Autor Wątek: naprawa z OC  (Przeczytany 2964 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pawelt

• Gość
naprawa z OC
« dnia: 16 Luty 2009, 10:27:10 »
Witam ponownie.
Teraz inna sprawa.
Ostatnio miałem stłuczkę (ktoś wjechał mi w tył). Rzeczoznawca z Warty w warsztacie zrobił wycenę (mnie przy tym nie było!) i warsztat wykonał naprawę i odebrałem auto. Wszystko bez mojej ingerencji (podpisałem zgodę na reprezentowanie mnie przez warsztat u Warty). Jak zapytałem się co było robione i za ile, to powiedzieli, że dostanę fakturę, ale z Wartą to oni dalej prowadzą sprawę.

Czy to normalne, że nie powiadomiono mnie o wycenie uszkodzeń, nie spytano, czy zgadzam się na taką naprawę? Czy mogę zakwestionować naprawę, jeśli uważam, że jest zrobiona źle?

kml

• Gość
naprawa z OC
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Luty 2009, 10:10:14 »
Cytat: "pawelt"
Czy mogę zakwestionować naprawę, jeśli uważam, że jest zrobiona źle?

Zawsze można kwestionować jakość usługi.

Tigersoft

• Gość
naprawa z OC
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Luty 2009, 11:56:32 »
mi też ostatnio gość wjechał w tył, dziś ide do PTU zgłosić szkode...

Miromat

• Gość
Re: naprawa z OC
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Luty 2009, 19:48:04 »
Cytat: "pawelt"
Rzeczoznawca z Warty w warsztacie zrobił wycenę (mnie przy tym nie było!) i warsztat wykonał naprawę i odebrałem auto. Wszystko bez mojej ingerencji (podpisałem zgodę na reprezentowanie mnie przez warsztat u Warty).

Twój błąd. Ja w takich przypadkach zawsze upoważniam warsztat tylko do rozliczenia się w moim imieniu i ewentualnie oględzin dodatkowych po rozebraniu samochodu. Na oględziny podstawowe rzeczoznawca przyjeżdża do mnie.

Erebus

• Gość
naprawa z OC
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Luty 2009, 20:01:16 »
Tigersoft właśnie mam wielki problem z ptu. Od 2 miesięcy wypłacają mi odszkodowanie z oc sprawcy i ciągle nie potrafią wypłacić. Nie mam kiedy do tego g..... pojechać bo pracują od 8 do 16-stej a ja akurat w tych godzinach w pracy jestem. Jak do nich dzwonie to ciągle coś jest problemem w tym, żeby nadali mi przelew na konto. Szlag mnie z nimi trafia. Jak nie będę miał tych pieniędzy do końca tygodnia to chyba tam ze strzelbą wpadnę.

pawelt na naprawę warsztatową jeśli dobrze pamiętam Masz dwa lata gwarancji. Jeśli coś Ci nie pasuję to muszą to naprawić ( o ile coś naprawdę jest nie tak).
Trochę dziwne, że o niczym Cię nie informowali.

e-gen

• Gość
naprawa z OC
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Luty 2009, 21:46:13 »
Cytat: "Erebus"
Tigersoft właśnie mam wielki problem z ptu. Od 2 miesięcy wypłacają mi odszkodowanie z oc sprawcy i ciągle nie potrafią wypłacić. Nie mam kiedy do tego g..... pojechać bo pracują od 8 do 16-stej a ja akurat w tych godzinach w pracy jestem. Jak do nich dzwonie to ciągle coś jest problemem w tym, żeby nadali mi przelew na konto. Szlag mnie z nimi trafia. Jak nie będę miał tych pieniędzy do końca tygodnia to chyba tam ze strzelbą wpadnę.

Bo PTU to kiepsko zorganizowana firma, która w dodatku zaczęła korzystać z usług firm zewnętrznych do likwidacji - niemniej w ciągu 30 dni powinni Twoją szkodę zlikwidować a jak nie to podać powód dlaczego się przeciąga.

kml

• Gość
naprawa z OC
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Luty 2009, 07:45:46 »
Cytat: "e-gen"
Bo PTU to kiepsko zorganizowana firma, która w dodatku zaczęła korzystać z usług firm zewnętrznych do likwidacji - niemniej w ciągu 30 dni powinni Twoją szkodę zlikwidować a jak nie to podać powód dlaczego się przeciąga.

