moim zdaniem nie da się zrobić tak jak chcesz ponieważ przy lampce podsufitowej na stałe masz podłączony przewód dodatni, a z kolei o ile się nie mylę włącznik świateł jest jedno stykowy tzn. minus jest bezpośrednio przy żarówkach, a plus załączasz włącznikiem. Z racji tego, że w jednej lampie masz na stałe plus a w drugiej minus jak podłączysz masę z świateł to będzie się neonik cały czas świecił, a jak podepniesz do podsufitki to przy zapalonych światłach będzie się świecił w momencie otwarcia drzwi.
PS: ja też mam podświetlanie w nogach i nie radzę podłączać tego do świateł mijania!!! W czasie jazdy w nocy poza terenem zabudowanym (kompletne ciemności) podświetlanie będzie strasznie przeszkadzać. Przecież i tak do pedałów sięgasz instynktownie, i jak masz jasno to raczej ciężko zza kierownicy jest je zobaczyć. Moja rada jest taka jak w poprzednim poście, pociągnij 2 żyłowy kabel z podsufitki i podłącz do niego neoniki (wpinaj się bezpośrednio przy żarówce, jeżeli chcesz żeby neoniki świeciły nawet przy zamkniętych drzwiach w momencie kiedy włączysz tą lampkę pod sufitem)