Autor Wątek: Głośna praca urządzenia nad silnikiem  (Przeczytany 2784 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pawelt

• Gość
Głośna praca urządzenia nad silnikiem
« dnia: 24 Luty 2009, 16:59:20 »
Witam
Mam kolejny problem.
Urządzeni zaznaczone na screenie dość głośno działa. Są to dźwięki jakby obcieranie paska, lub syczenie (piszczenie) .

Teraz pytania.
Co to może być?
Czy to coś poważnego?
Czy mam z tym od razu do mechanika jechać?

adams502

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Luty 2009, 17:42:33 »
To urządzenie nazywa się kolektorem ssącym. A czy tak było zawsze, czy dopiero zaczęło? Jeżeli było od zawsze to moim zdaniem to normalne, ja tak mam u siebie taki urok tej konstrukcji.

pawelt

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Luty 2009, 17:45:08 »
od jakiegoś czasu.
Czyli co, ssie za głośno? ;)

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Luty 2009, 20:55:45 »
Głośny kolektor ssący ?? !! <glupek2>
nie zrozumiem o co chodzi dopóty dopóki nie usłyszę :roll:

pawelt

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Luty 2009, 21:05:21 »
może to nie on, ale z tamtej okolicy.
Odgłosy jakby pasek klinowy, albo syczenie, piszczenie. Trudno stwierdzić.
Nagram na dyktafon i załączę plik następnym razem :)

thores

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Luty 2009, 21:11:02 »
Jeśli chodzi o takie jakby syczenie z delikatnym piskiem to ja coś takiego słyszę od kiedy kupiłem hultaja, wydawało mi się to normalne. Po kupnie autka znajomy mechanik bawił się z rozrządem i paroma innymi detalami i nie zwrócił uwagi na ten dźwięk. Myślę że to normalny odgłos - jeśli o tym samym myślimy. Nie nasłuchiwałem skąd pochodzi.

adams502

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Luty 2009, 21:36:44 »
Tak słychać silniczek krokowy ten kawałek metalu do którego podłączone są te 2 wężyki. Jest to normalne!!!

Vex

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Luty 2009, 00:29:07 »
Mnie "ten" irytujacy dzwiek zaczal przeszkadzac jak tylko kupilem Accenta i przez 2 lata nie udalo nic sie z tym zrobic. Kwestia pracy ukladu zasilania silnika mieszanka. "Ten typ tak ma". Pozostaje sie przyzwyczaic, bo jak domyslam chodzi Ci o dzwiek o wysokich tonach syczenie wpadajace w pisk dobrze slyszalne na wolnych obrotach. W pierwszej chwili tez myslalem ze to wspomaganie, albo alternator, ale odlaczenie wszystkich paskow nie pomoglo :)

adams502

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Luty 2009, 08:10:33 »
kolega Vex ma rację. U mnie tak samo, na zimnym silniku jest to dość wyraźnie słyszalne, ale po rozgrzaniu się pracuje cicho i wymienione dźwięki słychać tylko przy całkowitym odjęciu gazu (ok 2s ) lub przy jeździe na obrotach do 1500-1600, po przekroczeniu tych obrotów wszystko cichnie.