Autor Wątek: [Accent] jak się podłączyć do podsufitki?  (Przeczytany 2826 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rudzik136

• Gość
[Accent] jak się podłączyć do podsufitki?
« dnia: 25 Luty 2009, 13:26:32 »
Witam,
Dostałem Accenta w spadku dlatego jestem nowy na forum...
I od razu mam pytanko.. chce zrobić sobie neonki na nogi.
Kupię sobie przełącznik hebelkowy na 3pozycje i chce żeby mi na jednej pozycji świeciły neonki gdy zapale światła, a na drugiej pozycji będą się świecić neonki razem z podsufitką...
Żeby razem ze światłami to podłącze sobie plusik z oświetleniem pokręteł podgrzewania, a plusik z podsufitki gdzie znaleźć żeby nie rozbierać pół samochodu?
Dodam że to Accent z 96roku... Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

adams502

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Luty 2009, 15:10:45 »
Dla wiadomości to światło w podsufitce ma cały czas plus, a włączniki przy drzwiach po zwarciu dają na podsufitkę minus. czyli napięcie możesz wsiąść nawet bezpośrednio z akumulatora, ale masa musi iść do lampiki podsufitowej. reasumując to nie podłączysz tych neoników tak jak napisałeś ponieważ nie da się nimi sterować plusem.

pociągnij kabel 2 żyłowy od lampi podsufitowej po słupku przednim do nóg kierowcy (jeżeli te neony mają malutki pobór prądu to kabel weź cieniutki, lepiej się taki kładzie)

rudzik136

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Luty 2009, 17:05:09 »
hm.. to mój plan legł w gruzach;p
to dam rade teraz zrobić żeby mieć w zależności ułożenia przełącznika albo razem z podsufitką albo razem ze światłami?
może ktoś jakiś mały schemacik teraz zrobić na to?
miałem zrobić że minusiki sobie łącze a plusik steruje.. ale teraz jak zrobić jak z lampki steruje minusem a ze świateł plusem? jak Adams?

adams502

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Luty 2009, 18:23:11 »
moim zdaniem nie da się zrobić tak jak chcesz ponieważ przy lampce podsufitowej na stałe masz podłączony przewód dodatni, a z kolei o ile się nie mylę włącznik świateł jest jedno stykowy tzn. minus jest bezpośrednio przy żarówkach, a plus załączasz włącznikiem. Z racji tego, że w jednej lampie masz na stałe plus a w drugiej minus jak podłączysz masę z świateł to będzie się neonik cały czas świecił, a jak podepniesz do podsufitki to przy zapalonych światłach będzie się świecił w momencie otwarcia drzwi.

PS: ja też mam podświetlanie w nogach i nie radzę podłączać tego do świateł mijania!!! W czasie jazdy w nocy poza terenem zabudowanym (kompletne ciemności) podświetlanie będzie strasznie przeszkadzać. Przecież i tak do pedałów sięgasz instynktownie, i jak masz jasno to raczej ciężko zza kierownicy jest je zobaczyć. Moja rada jest taka jak w poprzednim poście, pociągnij 2 żyłowy kabel z podsufitki i podłącz do niego neoniki (wpinaj się bezpośrednio przy żarówce, jeżeli chcesz żeby neoniki świeciły nawet przy zamkniętych drzwiach w momencie kiedy włączysz tą lampkę pod sufitem)

rudzik136

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Luty 2009, 18:59:10 »
jeszcze pomyślę jak zrobię... bo nie chciałem żeby się ciągle świeciły tylko jak sobie pstryknę ON;p przy światłach mijania i ON będą świeciły a bez świateł na ON nie będą działać neonki.. ale też chciałem żeby jako drugi ON w przełączniku to było zapalanie się z podsufitką.. no ale widze że musze wybrać jeden wariant... albo przy mijaniach z włącznikiem albo z podsufitki...
Nie ma rady....

A to wie ktoś gdzie znaleźć kabelki idące do światła w podsufitce? bo żeby się to niego dostać to trzeba całą podsufitke ściągać;/ a chciałbym tego ominąć...

Cien

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Luty 2009, 20:16:17 »
jeden przekaźnik i można sterować to oświetnienie (zgodnie z założeniami) nawet minusem ;-)

rudzik136

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Luty 2009, 09:33:28 »
Raczej zrezygnuje z prądu z podsufitki... niedość, żę rozbierania tyle to jeszcze przekaźnik.. starczy mi neonki na przełącznik z prądu z świateł pozycyjnych. będzie gut;d