Autor Wątek: [Accent 2] Sprężyny jamex - 35 mm  (Przeczytany 3959 razy)

kml

• Gość
[Accent 2] Sprężyny jamex - 35 mm
« dnia: 21 Czerwiec 2008, 09:11:49 »
Na poprzednim forum pytałem sie o utwardzanie zawieszenia ale bez obniżania i okazało się, że nie ma takiej możliwości :(

Wybór padł na jamexy - 35mm, wiem że nie są ultra twarde i nadają sie do codziennej jazdy. Amory sprawdzałem i nie muszę ich wymieniać więc pozostaje tylko założenie sprężyn.

Pytanie przy okazji: czy po zmianie sprężyn robi sie geometrię czy nie?

Mam prośbę do osób, które zakładały krótsze springi do accenta 2: czy da sie normalnie jeździć czy robi sie już tak nisko, że trzeba na _wszystko_ uważać.

Wydaje mi sie, że accent 2 nie jest jakoś wysoko zawieszony i nieco obawiam się, że -35mm to jednak trochę dużo. Podkreślam, że chodzi mi wyłącznie o utwardzenie zwiechy a obniżanie traktuje jako zło konieczne.

Jeżdze tym samochodem w góry i ostatnie 3km to makabryczna droga szutrowa gdzie jedzie się maks 20 km/h i właśnie tego sie obawiam żeby nie urwać tam michy czy coś...

Vex

• Gość
[Accent LC] Sprężyny jamex - 35 mm
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Czerwiec 2008, 10:17:56 »
A od kiedy Acecnty sa nisko zawieszone ? Bo sa wysoko :) Martwisz sie sprezynami -35mm ?
Spojrz ile samochod Ci siadze jak zapakujesz 4 osoby i troche bagazu. Czasem widuje takie obrazki na ulicach, ten samochod ugina sie jak banan na talerzu.

W praktyce moze byc tak ze jak zalozysz trwardsze, nizsze sprezyny to samochod przy obciazeniu bedzie wyzej stal bo nie pojdzie tyle w dol od stanu "na pusto" na nierownosiach rowniez nie bedzie tak mocno norkowal. Ja bym sie tutaj nie obawial. Ogolnie Accent w serii to prawie cross country. Seryjnie Civici z czym mialem porownanie sa duzo nizsze, wiec te 35mm to spokojnie.

kml

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Czerwiec 2008, 11:45:16 »
Cytat: "Vex"
Seryjnie Civici z czym mialem porownanie sa duzo nizsze, wiec te 35mm to spokojnie.

Civic to fakt, że nisko siedzi :) Dzięki za opinie, przydała się. A teraz ważniejsza kwestia, czy po zmianie spręzyn trzeba ustawiać geo etc?

Cytat: "Vex"
ten samochod ugina sie jak banan na talerzu.

No własnie springi ma wybitnie degresywne :/ Nawet miałem taką serie kiedyś, że kilka razu pociągnąłem po nadkolach tylny oponami w zakręcie i deliktanym dołku a jechałem sam :|

Hants

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Czerwiec 2008, 09:46:17 »
Cytat: "kml"
Pytanie przy okazji: czy po zmianie sprężyn robi sie geometrię czy nie?

Tak.

kml

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Czerwiec 2008, 13:58:17 »
Hants, dzięki.