Autor Wątek: [Sonata EU4] Renowacja czy wymiana sterownika poduszek powie  (Przeczytany 4969 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PatrykTrojan

• HKP
  • **
[Sonata EU4] Renowacja czy wymiana sterownika poduszek powie
« dnia: 02 Styczeń 2013, 15:16:22 »
Witam,
Ostatnio miałem nie miłą przygodę, chcąc uniknąć zderzenia czołowego wpadłem do rowu i uszkodziłem lewy przód auta, przy czym wyskoczyła mi poduszka z kierownicy. Mam pytanie czy jeśli poduszka została uruchomiona to wymienia się jakichś czujnik czy cały kamputer??
Dzwoniąc do serwisu powiedziano mi, iż wymienia się komputer lub by zmniejszyć koszt dać komputer do renowacji. Proszę o jakieś sugestie w tym temacie
Pozdro

Offline IgoReCzeK

• Giełda
[Sonata EU4] Renowacja czy wymiana sterownika poduszek powietrznych ?
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Styczeń 2013, 20:51:14 »
Cytat: "PatrykTrojan"
wpadłem do rowu i uszkodziłem lewy przód auta, przy czym wyskoczyła mi poduszka z kierownicy.
Z tego co wiem, to w Sonatach EU4 są przynajmniej 2 poduszki powietrzne w standardzie. Skoro wybuchła tylko jedna (nie komplet), to uważam, że powinieneś podjąć próbę u jakiegoś fachowca kodami serwisowymi wykasować z ECU informację o detonacji poduszki powietrznej. Oczywiście po uprzednim montażu nowej sprawnej poduszki do kierownicy. Jeżeli chodzi o Sonaty starsze od NF, to wiedza ASO w Polsce jest praktycznie żadna w temacie tych modeli. Na palcach u rąk można policzyć egzemplarze, które były w tym czasie kupione poprzez Polskie salony - byłem kiedyś w ASO w Piotrkowie Trybunalskim i popadłem w zażenowanie niewiedzą tamtejszych fachowców (bezapelacyjnie polegli po zadaniu kilku pytań dotyczących ASB). Ale wracając do tematu, to głowa do góry, nie będzie tak źle jak się obecnie wydaje i uważam, że wymiana ECU będzie zbędna.  ;-)