Forum > i20
[i20 PB] Trzeszczące coś w środku, skrzypiące fotele i dźwię
ziutek:
Bełkot i tyle. Powinni sprawdzić na gwarancji. Mnie sprzęgło wyregulowali i przesmarowali jakieś mechanizmy - skrzypiało przy wciskaniu. Trzeba trochę ostrzej potraktować aso.
wafel:
Witam.
Kolego wizytor zmień natychmiast serwis. Ja jestem po pierwszym przeglądzie i miałem identyczne zachowanie sprzęgła. Na zimnym przy ruszaniu delikatnie szarpie a na wstecznym na pół sprzęgle pod obciążeniem dziwne buczenie. Serwis Zięba MMCars w Katowicach :-) wymienił mi sprzęgło na gwarancji. Jest zapis w biuletynie Hyundaia o takim zachowaniu sprzęgła.
Jacaw:
--- Cytat: "wafel" ---Witam.
Kolego wizytor zmień natychmiast serwis. Ja jestem po pierwszym przeglądzie i miałem identyczne zachowanie sprzęgła. Na zimnym przy ruszaniu delikatnie szarpie a na wstecznym na pół sprzęgle pod obciążeniem dziwne buczenie. Serwis Zięba MMCars w Katowicach :-) wymienił mi sprzęgło na gwarancji. Jest zapis w biuletynie Hyundaia o takim zachowaniu sprzęgła.
--- Koniec cytatu ---
A można wiedzieć ile ma twój samochód i z kim o tym rozmawiałeś w tym serwisie - jak rozumiem piszesz o serwisie na ul. Kościuszki w Piotrowicach ? Sam tam robiłem pierwszy przegląd i miałem już przez nich malowane drzwi (znany problem z rdzą pod klamkami).
Jeśli faktycznie jest to opisane w biuletynie, to może też im to zgłoszę, bo miałem dziwne buczenia (ostatnio jakby mniej) i lekkie szarpania przy niskich obrotach. Trochę mnie to wkurza, bo w starej prawie 18 letniej Felici mam wrażenie, że sprzęgło chodzi lepiej. Tylko czy w prawie 3 letnim aucie zrobią mi to na w ramach gwarancji ?
wafel:
Samochód ma rok, i udało mi się to załatwić na pierwszym przeglądzie (marzec tego roku) a rozmawiałem z Karoliną M. Doradcą serwisowym która mnie o tym poinformowała. Niestety na sprzęgło jak się nie mylę jest tylko rok gwarancji. Jak na razie jest OK. Serwis Katowice ul. Kościuszki 253. Z tym zjawiskiem byłem też u siebie w Dąbrowie Górniczej ASO Szymański. Kierownik serwisu osobiście się przejechał i jak zwykle nic nie zauważył niepokojącego. Jak stwierdził samochód musi się dotrzeć :shock: Co do klamek to dzięki forum dowiedziałem się o tym problemie zawczasu i przed odbiorem nowego auta z salonu wymusiłem wymianę klamek na nowe. Podobno coś tam zmienili i jak na razie problemu z rdzą pod klamkami nie mam.
Coś z tym sprzęgłem musiało być nie tak bo teraz jest o niebo lepiej :-D
Jacaw:
Dzięki, jestem już po wstępnej rozmowie z nimi i potwierdzili telefonicznie, że faktycznie w niektórych modelach mogą występować problemy ze sprzęgłem, a czy to dotyczy mojego egzemplarza to się dopiero okaże.
Aktualizacja wpisu (2014-04-17): jestem już po wymianie sprzęgła i faktycznie (raczej nie jest to autosugestia) pracuje teraz lepiej, nie szarpie przy starcie i na wstecznym oraz tak jakby w ogóle pedał sprzęgła chodził lżej. Oczywiście czas pokaże, czy tak zostanie, czy też stare objawy wrócą, ale obecnie jestem zadowolony. Tym bardziej, że wymiana sprzęgła na nowe po prawie 3 latach (niecałe 43 tys. km przebiegu) nie jest do pogardzenia. :-)
Dlatego jakby ktoś miał podobne objawy, to chyba warto skontaktować się z ASO, czy przypadkiem jego model nie łapie się na tę akcję "serwisową".
No i muszę też pochwalić ASO Zięba w Katowicach, kolejny raz zrobili co trzeba i generalnie mam (na razie i oby tak zostało) o nich dobrą opinię. Tak więc mogę to ASO, z czystym sumieniem, polecić innym.
Nawigacja