Autor Wątek: [S-Coupe] Aparat zapłonowy.  (Przeczytany 7928 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Cibor

• Gość
[S-Coupe] Aparat zapłonowy.
« dnia: 12 Styczeń 2013, 13:40:53 »
Witajcie!

Uderzam do was z pytaniem, czy aparat zapłonowy z takiego z cewką osobno można wymienić na taki z wbudowaną. Mianowicie mam problem, ponieważ ciągle cieknie mi olej z aparatu już wymieniałem jak się SPALIŁ wraz z wiązką, po prostu olej wlał się do kopułki i buuuum. Wymieniłem i nadal to samo leje jak z cebra. Mam szczerze dość i ciągle się boję że znów będzie pożar pod machą. Jak kupię drugi używany znów może być to samo. Poza tym padł czujnik położenia wału kod 3222. Więc problem jest duży.

Pozdro!

maspex

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Styczeń 2013, 16:48:29 »
Cibor, pamietam temat sprzed kilku lat, ktos ze starszych uzytkownikow pisal o wymiane oringow w aparacie.  Polegalo to na odkreceniu aparatu pod sklepem z uszczelkami,origami. Wyjecie starych i zakup identycznych na wymiar i szybka wymiane, problem znikal z olejem, a uszczelki sa standardowe.  Ktos tak wlasnie zrobil :) Wymiana apratu jest banalnie prosta.

Pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Styczeń 2013, 17:37:04 »
http://hyundaiklub.pl/archiwum/vie oprócz tych wymienionych w poście jest jeszcze jeden oring ten o największej średnicy 27161-22000.

Cibor

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Styczeń 2013, 18:10:18 »
Ten największy to pikuś dostać nie mogłem tych mniejszych nikt dobrać nie mógł.... Ps. Odpowiedzi na pytanie nie otrzymałem.

Sarna

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Styczeń 2013, 00:22:21 »
Koledzy wymianę tych oringów przeprowadzałem 2 miesiące temu to nic innego jak metalowe pierścienie(podkładki) szły miesiąc z korei ale doszły original hyundai. Ale po rozebraniu okazało się ze są między nimi takie jakby jeszcze 2 papierowe czego w zestawie nie było a raczej było ale jako metalowe. Wymieniłem złożyłem. Efekt gorszy niż był przed wymiana. Koszt tych podkładek to chyba 20 zł i coś z 10 złotych gumowy oring  który łączy aparat z głowica. Oczywiście to rozebrania aparatu potrzebujecie wybijaka 3 mm średnicy prostego nie stożkowego koszt ok 15 zł no chyba ze ktoś ma i przede wszystkim cierpliwości i mocne nerwy przy wybijaniu  trzpienia który trzeba wybić żeby wyjąc cały ten trzpień żeby wymienić te podkładki i nie uszkodzić aluminiowej obudowy albo mocowań(nie radze używać imadła).Wiec musicie przemyśleć czy warto. Wiec tak jak kolega pisał w pierwszym poście moje pytanie jest takie samo czy da się wymienić na aparat z wbudowana cewka .Bo kupno używanego starego typu to loteria a wymiana uszczelniaczy mija się z celem.Pozdrawiam

Cibor

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Styczeń 2013, 14:26:01 »
Oglądając zdjęcia mam wrażenie, że będzie pasował. Jedynie do przerobienia jest kostka od czujnika położenia wału. Ale Czy ktoś umie odpowiedzieć na moje  pytanie. Jak dobrze pamiętam Sadi chyba miał właśnie taki aparat zapłonowy.

Sarna

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Styczeń 2013, 13:01:05 »
Porównywalem niestety tylko na zdjęciach mocowania i cały system niestety z accentem silnik g4ek czyli nasz i ze zdjęć wynika, że czujnik położena wałka rozrządu ma specjalne mocowanie w głowicy a u nas znajduję się on w aparacie zapłonowym i bez rozkrecania pokrywy zaworów i przełożeniu mocowania jak i niewiem czy nie walka na którym pewnie cos jest zamocowane by dawał impulsy do czujnika nie ruszy sie tematu. No chyba ,że się mylę, wywniskowałem to tylko ze zdjęć. Najlepiej zobaczyć to samemu w innym aucie, ale ja niestety niemam do takiego dostępu.

Offline skali

• Giełda
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001998647968
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Styczeń 2013, 14:30:02 »
Tak to wygląda u mnie. Wydaje mi sie że jest to własnie to o czym mówisz Sarna,  

Silnik 1.5 12v G4EK, 1995 r
Jak coś to u mnie gdzieś sie wala aparat zapłonowy do Scupesy, nie ciekł napewno bo wymontowałem go z mojego wraka ;)

Cibor

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Luty 2013, 14:11:40 »
Skali daj zdjęcie w dużym formacie. Ile byś liczył sobie za aparacik?