Autor Wątek: Montaz sterownika zamka centralnego  (Przeczytany 13712 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Grzesik1

• Gość
Montaz sterownika zamka centralnego
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Lipiec 2008, 15:33:46 »
a u ciebie nie ma pstyczka od klapy bagażnika? w hultajach takie rozwiązanie to standard... przynajmniej w starszych wersjach:)

u mnie tak jest i elektrozamek jest sterowany "-" a swoim alarmie mam funkcje otwierania bagażnika ale na wyjsciu podawany jest + a ja nie wiem jak z + mam zrobić - i zabawe zakończyłem :(

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Lipiec 2008, 17:51:51 »
Witam. Żeby zmienić sposób sterowania proponuję zastosować przekaźnik, proste rozwiązanie elektryczne i jakże skuteczne w Twoim przypadku Grzesik1. Może to być przekaźnik tego typu, co służy do sterowania halogenami, jest gdzieś na forum jak podłączyć ( chyba tutaj ), można też dobrać o mniejszej mocy, bo do zamka nie ma potrzeby stosować jakiegoś "pancernika" mogącego załączać układy o prądzie 40A. Pozdrawiam Igor.

Grzesik1

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Lipiec 2008, 22:58:16 »
;]

mam jakis przekaźnik w domu, jutro sie z tym pobawie, bo akurat zakładając alarm wyciągnąłem wszystkie potrzebne przewody w dostępne miejsce:)

jak sie uda to dam znac
 dziękuje IgoReCzeK niestety nie moge ci kliknąć pomół

roofus

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Lipiec 2008, 23:12:41 »
ale ja moge ;)

Grzesik1

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Lipiec 2008, 23:19:51 »
Cytat: "roofus"
ale ja moge ;)

daj jeszcze raz bo go skasowalem niechcacy...

roofus

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Lipiec 2008, 19:55:44 »
dzis wypada mi zakonczyc temat sterownika centralnego zamka

Otorz bo prawie calym dniu grzebania w aucie udalo mi sie wszystko zmontowac :)
najwiecej czasu zeszlo na podlaczeniu nowego silownika centralnego zamka i sprawdzeniu roznych wariantow:

Jak juz pisalem wczesniej stary silownik w drzwiach dzialal mechanicznie (tzn. po przekreceniu kluczyka silownik podawal impuls do reszty zamkow) niestety kiedy on dostawal impuls nic sie nie dzialo

Na allegro zamowilem nowy silownik, ten zas dzialal tylko na impuls elektryczny i wtedy ladnie pracowal. Mechanicznie przesuwajac trzpien silownika nie dawal impulsu na reszte zamkow (czyli odwrotnie niz ten stary zamontowany seryjnie)

Zalezalo mi zeby przekrecajac kluczyk w drzwiach otwieraly sie wszystkie 4 zamki
dlatego stara instalacja c.z. zostala niezmieniona. Nowy silownik probowalem podpiac do ciegna starego silownika ale niestety nie bylo tyle miejsca zeby go tam zamontowac. Po chwili kombinowania i przymiarkach stwierdzilem ze mozna go podlaczyc do ciegna klamki wewnetrznej. Tak tez zrobilem tylko musialem pamietac o szybie (musi sie opuszczac i podnosic tak samo jak przed montazem :)) Po montazu i zalozeniu tapicerki wszystko dziala jak nalezy.
Teraz otwieraja mi sie 4 drzwi z pilota i kluczyka, o co dokladnie mi chodzilo :>

Rozgryzlem tez o co chodzilo z fioletowym kabelkiem
Otwierajac samochod z pilota po 25 sek automatycznie sie zamykal, kiedy podlaczylem fioletowy kabel pod czujnik otwarcia drzwi auto nie zamyka sie samo gdy te dzwi otworzymy i zamkniemy.

Yyyyyyy moze bardziej obrazowo:

1 Gdy nie mamy podlaczonego fioletowego kabla:

Samochod jest zamkniety, otwieramy go z pilota, wsiadamy i odpalamy samochod. Po uplywie 25 sek. drzwi automatycznie sie zamykaja

1 Gdy mamy podlaczony fioletowy kabel:

Samochod jest zamkniety, otwieramy go z pilota, wsiadamy i odpalamy samochod. Po uplywie 25 sek. nic sie juz nie dzieje i drzwi sa nadal otwarte

