Autor Wątek: Radioodtwarzacz w i30 - słaba dynamika głosu  (Przeczytany 4057 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

solkaner22

• Gość
Radioodtwarzacz w i30 - słaba dynamika głosu
« dnia: 22 Luty 2009, 12:24:33 »
Witam

Mam takie spostrzeżenie dotyczące odbioru stacji radiowych w moim i30. W większości czasu podróżująć w i30 słucham muzyki z pendrive lub płyt CD. Co do podbicia basów i dynamiki dźwięku nie mam absolutnie zastrzeżeń. Głośniczki cykają jak ta lala. Jednak po przełączeniu na radio (odbiór stacji radiowych), ta dynamika i basy gdzieś nikną, poza tym mam złudzenie, że sygnał stereo schodzi się w jedno miejsce, tak jak by był ustawiony na mono. Odbiór jet niekiedy płaski.

Czy u siebie macie też coś takiego?

szymonmtb

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Luty 2009, 20:03:00 »
Uważam, że przy słuchaniu muzyki z plików *.mp3, ogólnie mówiąc - muzyka jest bardziej wyraźna i po przełączeniu na różne stacje FM dźwięk staje się „przygłuszony i rozmyty” ogólnie słabszej jakości. Ale nie wydaje mi się, iż jest to spowodowane zainstalowanym w samochodzie sprzętem, a raczej słabszą jakością nadawanych fal radiowych (w porównaniu do odtwarzanych plików muzycznych) i możliwością ich odbierania podczas jazdy samochodem (standardowa antena, nabyta wraz z samochodem).

Ja podzielę się innym „dziwnym” spostrzeżeniem, a mianowicie podczas słuchania radia RM… FM siła głosu jest stała. Z jednym wyjątkiem. Kiedy zaczynają się wiadomości w tym radiu siła głosu SAMOCZYNNIE – BEZ INGERENCJI W ODBIORNIKU zdecydowanie się zwiększa !! Muszę ją za każdym razem wyciszać i przyznam się, że nigdy nie zwróciłem uwagi na to, ile kresek i czy w ogóle zmienia się głośność na wyświetlaczu :oops:

Ciekawy jestem czy u innych użytkowników i30, oraz w innych częściach kraju jest podobnie <co?>

wlad

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Luty 2009, 20:32:16 »
Cytat: "szymonmtb"
Kiedy zaczynają się wiadomości w tym radiu siła głosu SAMOCZYNNIE – BEZ INGERENCJI W ODBIORNIKU zdecydowanie się zwiększa

pewnie masz ustawiona opcje newsow-roznie to sie w roznych odbiornikach nazywa .wejdz w menu i albo wylacz ta funkcje albo stosownie ja wycisz.

grzech

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Luty 2009, 08:16:36 »
Tak, funkcja w ustawieniach RADIA- parametr TA.
Jest tam opcja dotycząca NEWS'ów i masz możliwość ustawienia siły głosu innej dla wiadomości - TA. Pewnie masz tam +05, lub +10. Zrób sobie na 00 lub +02 wg gustu.

jzk77

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Marzec 2009, 09:33:23 »
A ja lubię, gdy radio jest głośniejsze w momencie podawania wiadomości.
Pozdrawiam

sopel

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Marzec 2009, 22:41:13 »
TA - to sa tzw. traffiki.
W Polsce chyba tylko ktorys program Polskiego Radia to stosuje, reszta nie uzywa.
nie wiem czemu akurat Tobie podglasnia podczas newsow.
sprawdze u siebie czy to tak dziala, ale nie powinno.
prawidlowe dzialanie to takie ze np. sluchamy sobie mp3 , nadchodzi godzina podawania traffikow i autko samo przerzuca na radio, a jesli mamy dodatkowo funkcje "TA VOLUME" ustawiona na +10 to nam podglasnia te wiadomosci.
na newsach chyba to nie dziala, aczkolwiek pewny nie jestem