Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Awaria - rozrząd
Hulltay:
Koledzy pytanko, jak że dopadła mnie awaria jak w temacie chciałem się dowiedzieć czy komplety Dayco (pasek) i GMB lub Rouvile (napinacz rolki), pompa NTY lub są warte zakupu? Czy ewentualnie brać zestaw w FoxRzeszów oryginalny Hyundaia?
Wracając z pracy podczas jazdy zgasło mi auto, dojechałem na zapiętym biegu siłą rozpędu na cpn i już nie mogłem uruchomić, dodam że stało się to bez żadnych efektów dźwiękowych stuki, trzaski, zgrzyty, etc. po doholowaniu do mechanika pierwsza diagnoza: rozruch kręci ale jakoś lekko jakby nie przekazywał dalej siły, zdjęta rura dolot -ic nie miała "cugu", po zdjęciu górnej obudowy rozrządu okazało się że pasek ma duży luz i jest postrzępiony na jednym boku jakby coć go mechanicznie pozadzierało. Mechanik stwierdził że mógł paść napinacz ewentualnie któraś rolka prowadząca. W poniedziałek dalszy demontaż i sprawdzanie kompresji po kątem działania zaworów.Na pewno czeka mnie zakup kompletnego rozrządu co ewentualnie polecacie? Oby tylko nie pokrzywiło zaworów :evil: Rozrząd miał 50kkm
felkner:
Hulltay:
Ok, dzięki muszę tylko dopytać czy mają też pompę wody.
felkner:
Hulltay:
Dzięki jeszcze raz i oby to było wszystko ;-)
Nawigacja
[#] Następna strona