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Lipiec 2008, 21:09:47 »
Witam. Gratuluję wytrwałości i opisowego przedstawienia poszczególnych faz rozwiązwania Twojego problemu. Co do zamykających się drzwi po jakimś tam czasie przy włączonym silniku, albo uprzednio otwartych drzwiach jestem gorącym przeciwnikiem tego rozwiązania. Nie jeden kierowca w ten właśnie sposób satrzasnął sobie kluczyki we wnętrzu samochodu. Jeszcze raz gratuluję i pozdrawaim Igor.

wlad

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Lipiec 2008, 23:59:59 »
Cytat: "IgoReCzeK"
Co do zamykających się drzwi po jakimś tam czasie przy włączonym silniku, albo uprzednio otwartych drzwiach jestem gorącym przeciwnikiem tego rozwiązania.

wlasnie ten czujnik uniemozliwia taka sytuacje-bo otwierajac drzwi,c.z.juz sie nie zatrzasnie.tak samo jesli jakims sposobem odblokowalibysmy c.z. majac kluczyki w stacyjce,to po otwarciu drzwi tez juz sie nie zatrzasna.mam ten patent w elantrze i sprawdza sie.

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Lipiec 2008, 16:47:40 »
Witam. Istnieje jeszcze jedno niebezpieczeństwo, otóż po otworzeniu samochodu z pilota (dezaktywacja alarmu) otwieramy z kluczyka bagażnik, wkładając coś szybko kładziemy na jego spodzie kluczyki od samochodu, które nam przeszkadzają, po czym nieuważnie zatrzaskujemy pokrywę bagażnika, a za kilkanaście sekund zazbraja nam się alarm w samochodzie, bo nie otwieraliśmy drzwi. :mrgreen: Co prawda jeszcze nie padłem ofiarą takiego epizodu, nie mniej jednak ostrzegam, że "kasowanie" alarmu zazwyczaj następuje dopiero po otworzeniu drzwi, a nie pokrywy bagażnika. Pozdrawiam Igor.

roofus

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Lipiec 2008, 16:58:17 »
otorz bagaznik mam otwierany z kluczyka lub wnetrza samochodu, alarmu nie mam tylko drzwi na pilota
zeby sie dostac do bagaznika nie musze otwierac drzi ilotem

wlad

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Lipiec 2008, 22:12:09 »
Cytat: "IgoReCzeK"
Istnieje jeszcze jedno niebezpieczeństwo, otóż po otworzeniu samochodu z pilota (dezaktywacja alarmu) otwieramy z kluczyka bagażnik, wkładając coś szybko kładziemy na jego spodzie kluczyki od samochodu, które nam przeszkadzają, po czym nieuważnie zatrzaskujemy pokrywę bagażnika, a za kilkanaście sekund zazbraja nam się alarm w samochodzie, bo nie otwieraliśmy drzwi.

specjalnie z tego powodu sprawdzilem-po otworzeniu na chwile klapy bagaznika alarm[i c.z.] NIE uzbraja sie.wiec mozna odetchnac z ulga... :mrgreen:

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Lipiec 2008, 09:19:50 »
Witam. Najwyraźniej u mnie w Accencie nie był podpięty czujnik otwarcia bagażnika pod centralkę autoalarmu i stąd działo się tak, jak opisałem w poprzednim poście. Z drugiej strony warto to sprawdzić, bo nie jest to regułą, by nie być później niemile zaskoczonym. Pozdrawiam Igor.

Edi

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Sierpień 2008, 22:45:14 »
Witam to mój pierwszy post niedawo zakupiłem Lantrę i przymierzam się do montazu sterownika na pilota i tu się rodzi moje pytanie gdzie się podpinać z tym nowym sterownikiem
Pozdrawiam

roofus

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Sierpień 2008, 23:20:55 »
podepnij sie pod skrzynke z bezpiecznikami (kolo nog po lewej stronie kierowcy) pod listwa kolo drzwi znajduje sie wiazka przewodow gdzie znajduje sie wszystko czego potrzebujesz
Nad skrzynka z bezpiecznikami masz ladna wneke zeby schowac tam sterownik (u mnie znajdowala sie tam gabka w ktora da sie wcisnac jeszcze ten sterownik) dzieki czemu ta puszka nie lata i nie obija sie o blache

Edi

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Sierpień 2008, 11:07:56 »
w sumie będe to robił pierwszy raz , czy mam na coś zwracać szczególną uwagę , czy jak coś odwrotnie podłącze prócz zasilania to coś się spali czy moze lepiej dać to do fachowca tylko ze oni zdzierają za to troche bo za samo podłączenie żądają 120 zł
P.S szkoda że nikt nie zrobił foto relacji z montażu :(