Autor Wątek: [Accent LC] 1.5 CRDi - Nie odpala czy ciepło czy zimno  (Przeczytany 18553 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mar91Ko

• Gość
[Accent LC] 1.5 CRDi - Nie odpala czy ciepło czy zimno
« dnia: 27 Grudzień 2012, 14:21:13 »
Witam, ostatnio mój accent przestał odpalać i muszę go chyba oddać do mechanika bo już tyle się nasłuchałem, że musiałbym wymienić pół samochodu.

* Mam urwaną świecę żarową więc to może przez to, jednak wcześniej odpalał
* ciśnienie w układzie paliwowym może uciekać i przez to muszę dłużej kręcić
* jakiś czujnik od ciśnienia może być zepsuty (koszt 450-650 zł)
* rozrusznik ciężko kręci może trzeba wymienić na nowy
* masz słaby akumulator a jeżeli masz pompo-wtryskiwacze to przez słaby akumulator może nie doprowadzać paliwa.

To co napisałem to są spostrzeżenia różnych mechaników samochodowych teraz tylko nie wiem do którego mam oddać samochód żeby ten naprawił to co według niego jest usterką.

Moje spostrzeżenia akumulator rzeczywiście jest słaby ale wystarczy żeby odpalił.
Miesiąc temu wymieniłem filtr paliwa a pomimo to gdy samochód nie odpala muszę odkręcić zawór spustowy w filtrze, musi wszystko wylecieć i dopiero gdy naładuje akumulator to samochód odpali.

Mam wrażenie że coś jest z tym filtrem ale nie możliwe żeby się co chwilę zapowietrzał.

Ostatnia sytuacja po dwóch dniach wsiadłem odpaliłem bez problemu przejechałem 13 km poszedłem na zakupy (10 min) jak przyszedłem to żadnej reakcji tak jakby paliwa nie dostawał.

Jeszcze jedno podczas odpalania są dwie różnie sytuacje:
* raz kręci ale tak właśnie jakby nie miał paliwa
* a raz tak jakby miał już zaskoczyć coś tam stęka ale nie odpala.

Może ktoś się spotkał z takim problemem albo po porostu wie co to może być albo chociaż potrafi stwierdzić że to na pewno nie jakiś punkt podany powyżej.

BB112

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Grudzień 2012, 17:27:11 »
Witam , zacznij od najprostszych rzeczy. Spróbuj kupić nowy filtr paliwa (koszt malutki) i wyczyść wtryskiwacze i przewody paliwowe. Mialem podobne objawy przy dlugim postoju auta (kilka tyg), auto krecilo nie odpalalo albo odpalalo i zaraz gaslo, pompka paliwa jak by nie podawala paliwa. Wymienilem wszystkie czujniki i dalej nic, dalem do gościa co przeczyscil wtryski, uklad paliwowy i wymienil filtr paliwa, z filtrem zaplacilem 107zł i auto smiga jak nowe ;)

Mar91Ko

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Grudzień 2012, 22:35:05 »
Jutro to zrobię i napisze czy coś się poprawiło.

Jednak dopiero w poniedziałek będę miał dostęp do warsztatu i dopiero zdam relacje.

miq13

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Grudzień 2012, 10:47:59 »
Ja miałem dokładnie to samo w swoim LC. Mechanik wymienił jakiś czujnik, albo położenia wału, albo jakiś paliwowy nie pamiętam dokładnie. Okazało się, że pomimo tego, że pompa pracowała po przekręceniu kluczyka, to samochód nie dostawał/"nie widział" paliwa. Rady BB112, jak najbardziej warto wypróbować, zwłaszcza że to niedrogie podpowiedzi.

Koszt wymiany czujnika w moim przypadku wyniósł 50zł i jak ręką odjął, także bądź dobrej myśli!:)

Mechanik mówił mi że przy wymianie takiego czujnika powinno się wymienić pompę paliwa, ale moja jest sprawna więc żeby nie wchodzić w większe koszta mam sprawdzić czy będzie śmigać, a jak nie to wymienimy. Ale pół roku minęło, zima przycisnęła, a problem nie wrócił.

Mar91Ko

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Grudzień 2012, 15:34:09 »
Auto wróciło od mechanika:
- filtr paliwa wymieniony
- układ paliwowy przeczyszczony

ale problem dalej nie ustąpił, mechanik powiedział że jak bym chciał to możemy wymienić pompę paliwa i rozrusznik bo coś ciężko kręci.

Tylko że pompa działo prawidłowo bo paliwo pompuje tylko dalej coś się dzieje.

I teraz tak sobie pomyślałem czy to nie immobiliser. Tylko czy z nim to nie jest tak że samochód odpala i zaraz gaśnie? Czy też może być jak u mnie że nie dochodzi do zapłonu.

Może jednak zmienię ten czujnik...

BB112

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Styczeń 2013, 17:06:00 »
Hmm , moze by, a pali Ci sie kluczyk od immo na konsoli czy gasnie? Bo nie zagada jak immo blokuje, mi kiedys w wersji przed liftem  tez sie zawieszal immo.

Mar91Ko

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Styczeń 2013, 23:29:19 »
Właśnie jest tak że jak kluczyk przekręcę to świeci a gdy zacznę odpalać to gaśnie i słychać takie "cyk" jak by coś odłączało. A nieraz też po prostu mruga i wtedy wiem że nie odpalę dopóki (i to jest dziwne) nie przeczyszczę filtra paliwa, po tym zabiegu jak przekręcę kluczyk to już świeci. A co z tym immo? Słyszałem że odłączenie to koszt ok 400 zł. A może można to jakoś naprawić?

mtfk

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Styczeń 2013, 22:53:29 »
Ja jeszcze w seicento,miałem taki przypadek podobny,bywało że nie zapalał dopiero za 5-razem,czasami od razu a jeszcze wogóle- ogólnie loteria. Pojechałem do elektryka no i wyczyscił rozrusznik- auto zapalało normalnie, za 2-3 dni auto znowu zaczynało wariować, pojechałem wymieniłem rozrusznik- po paru dniach znów to samo, aż auto całkem zdechło. Zaholowałem auto do serwisu po podłaczeniu do komputera okazało się że immobilaiser klęknął.Ratunkiem było albo odłączenie immobilasera albo nowy koszt ok 500 zł.

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Styczeń 2013, 23:40:49 »
Mar91Ko, jeśli kontrolka immo się świeci po przekręceniu kluczyka to jest ok. Jeśli by w ogóle się nie zapaliła to wtedy masz problem z immo.

Cytat: "Mar91Ko"
masz słaby akumulator a jeżeli masz pompo-wtryskiwacze to przez słaby akumulator może nie doprowadzać paliwa

Może nie znam się stuprocentowo na silnikach diesla ale silniki CRDi to wtrysk typu Common Rail a nie na "pompo wtryskach"

Cytat: "Mar91Ko"
nie odpalę dopóki (i to jest dziwne) nie przeczyszczę filtra paliwa

Wiem, że wymieniłeś filtr ale może po prosu trafiłeś trefny egzemplarz?

domin

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Styczeń 2013, 18:58:10 »
Moim zdaniem podstawa, to zdrowa bateria, jeśli masz kiepską to i tak będziesz musiał wymienić. Zrobisz to teraz, to jedna przyczynę masz wyeliminowaną. Rozrusznika nie trzeba od razu wymienić, wystarczy go wykręcić i wymienić zużyte elementy.
No i ta urwana świeca - na Twoim miejscu nie zastanawiałbym się tylko to zrobił. Później faktycznie można się zastanawiać nad jakimiś czujnikami, czy tym podobnymi rzeczami.