A jeżeli się nie wywiążują to wpisuje w google: rzecznik praw ubezpieczonych i dzwonimy tam :)

Erebus

• Gość
naprawa z OC
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Luty 2009, 21:28:48 »
Szczęśliwie i dla mnie i dla nich :D Dzisiaj dostałem przelew. Jedynie co mnie wpieniło to to ,że nie wypłacili mi pieniędzy za reflektor. Dowiedziałem się że mają jakąś dziwną politykę rozwiązywania takich spraw. Tak więc, żeby dostać pieniądze za reflektor muszę im oddać ten uszkodzony. Problem znowu w tych ich powalonych godzinach pracy. Będę musiał wziąć po prostu urlop.

A żeby było ciekawiej to na dodatek poza tym że nie zdążyłem naprawić jeszcze samochodu po jednym wirtuozie kierownicy to skolekcjonowałem strzała od następnego ;(
W Katowicach przywaliła we mnie "L-ka" . Co ciekawe dowiedziałem się że złośliwie "zniknąłem" swój samochód i naglę pojawiłem przed samochodem nauki jazdy i dlatego się we mnie wpakowali. W związku z czym Pan instruktor nie przyznał się do spowodowania stłuczki i nie przyjął mandatu, więc czeka mnie sprawa w sądzie grodzkim.
Z tego co wiem to jest raczej formalność bo Panowie z sekcji ruchu drogowego nie mieli wątpliwości co do jego winy.
Nieszczęścia naprawdę chodzą parami ;/

Tigersoft

• Gość
naprawa z OC
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Luty 2009, 21:36:24 »
no już wszystko zgłosiłem, za 2 dni mam zadzwonić i usłyszę na ile wycenili mój zderzak i tłumik :)

Teraz zależy jak szybko sprawca odpowie na ich wezwanie, ale boję się że będzie kombinował bo dał mi już powody do takich myśli oszust jeden. Najgorzej jak nie będzie odpowiadał na listy to będzie się przeciągać :(

tak mi powiedzieli w PTU, wiec lepiej zeby sie zgłosił.

Dziś sam ubezpieczyłem w PTU swoje auto bo wyszło mnie taniej o 100 zł niź gdzie indziej :) Mam nadzieję, że nie będę żałował :)

kml

• Gość
naprawa z OC
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Luty 2009, 08:05:27 »
Takie tematy powinny ZAWSZE nieść jedno przesłanie: BEZ WZGLĘDU NA WIELKOŚĆ STŁUCZKI ZAWSZE DZWONIMY PO POLICJĘ.

Tigersoft

• Gość
naprawa z OC
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Luty 2009, 08:09:48 »
Cytat: "kml"
Takie tematy powinny ZAWSZE nieść jedno przesłanie: BEZ WZGLĘDU NA WIELKOŚĆ STŁUCZKI ZAWSZE DZWONIMY PO POLICJĘ.
Właśnie, ja miałem pierwszy raz coś takiego, mam za dobre serce a facet prosił mnie zebym nie dzwonił bo mandat dostanie. pomagałem mu nawet potem nalać wody do chłodnicy zeby pojechał a on potem po kilku dniach dzwoni ze ma mnie gdzies i kasy mi nie da a jak chcę to mogę isc na ubezpieczalnie. Jeszcze miał do mnie pretensje ze ma straty na ponad 1500 zł

ZAWSZE DZWOŃCIE NA POLICJE !!!

kml

• Gość
naprawa z OC
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Luty 2009, 11:49:49 »
Tigersoft, co za .I. głupi no :/ Polska to nie jest kraj normalnych ludzi :/

Tigersoft

• Gość
naprawa z OC
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Luty 2009, 22:51:00 »
już mi wycenili ten pęknięty zderzak, teraz musze czekać aż gość sie odezwie do ubezpieczalni...