Autor Wątek: Jak zdjąć osłone głośnika w drzwiach przednich Accent '96  (Przeczytany 3461 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

maciej

• Gość
Dla utrudnienia dodatkwo dodam, że oczywiście bez rozkręcania drzwi (zdejmowania obicia drzwi)???

kml

• Gość
Jak zdjąć osłone głośnika w drzwiach przednich Accent '96
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Luty 2009, 10:49:47 »
maciej, nie da sie. Przecież głośnik jest pod maskownicą, którą są drzwi.

maciej

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Luty 2009, 11:03:18 »
No wlasnie o to pytalem. Bo tak sie przygladalem temu rozwiazaniu i nie widzialem zadnych srub czy zatrzaskow a nigdy tego nie zdejmowalem. w innych samochodach sie same te plastiki na glosnikach odkreca i jestes w glosniku. Czyli tylko demontaz calego boczka zostaje :-( dzieki

adams502

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Luty 2009, 11:28:43 »
Należy ściągnąć tapicerkę z drzwi, osłona głośnika trzyma się na 3 wkrętach, ale są one wkręcane od strony drzwi w kierunku wnętrza auta. Demontaż tapicerki zajmuje od 3 - 5 min. pamiętaj, żeby ściągnąć klamkę od otwierania drzwi należy odkręcić śrubę i przesunąć ok 1cm klamkę do przodu i dopiero pociągnąć do siebie.

PS: Nigdy tego nie próbowałem, ale teoretycznie jeżeli odepniesz zatrzaski tapicerki w prawym bądź lewym rogu (zależy które drzwi prawe czy lewe) przy głośniku i odegniesz tapicerkę może dojdziesz do tych śrub grzechotką z końcówką krzyżakową

Jeżeli chcesz wymienić głośniki to będzie problem!!! Oryginalne są bardzo płytkie, ponieważ zaraz za otworem głośnika jest prowadnica od szyby (grubość głośnika 3,5cm). Ja nigdzie takich nie znalazłem, nawet na allegro, no chyba, że jakieś używane badziewie. Ale jest na to rada :-) między blachą drzwi a osłoną głośnika jest dużo miejsca (ok 2cm) kupujesz głośniki najlepiej o grubości 44/46mm i mocujesz je za pomocą dystansu o grubości 1cm. (nigdzie też takiego nie kupisz więc trzeba go zrobić samemu, ale to proste zadanie :mrgreen: ) Najlepiej użyć płyty pliśniowej (Najczęściej tył szafek :-D ) Za pomocą wyrzynarki wyciąć pierścień o szerokości ok 1cm (środek pierścienia musi być równy średnicy montażowej głośnika) I za pomocą dłuższych wkrętów mocujemy zestaw do drzwi. Wszystko składamy i jest ok :-)

maciej

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Luty 2009, 12:03:39 »
tak wlasnie chcialem sie za glosniki zabrac bo niegraja z przodu mam firmowa instalacje hyundai w sensie radio i sie spodziewalem ze glosniki z przodu beda a tu nic tylko z tylca gra. wiec po pierwsze chcialem sprawdzic czy wogle z przodu sa glosniki a potem najwyzej kupic nowe jak ich niema. wielkie dzieki za odpowiedzi i rady

adams502

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Luty 2009, 12:08:33 »
a to jeżeli chcesz tylko sprawdzić czy są to wystarczy jak odegniesz róg gdzie są głośniki, spokojnie zobaczysz wtedy czy są. jeżeli będą to wyjmij radio i zobaczy czy coś się tam nie odłączyło.

Ale najpierw sprawdź czy na radiu nie są wyłączone przednie głośniki, w ustawieniach. Może ktoś przełączył tylko na tył!!!

maciej

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Luty 2009, 12:27:23 »
dobra rada ale to juz sprawdzalem, a jak sa i tylko sa nie podlaczone to od razu bym se jakis kabel rzucil czy cos ale to jak sie cieplej zrobi bo narazie lapy mi odpadna :mrgreen:

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Luty 2009, 12:38:31 »
Witam. W dziale Accent temat demontażu tapicerki drzwi oraz montażu głośników był omawiany dość szczegółowo, tak więc zapraszam do lektury, bo warto. Koledzy zakładali nawet głośniki o średnicach 16 cm na dystansach. Co do okablowania do głośników to jest na pewno fabryczne tyle tylko, że mogło ulec uszkodzeniu po latach. :-? Pozdrawiam Igor.

foyle

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Maj 2009, 12:42:33 »
Cytat: "adams502"

PS: Nigdy tego nie próbowałem, ale teoretycznie jeżeli odepniesz zatrzaski tapicerki w prawym bądź lewym rogu (zależy które drzwi prawe czy lewe) przy głośniku i odegniesz tapicerkę może dojdziesz do tych śrub grzechotką z końcówką krzyżakową

Dzisiaj spróbowałem tej metody i bez zdejmowania tapicerki wymieniłem dwa głośniki .
Wkręty mocujące osłonę głośnika idą na tyle lekko , że można je odkręcić końcówką krzyżakową trzymaną w ręce .
Potem przez otwór jest już pełny dostęp .