Autor Wątek: Check Engine - jak zdiagnozować  (Przeczytany 2989 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mark_cnk

• Gość
Check Engine - jak zdiagnozować
« dnia: 15 Luty 2009, 20:55:28 »
Na początku witam wszystkich bo jestem nowym użytkownikiem forum a Hyundaia mam od 3 tyg.

Mój problem wygląda następująco: autem jeździłem przez dwa tygodnie, później samochód stał tydzień na dworze i dziś miałem wrócić na stancję. Samochód na początku nie chciał odpalić ale była to wina akumulatora (wiedziałem wcześniej że jest już do wymiany). Po podładowaniu odpalił, więc pojechałem, po drodze (jakieś 15 km) wjechałem na stację zatankować do pełna i pojechałem dalej. Po przejechaniu około 25 km, jadąc po kostkowej drodze zapaliła się kontrolka check engine. Zatrzymałem samochód zgasiłem, lecz po ponownym odpaleniu nie zgasła. Przejechałem jeszcze jakieś 80 km i kontrolka się cały czas świeci. Samochód jednak normalnie jeździ jest dynamiczny, ma równe obroty. Co może być tego przyczyną??
Samochód to hyundai accent 1.5 12V 90KM 1995r
Czy ten samochód posiada złączę do diagnostyki OBD2 bo szukałem na forum i znalazłem że posiadają je samochody dopiero od 1996r?? Czy można może wybłyskać kody?

tosianie

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Luty 2009, 21:26:32 »
Siemanko tez jestem nowy ale mam a raczej mialem taki sam problem w moim przypadku wymienilem kable do swiec i pomoglo :-D
ale co mozesz zrobic to podociskaj wszystkie kable od swiec przy aparacie zaplonowym i inne elektryczne kable na kostkach bo to tez moze byc przyczyna
pozrawiam

maciej

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Luty 2009, 12:51:08 »
Witam,
jeżeli chodzi o wybłyskanie kodów błędów to mogę Ci pomóc przesyłając instrukcję i zdjęcie testera (można go w kilka minut zrobić). Wybłyskanie i jego sposób zależą od złącza jakie masz w zależności od rodzaju jest ono umieszczone w takiej skrzynce z bezpiecznikami przy lewej nodze kierowcy lub od spodu po lewej od kierownicy ponad włącznikiem p. mgielnego i ściemniacza deski rozdzielczej. Ta druga to nowsza wersja. Mam też nadzieję że nie masz wersji Kanadyjskiej lub jakiejs innej dziwnej bo u mnie w Kanadyjczyku nie dziala wyblyskiwanie. W europejskim bez problemu. Jak chcesz te materiały to podaj maila na privie czy jak tam chcesz. Jeszcze jedno jeżeli nie gaśnie CE to oznacza że błąd jest cały czas bo inaczej bys go nawet nie zobaczyl albo by tylko blysnął i dodał do listy błędów i CE by zgasło. Mi w tym Kanadyjczyku na przykład CE się świeci dzięki instalacji LPG i nic z tym nie mam zamiaru robić i to nie jest problem. Czasem jak zatankuję gaz do pełna i jest jakieś większe ciśnienie (tak mialam w Holandii) to gaśnie a jak się kończy to znów się zapala.

Tigersoft

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Luty 2009, 22:00:18 »
Ja miałem tak w S-Coupe jak miałem za mało oleju :)
Sprawdzałeś jego poziom ?

A teraz mam gaz i wcale ta kontrolka mi nie świeci, więc nie wiem czy to takie normalne ....

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Luty 2009, 11:31:39 »
Od 1996 roku samochody na rynek USA musiały mieć OBDII a w Europie od ~2000
i zapewne dlatego w "Kandaczyjczyku" nic nie wybłyskasz --> potrzebujesz skaner OBD :-)

Cenna uwaga: śWIECąCA LAMPKA CHECK ENGINE NIE JEST "OBJAWEM" NORMALNOśCI I BEZ ZNACZENIA CZY AUTO JEST ZASILANE Pb CZY LPG

Posty w stylu: "w Hyundaiu to normalne" czy "na gazie tak jest i nic z tym nie zrobisz" itp. są bez sensu, nie wnoszą nic do tematu zatem będą kasowane.

tiomasz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Marzec 2009, 13:45:00 »
Mi CE swiecilo jak po wymianie skrzyni nie dokrecilem dobrze kabli od rozrusznika sprawdz i to ! moze akurat gdzies ci sie obluzował. :-D

mark_cnk

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Marzec 2009, 20:40:32 »
Witam

Na początku próbowałem skasować błąd przez odłączenie akumulatora na ok 60 sek. Jednak cały czas się świeciło. Być może przyczyną błędu był niski stan oleju bo już było na minimum ale nie dolewałem bo miałem już zaplanowaną wymianę. Po wymianie zmieniłem jeszcze szybko akumulator (bo stary słabo kręcił) i lampka zgasła i od ponad tygodnia nawet nie mrugła ;-)

Dzięki wszystkim za zainteresowanie i Maciejowi za przesłanie materiałów ze zdjęciami testera i instrukcją...