Autor Wątek: [Lantra J2] Czy to problem z termostatem ?  (Przeczytany 11717 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tomekarczak

• Gość
[Lantra J2] Czy to problem z termostatem ?
« dnia: 15 Styczeń 2013, 20:07:43 »
Witam wszystkich. Moja stara chłodnica zaczęła mocno ciec więc zdecydowałem się wymienić ją na nową. Operację przeprowadziłem w zeszły piątek w sumie bez większych problemów. Po zalaniu świeżym płynem otworzyłem korek zbiorniczka wyrównawczego, ustawiłem ogrzewanie i nawiew na full (plus światła i ogrzewanie tylnej szyby) i odpalilem silnik.  Od czasu do czasu uciskałem węże chłodnicy żeby "wypchnąć" zalegające powietrze. Termostat otworzył mi się dopiero po dobrych 40minutach gdzie temperatura w aucie oscylowała w połowie zakresu, góra chłodnicy i górny wąż były juz mocno gorące (i nie twarde), poziom płynu w zbiorniczku sie nie zmienił. Dolny wąż zrobił się ciepły. Niestety pomimo dalszych 15 czy 20minut oczekiwania wentylator się nie załączył ale pomyślałem doże to chłodnica ogarnia. Teraz jeżdżę autem do pracy 30km w jedną stronę i po dojechaniu ma miejsce otwieram maskę i łapię za węże: górny gorący i góra chłodnicy też, dolny zimny. Płynu w zbiorniku tylko nieco ponad kreskę max, ogrzewanie działa. Czy po przejechaniu 30km z czego jakieś 8 w mieście termostat nie powinien się otworzyć? Na pozór auto się nie przegrzewa (choć nie wiem jaką tak naprawdę temperaturę ma płyn bo wskaźnik podobno może podawać wartości odbiegające od faktycznych). Czy może termostat jest zamknięty a przez obecne temperatury silnik się chłodzi w mał
ym obiegu? A może źle odpowietrzylem układ? I jeszcze jedno: w którym miejscu skali wskaźnik temperatury pokazuje temperaturę 90stopni? Bo moja wskazówka wędruje max do połowy skali czy to na nowej czy starej chłodnicy. Proszę o odp

[ Dodano: 2013-01-15, 23:49 ]
Może to przez to, że dziś trochę cieplej na dworze jest, ale wieczorem, po powrocie z pracy złapałem za węże i górny był "standardowo" gorący ale dolny był tym razem lekko ciepły, ale tylko od strony termostatu, mniej wiecej na odcinku 10 czy 15 cm, a dalej zimny. Dół chłodnicy zimny, góra (przynajmnej ta część z tworzywa sztucznego) gorąca.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Styczeń 2013, 13:03:13 »
No ale w czym problem ? Chłodnica tak właśnie działa - chłodzi płyn przez co w dolnej części jest chłodniejszy niż wpływający. Wsadź do garażu. Obserwuj wskaźnik i zagrzej go porządnie - powinien się włączyć. Jeśli jednak wskaźnik będzie szedł powyżej połowy a wentylator się nie włączy to można szukać przyczyny. Ja mam taki sam odcinek do pracy. W zimie nigdy mi się nie włączy wentylator zwłaszcza, że rzadko kiedy silnik odpowiednio się nagrzeje w jedną stronę.

tomekarczak

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Styczeń 2013, 15:36:38 »
Hm, no niby tak, tylko czy wskaźnik temperatury pokazuje właściwą temp. żeby nie było że silnik przegrzewam, bo się termostat zaciął lub czujnik temperatury skopany. W przyszłym tygodniu ma być cieplej na dworze to go mocniej zagrzeję i zobaczę. Jak termostat nie puści to go wydłubię i ugotuję. Nawiasem mówiąc przed wymianą chlodnicy wentylator włączał mi się często (najczęściej po zgaszeniu silnika i powiedzmy 2-3 minutowym postoju) teraz ani razu, choć wskazówka temperatury nie wędruje wyzej niż kiedys.

Hants

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Styczeń 2013, 18:31:05 »
Proponuje zdjąć chłodnicę w weekend, położyć na płaskim, zalać mocnym roztworem kwasku cytrynowego (kosztuje grosze), wypłukać i zamontować ponownie.

Ja dawałem sobie rękę obciąć, że miałem problem z upg, ale teraz, już taki pewien nie jestem. Winną była zatkana chłodnica.

Termostat to naprawdę jeden z tańszych elementów w silniku - proponuje wstawić nowy i się nie martwić. Koniecznie wykręć czujnik(i) z dołu chłodnicy i popatrz czy nie są zasyfione.

Offline waldi678

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Luty 2013, 08:36:37 »
Chłodnica jest ok , akby była zatkana to szybko wentylator  by się włączał. Moim skromnym zdaniem jest wszystko dobrze mamy zime i samochód ciężko nagrzać , w moim nawet latem wentylator  może z 5 razy się włączył , nigdy podczas jazdy, tylko już pod garażem jak otwierałem drzwi chwilkę stał i sie wtedy załanczał.

Hants

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Luty 2013, 02:33:22 »
Cytat: "waldi678"
Chłodnica jest ok , akby była zatkana to szybko wentylator by się włączał.

Niestety, nie masz racji. Sprawdziłem to w praktyce. Czujniki masz w dolnej listwie chłodnicy, która pozostaje chłodna, podczas gdy górna - gorąca. Silnik zasysa (albo próbuje zassać) wodę z dołu chłodnicy, a że nie ma obiegu to się przegrzewa bez włączenia wentylatorów...

tomekarczak

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Luty 2013, 20:34:28 »
Hm, moja chłodnica (i stara i nowa) nie ma żadnych czujników w dolnej części (widziałem takowe na allegro). Wczoraj po raz 1od wymiany chłodnicy załączył mi sie wentylator choc temperatura wcale nie byla wyższa niż zawsze i dolny wąż zrobił sie ciepły na całej długości. Ubyło też tyci płynu w zbiorniczku. Wydaje mi się że problem tkwi w zimie. Pozdrawiam

Hants

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Luty 2013, 01:09:53 »
fiu fiu.. To gdzie masz czujnik temperatury? Jeden w obudowie termostatu?

Offline BartBartez

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Luty 2013, 12:31:42 »
Hants,
Też się zdziwiłem, że w Coupecie nie ma czujnika w chłodnicy. Nadal nie wiem, który odpowiada za załączanie wentylatora. Pewnie ten sam, który daje sygnał na ECU