Autor Wątek: [Santa Fe SM] Eksploatacja  (Przeczytany 4396 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mayi7

• Gość
[Santa Fe SM] Eksploatacja
« dnia: 16 Styczeń 2013, 12:55:08 »
Mam mojego santka od paru miesięcy,i powiem szczerze nie za bardzo wiem o tym aucie :mrgreen: chciałbym się dowiedzieć od właścicieli najważniejszych informacji ,ale o rozrządzie nie trzeba już wymieniłem,interesuje mnie wiedza jak dbac o silnik,napędy,elektrykę,kwestia opon też mnie interesuje.Mam pytanie również o układ wtryskowy czy jest delikatny.pozdro mayi7 :-D

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
Re: [Santa Fe SM] Eksploatacja
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Styczeń 2013, 17:25:28 »
Cytat: "mayi7"
Mam mojego santka od paru miesięcy,i powiem szczerze nie za bardzo wiem o tym aucie :mrgreen: chciałbym się dowiedzieć od właścicieli najważniejszych informacji ,ale o rozrządzie nie trzeba już wymieniłem,interesuje mnie wiedza jak dbac o silnik,napędy,elektrykę,kwestia opon też mnie interesuje.Mam pytanie również o układ wtryskowy czy jest delikatny.pozdro mayi7 :-D

O silnik dba się jak o każdego diesla z turbosprężarką - dobre paliwo, nie wolno pałować po odpaleniu, nie wolno zapominać o chłodzeniu turbiny po szybkiej jeździe. Napędy masz chyba już nowszego typu (tzn. "na guziczek"). Dbanie klasycznie - wymiana oleju na czas i o odpowiednich parametrach. To samo tyczy się skrzyni (szczególnie jeżeli masz automat). Elektryka - nie mam pojęcia - problemów żadnych (odpukać) nie miałem.

Co do opon - jeżdżę na wielosezonówkach (225/70R16) - teraz drugą zimę. Problemów żadnych nie ma, auto wjedzie i wyjedzie nawet z głębokiej zaspy, prowadzenie jest bez zarzutu (oczywiście pamiętając, że waży się prawie 2 tony i fizyki nie da się naciągnąć tylko dlatego, że na klapie jest znaczek 4WD).

mayi7

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Styczeń 2013, 18:02:41 »
Chce sprostować twoją wypowiedz i dziekuję za rady odnośnie napędu jest on stały,serdecznie proszę innych użytkowników o wypowiedzi. :-D

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Styczeń 2013, 19:13:52 »
Jeśli Santka masz sprowadzonego możesz spodziewać się w najbliższym czasie wymiany sworzni przednich wahaczy, gum pod stabilizatorem i ewentualnie łączników stabilizatora - nie wytrzymują polskich dróg  :-| , ja już jestem po dwóch pierwszych i z tego co wyczytałem w innym temacie czeka mnie wymiana tych trzecich - generalnie koszt minimalny jak na taki samochód, poza tym - niestety - alternator - mostek - częsta przypadłość.
Z innych spraw -  nie będę powielał wypowiedzi poprzednika, nawet w kwestii opon,
wielosezonówki idealne przy napędzie 4x4

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Styczeń 2013, 20:01:20 »
Mogę tylko potwierdzić słowa Kolegów z wcześniejszych postów, co do układu zasilania paliwem to i tak "mamy lepiej" bo mamy Boscha (pierwsza generacja CR) która jest wytrzymalsza i prostsza od nowych konstrukcji. Także lej sprawdzony ON, dmuchaj na turbinkę a auto Cię miło zaskoczy :-)