Autor Wątek: [Getz] [Getz] Antena do getza  (Przeczytany 22607 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szyps

• Gość
[Getz] Antena do getza
« dnia: 12 Styczeń 2013, 22:08:12 »
Witam. Wczoraj wieczorem ktoś ukradł mi antenę z dachu w getzie. Na szczęście antenka została wykręcona a nie urwana więc z gwintem i gniazdem wszystko ok. Za bardzo się tym faktem nie przejąłem ale niestety odbiór radia znacząco się pogorszył. O ile przy postoju da się go normalnie słuchać to podczas jazdy jest masakra. Gdzie mogę dokupić taką antenę i ile mnie to wyniesie? Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:44:30 przez Brt »

Offline kosmos2011

• Giełda
[Getz] Antena do getza
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Styczeń 2013, 23:34:29 »

Offline robaszek127

• Giełda
[Getz] Antena do getza
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Styczeń 2013, 23:37:35 »
A może warto popatrzeć gdzieś po szrotach za samą anteną, może się dopasuje. A jak nie to może w sklepach są same końcówki by nie kupować całej anteny.  W ostateczności można kupić cala kompletną uniwersalną koszt nie tak duży.

domin

• Gość
[Getz] Antena do getza
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Styczeń 2013, 11:11:40 »
W sklepie z car audio bez problemu dobierzesz sobie sam bat. Koszty do 40 zł.

Kurako

• Gość
[Getz] Antena do getza
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Styczeń 2013, 12:05:12 »
w sklepie motoryzacyjnym kupisz sam bat za 10-20 zł, antena z bolcem zewnetrznym :)

[ Dodano: 2013-01-13, 12:05 ]
uniwersalna :)

Gal

• Gość
[Getz] Antena do getza
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Styczeń 2013, 16:54:09 »
Ja kupiłam sam maszt na allegro. Jest tego sporo, nawet dedykowanych do Getza. :) A skoro gwint jest cały, to sam maszt wystarczy.

szyps

• Gość
[Getz] Antena do getza
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Styczeń 2013, 18:56:00 »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Czyli takie coś wystarczy: http://allegro.pl/antena-getz-matrix-maszt-56-cm-bat-hyundai-nowa-pn-i2891261039.html

Edit:

Gal

• Gość
[Getz] Antena do getza
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Styczeń 2013, 19:27:16 »
Jak najbardziej, osobiście nawet kupiłam od tego wystawiającego :)

Wstaw tylko proszę dodatkowo screen aukcji, żeby w przyszłości osoby z podobnym problemem nie trafiały na martwy link. :)

szyps

• Gość
[Getz] Antena do getza
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Styczeń 2013, 21:06:37 »
Screen wstawiony. Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

MacTB

• Gość
[Getz] Antena do getza
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Styczeń 2013, 00:08:21 »
Jakiś czas temu kupiłem uniwersalny długi maszt w markecie motoryzacyjnym (Norauto chyba) za kilkanaście zł.

marasbydg

• Gość
[Getz] Antena do getza
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Luty 2013, 11:00:08 »
no i ja mam problem z antena tylko niestety wiekszy...otóż na myjni samochodowej...no juz chyba wiadomo,...niestety wyrwalo mi antene tak ze w gniezdzie zostaly resztki mocowania i ni jak nie da sie tego usunac zeby wkrecic nowy badyl - pytanie jak zdemontowac to mocowanie anteny na dachu? pozdr.

japaz59

• Gość
[Getz] Antena do getza
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Luty 2013, 14:56:03 »
Hej! Mam podobny problem. Z tym że antena trzyma się (nie wiem na czym), ponieważ śrubka która trzymała antenę chyba się wykręciła i antena szaleje jak na karuzeli na dachu ;(. Jak dostać się do tej śrubki? Czy przez lampkę oświetleniową wewnątrz? To jest tak mniej więcej na tej wysokości co zamontowana antena. Tylko jak tę lampkę zdemontować? Nie chciałbym niczego wyłamać.

jmtotaszek

• Gość
[Getz] Antena do getza
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Luty 2013, 17:19:50 »
Ja odchylałem dość mocno podsufitkę w swoim Getzie ale niestety nie zwróciłem uwagi na antenę... Mogę Ci jednak powiedzieć jak zdjąć lampkę.

Przezroczystą plastikową osłonkę należy podważyć płaskim śrubokrętem od węższej strony (nie pamiętam jednak od której). Z jednej strony jest rowek, w który włożysz śrubokręt, tam też znajduje się jeden zatrzask, z drugiej strony nie ma żadnego rowka - tam są dwa zatrzaski.
Po zdjęciu tej przezroczystej części będziesz miał dostęp do żarówki i całego mocowania lampki. Aby je zdjąć z dachu, należy odkręcić dwie śruby znajdujące się przy żarówce. Lampka będzie luźna, wyjmiesz ją lub opuścisz na kablu i będziesz miał dostęp do podsufitki, którą wtedy będzie można odchylić.
Ja mam szyberdach i pewnie dlatego nie widziałem mocowania anteny ale jeśli nie masz "okna nad głową" to pewnie wystarczy odchylić podsufitkę i będzie widać tę część dachu, w którym przymocowana jest antena.

UWAGA: odkręcając lampkę uważaj na zwarcia! Jedna ze śrub jest na tyle blisko żarówki, że można dotknąć (nawet niechcący) jednego z elementów np. śrubokrętem i spowodować zwarcie. U mnie kilka razy po prostu błysnęła żaróweczka ale jak raz poleciał snop iskier to srałem w gacie ze strachu przed... zniszczeniem tapicerki :mrgreen:

japaz59

• Gość
[Getz] Antena do getza
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Luty 2013, 18:05:52 »
Wielkie dzięki. Szyberdachu nie mam, ale powalczę z lampką :)

Offline kosmos2011

• Giełda
[Getz] Antena do getza
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Luty 2013, 18:11:28 »