Autor Wątek: [Sonata EF] Jak zamontować halogeny przeciwmgłowe w Sonacie  (Przeczytany 6078 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

LOUISS

• Gość
[Sonata EF] Jak zamontować halogeny przeciwmgłowe w Sonacie
« dnia: 30 Styczeń 2013, 20:28:09 »
Witam,

posiadam Sonatkę EF 2000 2.0
Mój egzemplarz nie posiada świateł przeciwmgłowych :cry:  (w zderzaku są jedynie zaślepki w kolorze nadwozia). Jako,że nie mile wspominam jesienne jazdy we mgle,postanowiłem wreszcie się z tym uporać i zamontować światełka dla własnej wygody.

Zdecydowałem,że nie będą to oryginały (kolega ma, narzeka,że łatwo je uszkodzić o niski krawężnik). Wymyśliłem,żeby zamontować Polskie WESEM-Y.

Dokładnie takie(da się je fajnie zmieścić w zderzaku): http://sklep.wesem.pl/4/6603/halogeny_samochodowe_przeciwmgielne_typu_hm3

i pytanie.. czy sonatka, pomimo tego,że ma włącznik przednich świateł przeciwmgielnych oraz ich działającą kontrolkę na desce,to pod zderzakiem są już przewody do sprawnego podłączenia takich światełek? Czy trzeba coś kombinować/prowadzić nowe?

Jestem laikiem elektryki. (nie moja branża/działka itp) Może ktoś kiedyś tam zaglądał,montował coś dodatkowego?

Proszę o poradę czy da się to bezboleśnie i dobrze zamontować.

P.s światła te występuje w dwóch rodzajach (ze złączem AMP albo kabel+złącze) co będzie lepsze?

Pozdrawiam i będę wdzięczny za wszelką pomoc.
LOUISS

Hants

• Gość
[Sonata EF] Jak zamontować halogeny przeciwmgłowe w Sonacie EF?
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Styczeń 2013, 21:25:07 »
Poszukaj na zagranicnym ebay. Ja trzy lata temu kupiłem oprawki dedykowane do mojego 19-letniego staruszka. Made in 'garażowa odlewnia plastiku', w zestawie były kable, stycznik, włącznik i instrukcja jak to do kupy zmontować i podłączyć. Pasuje idealnie.

Offline kosmos2011

• Giełda
Re: [Sonata EF] Jak zamontować halogeny przeciwmgłowe w Sona
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Styczeń 2013, 22:07:04 »
Cytat: "LOUISS"
Czy pod zderzakiem są już przewody?

Zrobiło się ciepło (ale podobno tylko do soboty) więc masz okazję położyć się pod przedni zderzak i zaobserwować czy znajdują się tam przewody (najprawdopodobnie kolory przewodów to czarny-masa i purpurowy-(+) o przekroju 0,5mm²).

Jak już sprawdzisz to otwórz maskę silnika i z prawej strony obok filtra powietrza znajduje się skrzynka bezpieczników i przekażników.

W skrzynce sprawdż czy są elementy zaznaczone na czerwono (przekażnik i bezpiecznik).

Wpisz tutaj  http://koreacat.ru/hyundai/ VIN samochodu i zobacz czy wyświetla się taka fraza 9241 LAMP-FOG(FR).
Jeśli tak to znaczy że fabrycznie lampy były i jest cała instalacja.

LOUISS

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Luty 2013, 19:39:43 »
Dzięki za odpowiedzi, na weekendzie postaram się zerknąć czy coś pod zderzakiem widać.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Luty 2013, 19:47:06 »
Jak sprawdzisz to napisz co znalazłeś i bedziemy dalej działać aż do szczęśliwego zaświecenia :lol:

LOUISS

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Luty 2013, 20:01:56 »
Posłałem Ci jeszcze pw w tej sprawie.

[ Dodano: 2013-02-01, 21:19 ]
Cytat: "kosmos2011"
W skrzynce sprawdż czy są elementy zaznaczone na czerwono (przekażnik i bezpiecznik).

wyskoczyłem na chwilkę i na szybko zerknąłem pod maskę

no i mam poszlaki;)

jest przekaźnik i bezpiecznik (15)

pod zderzakiem na środku pasa widać jedynie wiązkę która go okala(zaizolowana czarna) tak jak na pierwszym rysunku który dodałeś. natomiast za zaślepkami ciężko cokolwiek dojrzeć. Będę musiał faktycznie wleźć pod zderzak.

albo (gdybam) jakoś zdjąć te zaślepki (bo wiązka chyba powinna być bezpośrednio za nimi)