłączenia dotyczy tylko takiej najprostszej wersji.
W zakupionym sterowniku wybierasz schemat połączeń, w którym przekaźniki załączają masę (b. ważne). Kabelki będą podłączane do wiązki złącza D, wychodzącej ze skrzynki bezpieczników w kabinie. Skrzynka jest po lewej stronie kierownicy na dole. Złącze D jest na jej dole po prawej stronie.
Na obudowie są oznaczenia złącz.
Łączymy:
Kabel "zamknij" z D37 (37 to nr pinu złącza D), "otwórz" z D36, +12V sterownika z D12, masę do masy IX-a.
Standardowo sterownik ma 2 kable do kierunkowskazów (strona lewa, strona prawa). Ale nasz kochany IX35 steruje każdą lampą oddzielnie (są 4 przewody). W związku z tym możesz wysterować tylko dwie lampy. Ja wybrałem tylne. Numery pinów są następujące:
D5 - lewy tył, D10 - prawy tył.
Oczywiście można dołożyć do sterownika dwie diody i dwa kabelki uzyskując możliwość zapalenia 4 kierunkowskazów. Nie robiłem tego.
Kable sterownika dołączamy do kabli IX-a, nie przecinając ich. Ja lutowałem połączenia.
Pudełko sterownika przymocowałem za skrzynką bezpieczników. Zrobiłem to tak, że na pierwszy rzut oka niczego nie widać.
Przypomnę, że ingerencja w instalację grozi utratą gwarancji.
To tyle. Chętnie odpowiem na wszelkie pytania.