Witam
Ponieważ:
* nie mogłem odnaleźć w instrukcji obsługi i30 informacji na temat parametrów akumulatora tzn. PRĄDU ROZRUCHU [A] - wyjątek, to podane informacje o: czasie ładowania (2h), natężeniu prądu (20-30A) i napięciu rozruchu (12V).
* opis akumulatora zamontowanego w samochodzie nie jest widoczny, gdyż jest zasłonięty osłoną akumulatora, którą aby zdjąć - należy odłączyć akumulator, co spowoduje konieczność programowania ustawień radia, sprzętu audio itp..
* postanowiłem udać się do salonu, osoba zajmująca się obsługą Klientów w serwisie, również nie potrafiła udzielić jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: jakie kable rozruchowe należy zakupić do mojego samochodu.
Dlatego w końcu na własną "rękę kupiłem" kable rozruchowe 600A - wg sklepu "Zalecane do rozruchu samochodów osobowych, vanów, busów, 4x4, oprócz ciężarowych".
Na stronie sklepu można również odnaleźć informację: "Kable rozruchowe 100A lub 200A nie zapewniają odpowiedniej wydajności w trakcie przesyłu prądu między pojazdami podczas rozruchu. Z tego powodu kabli rozruchowych 100A i 200A nie posiadamy w ofercie."
Moje pytania to:
1) CZY W PRZYPADKU TAKIEJ KONIECZNOŚCI, MOŻNA BEZPIECZNIE UŻYWAĆ KABLI ROZRUCHOWYCH 600A ??
2) JAKI AKUMULATOR(pojemność Ah) I PRĄD ROZRUCHU POSIADA - i30 1,6 CVVT (benzyna 122KM/wer. Comfort) ??
Z góry dzięki za pomoc/odpowiedzi