Forum > Pony / Excel

Wymiana elektrycznego podnośnika szyby

<< < (3/3)

jannosik:
W accencie są dwie linki jedna która odpowiada za spuszczanie szyby a druga za jej podnoszenie i mi chodzi właśnie o tą która odpowiada za spuszczanie i jak ją puścić
Timon a masz także te plastikowe rurki? które są pomiędzy prowadnicą a silniczkiem

Timon:
Więc mam takie 3 zepsute podnośniki. Te czarne rurki między prowadnicą, a silniczkiem są całe. One nie są z plastiku tylko z czegoś bardziej wytrwałego jak teraz patrzyłem, mój błąd. Linki też nie są uszkodzone. Silniczki działają. We wszystkich połamane są te białe plastiki oznaczone kółkami na zdjęciu poniżej. No może jedynie nie są połamane te plastiki w kółku opisane "DÓŁ".  Możliwe, że w prawym tylnim połamany jest jedynie ten plastik w środkowym kółku, bo pamiętam, że tamten podnośnik dałoby radę naprawić.

Złośnik:
Cóż u siebie przerabiałem to samo. Te czarne rurki to pancerz linki, oplot stalowy w tworzywie sztucznym. Te plastiki to normalne prowadnice linki do listwy podnośnika na której zamocowany jest biały element - ślizg podnośnika do którego już zamocowana jest szyba. Prowadnice linki są zanitowane do listwy a wyłamują się dlatego, że z biegiem czasu przestaje działać ich smarowanie na trzpieniu nitowym i stają w miejscu a przez to linka jak nóż dzieli je na pół lub wyrywa plastik.
Silniczek łatwo jest przełożyć.
Najważniejsze aby używać smaru do łożysk lub białego. Mechanizmy z tamtych czasów nie miały żądnych krańcówek, z tego co się orientuję jest tylko czujnik przeciążeniowy i gdy dochodzi do oporu to silnik jest odłączany.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej