Forum > Getz

[Getz TB] Wymiana żarówki światła postojowego przedniego pra

<< < (3/3)

MarisBGda:
Wymiana żarówki postojowej W Getzie  2006r 1086cm3 po liftingu.

Przede wszystkim żarówki się nie wykręca !!!

Żarówka jest wciskana i zatrzaskuje się. Trzeba ją mocno szarpnąć żeby pokonać opór zatrzasku.

Aby wymienić żarówkę prawą (od strony pasażera :-)  polecam odkręcić zbiorniczek na płyn do wspomagania - to tylko 3 śruby, a ułatwia dojście.  Bez większego problemu da się wtedy wyjąć palcami.

Aby wymienić żarówkę lewego reflektora odkręcanie czegokolwiek w okolicy nic nie daje.
Trzeba mieć długie zagięte szczypce, bez nich praktycznie nie warto do tego podchodzić. Palcami nie da rady chwycić.

Muszą to być długie szczypce, ale nie z długimi rączkami bo nie ma gdzie ich tam otworzyć, ale z wydłużoną częścią chwytającą i koniecznie zagięte

Oprawa żarówki zakończona jest jakby spłaszczoną rurką za którą trzeba chwycić.
Ja miałem szczypce (nie aż tak długie jakbym chciał) złapałem, podparłem szczypce śrubokrętem i szarpnąłem - wyszło.

Masę czasu straciłem na kręcenie oprawką ale ona jest NA ZATRZASK.

Ręce mam niepotrzebnie pokaleczone przez to.

Mając szczypce i tą wiedzę wymiana żarówek 5W5  zajmie 10-15 minut.

Pozdrawiam

didarioxx:
:-D  ile mi zajęło kiedyś rozkminienie tego...eh.
Obecnie wszystkie żarówki z przednich reflektorów wymieniam palcami.
@MarisBGda, "polecam odkręcić zbiorniczek na olej " popraw, bo pewnieo  zbiornik na płyn do spryskiwaczy Ci chodziło

MarisBGda:
(Napisałem olej, a chodzi o płyn do wspomagania.)

Warto odkręcić zbiornik na płyn do wspomagania kierownicy.
Odchodzą od niego dwa węże, które przeszkadzają i sam zbiornik też.

Od spryskiwaczy wystaje tylko rurka bo zbiornik jest pod nadkolem i ona też przeszkadza ale po odkręceniu tego zbiornika jest miejsce żeby ruszyć ręką i pociągnąć za oprawkę.

Mi odkręcenie tego zbiorniczka bardzo pomogło, a rurka w sumie nie przeszkadzała.

:-)  Pozdrawiam

P.S.
Teraz mam do wymiany amortyzatory bo nie przeszedł przeglądu

MktR:
Z tymi przeglądami to jest różnie. Trzeba trafić na dobrego i wyrozumiałego diagnostę. Ja na przeglądzie miałem skorodowany wydech, sanki do wymiany, nie palące się jedno światło pozycyjne i brak oświetlenia rejestracji z tyłu i o dziwo mi przegląd podbił bez 'wpisanych' żadnych uwag.

Kolega ma Getza po liftingu i faktycznie z tymi żarówkami mordęga straszna. Ja mam przed liftingiem i postojowe czy mijania (wymieniłem kilka dni temu bo stare już słabo oświetlały drogę) wymienia się w dosłownie chwilę. Nie wiem jak tył bo jeszcze nie miałem okazji wymieniać.

--- Cytuj ---Teraz mam do wymiany amortyzatory bo nie przeszedł przeglądu
--- Koniec cytatu ---

Polecam amortyzatory Kayaba. Nie polecam SACHS. Wymieniłem tylne na SACHSY, zaraz po założeniu zaczęły stukać. Zwróciłem, za te pieniądze kupiłem Kayaby i jak ręką odjął. Do tej pory super i cenowo ok.

Pozdrawiam.

robaszek127:
Na przeglądy jeździ się w to samo miejsce gdzie nie czepiają się byle czego a sprawdzą przy okazji wszystko. Jeśli jeździsz do tego samego gościa to on wie, że nie jeździsz padłem i wymieniasz części dopiero jak tłumik odpadnie.
Co do amorków polecam też kayaby gazowe ale najlepiej produkcji japońskiej. W getzie miałem czeskie i ostatni jeden padł i stukał.
Kupiłem jednak tańsze gazowe ashiki ale w pudełku były droższe japanpartsy. Na razie działają jak ulał. Kup od razu komplet odbojów bo sam tak nie zrobiłem i założyłem stare dość wymęczone  ale musiałem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej