Autor Wątek: Szumy z tyłu podczas hamowania  (Przeczytany 5927 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kml

• Gość
Szumy z tyłu podczas hamowania
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Luty 2009, 13:26:38 »
Cytat: "pawelt"
Czy ktoś mógłby laikowi wytłumaczyć jak wyglądają z tyłu hamulce, jak działają bez klocków hamulcowych, po co są cylinderki itp? Przydałby się jakiś link do obrazka lub schematu.

google.pl i wikipedia :) a w skrócie: w bębnie masz szczęli co wyglądają jak rogal i tłoczek je rozpycha i wtedy trą o bębny :) Taaadaaaa ;]

adams502

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Luty 2009, 15:14:19 »
Proszę bardzo. Oto obrazkowe wytłumaczenie

Rys. 1 Ta nowa srebrna część to cylinderek który wysuwa się w prawo i w lewo.

Rys. 2 Teraz widać już szczęki hamulcowe które złączone są na dole, a na górze stykają się z cylinderkiem.

Rys. 3 Po założeniu bębna w momencie wysuwania się cylinderka szczęki zwiększają swoją średnicę i napotykają na bęben, występuje siła tarcia w skutek czego auto hamuje. Ot i cała filozofia.

PS: Pierwsze były hamulce bębnowe później pojawiły się tarczowe. Tarczowe są wydajniejsze od bębnowych, ale za to mniej trwałe (częściej się ścierają)

xardas

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Luty 2009, 15:50:57 »
Odpowiedź na to pytanie jest prosta:

W bębnie hamulca jest troszkę wody, jakbyś zdjął bęben to zobaczyłbyś że na szczękach jest widoczna rdza i takie specyficzne wyślizganie w niektórych miejscach. To te miejsca powodują charakterystyczny szum podczas hamowania.

To co możesz zrobić:
Odkręć koła, ściągnij bębny, delikatnie przejedź okładziny cierne papierem ściernym (ale bez przesady), wewnętrzną stronę bębnów też potraktuj papierem ściernym. Potem musisz KONIECZNIE dokładnie przedmuchać kompresorem wszystko, aby pozbyć się tego brudu. I załóż wszystko. Potem kilka prób hamowania i powinno być lepiej.

Żeby sytuacja się nie powtarzała to jak startujesz autem zaciągnij ręczny ale tak trochę (żebyś dał radę ruszyć :) ) i przejedź z 10 metrów. Powinno pomóc

chris.fm

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Luty 2009, 22:57:42 »
Hmmm. jesli mowa tu o hamulcach to dzis miałem dziwny przypadek. przy lekkim hamowaniu czyli przy lekkim nacisnięciu pedału czułem pulsowanie i stuki z tylniego bębna. te 2 rzeczy były z sobą zgrane czyli pulsowanie pedała i stukanie bebna ale gdy mocniej zahamuje nic nie stuka. cylinderki wymieniałem latem ale skuteczność hamowania taka sama. nie wiem co to jak sie ociepli trzeba chhyba bedzie rozkręcić. pozdro

xardas

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Luty 2009, 23:03:43 »
Cytat: "chris.fm"
Hmmm. jesli mowa tu o hamulcach to dzis miałem dziwny przypadek. przy lekkim hamowaniu czyli przy lekkim nacisnięciu pedału czułem pulsowanie i stuki z tylniego bębna. te 2 rzeczy były z sobą zgrane czyli pulsowanie pedała i stukanie bebna ale gdy mocniej zahamuje nic nie stuka. cylinderki wymieniałem latem ale skuteczność hamowania taka sama. nie wiem co to jak sie ociepli trzeba chhyba bedzie rozkręcić. pozdro

Zgadza się. Kolego zrób tak jak napisałem wcześniej i problem będzie mniej odczuwalny. Bo nie gwarantuję że go na pewno usuniesz. U mnie te same objawy co u ciebie i u założyciela tematu. I nie chodzi tu że jak hamulce się rozgrzeją to jest ok. Bo temperatura ma niewiele do powiedzenia w tej sprawie. Po prostu po kilku hamowaniach ścierasz warstwę tą która powoduje tesz szmer. Ale jak auto stoi i jest mało używane znowu będęn w środku koroduje i tak jest w kółko...
Zresztą jak rozbierzesz to looknij na szczękę hamulca i zobaczysz o co chodzi... takie wyślizgane świecące kawałki to to.....