Autor Wątek: [Santa Fe SM] Problem z odpaleniem, błąd P1609 i P1611  (Przeczytany 6924 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dziki001

• Gość
[Santa Fe SM] Problem z odpaleniem, błąd P1609 i P1611
« dnia: 15 Styczeń 2013, 07:00:50 »
Witam
Mam problem jak w temacie. Odpalenie auta to czysta loteria. Raz odpali od kopa innym razem trzeba kręcić kluczykiem do skutku ( nawet do 20 min.). Zirytowany tym problemem zaopatrzyłem się w interfejs ELM273 i podpiąłem się do komputera który wyrzucił w/w błędy. Z tym że, P1609 - PCMSCAN i ScanTool a P1611 - ScanMaster.

W związku z tym mam pytanie:
Czy ktoś z Was miał podobne problemy i jak je rozwiązał?

Nie będę ukrywał że najchętniej pozbyłbym się tego ustrojstwa - immobilaizera ( złe doświadczenia z przeszłości z odcinaniem zapłonu) ale nie wiem jak.
Czy można to zrobić bezpiecznie i samodzielnie czy pozostaje wizyta u elektryka?

Mile widziane wszelkie rzeczowe propozycje.
Pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Styczeń 2013, 16:53:55 »
Trzeba pobrać siódmy plik od dołu http://doc.hyundai-autoclub.ru/santafe/, po rozpakowaniu sg-schemat instalacji elektrycznej,cl-foto rozmieszczenia komponentów instalacji elektrycznej,cv- piny w kostkach.W schemacie SD-954-1 strona 142 jest pokazane podłączenie immo pierwsze co bym zrobił to sprawdził wszystkie kostki i przewody (czy nie ma zwarcia).
Przyda się jeszcze film jak zdemontować konsole radia.

Dziki001

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Styczeń 2013, 07:20:15 »
Kosmos2011 dziękuję za wsparcie ale sprawa wydaje się być bardziej skomplikowana niż myślałem. Nie jestem elektronikiem i mógłbym narobić sobie więcej szkód niż to warte, więc postanowiłem sprawę przekazać w ręce fachowców.

HIP

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudzień 2013, 21:21:18 »
Witam
Podłącze się do tematu, mam podobny problem jak kolega Dziki001, to znaczy problem z odpalaniem  i błąd P1609 Immobilizer Communication - Malfunction. Teraz pytanko czy jest jakiś sposób żeby stwierdzić co nawala, kluczyk jest ok bo sprawdzałem zapasowym i nie pomogło. Czy może czytnik immobilizera ? chyba że centralka czego wolał bym uniknąć, a może jest jeszcze coś innego ?