Autor Wątek: [Getz TB] Sterownik zamka centralnego  (Przeczytany 4369 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

waldbor

• Gość
Sterownik zamka centralnego
« dnia: 15 Luty 2009, 13:02:16 »
Witam serdecznie!

Mam Getz'a 1.1 2008. Posiada zamek centralny na kluczyk. Chciałbym w nim zamontować sterownik zamka na pilota. Kieruje mną tylko wygoda :)
Proszę o podpowiedź, czy dostępne np. na allegro siłowniki(np.sting) to byłby dobry wybór, czy lepiej takimi tanimi się nie interesować?

Jestem laikiem w tych sprawach, a autoryzowane stacje obsługi podają gigantyczne kwoty samych sterowników nie mówiąc już o cenie montażu.
Wiadomo, że jak auto na gwarancji to i tak będę musiał zamontować u nich, ale niekoniecznie chciałbym wywalać kilka setek na siłownik (pilot).

Wielkie dzięki za ewentualną pomoc i pozdrawiam :)
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 20:32:00 przez Brt »

marekityle

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Luty 2009, 22:13:43 »
Mam podobny problem, tylko że ja jestem w stanie samemu sobie założyć taki sterownik (jak będzie założony tak jak powinien być to ASO nie może mieć żadnych obiekcji – tak jak ktoś to na tym forum już chyba pisał). Najważniejsze w takim sterowniku to żeby miał zmienny kod, zabezpieczenia przed duplikatem pilota i możliwość awaryjnego wyłączenia – jak coś padnie żeby nie uniemożliwiał zamknięcia/otwarcia auta. Ja osobiście najprawdopodobniej nie będę kupował na allegro tylko w zaprzyjaźnionym sklepie elektronicznym – gwarancja na miejscu i pewność, że nie wepchną czegoś, co się często psuje
P.S. Nie istnieją zabezpieczenia w 100% pewne

Pol246

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Luty 2009, 12:47:25 »
Witam.
Jeśli jest już centralny zamek na kluczyk to rozwiązanie jist proste.(nie trzeba montować siłowników są już) Wystarczy kupic sterownik alarmu z wyjściem do centralnego zamka lub prosty alarm i podłaczyć do sterownika centralnego zamka( powinien mieć wyjście do podłaczenia do sterowania z pilota) Jak nie to kupic uniwersalny sterownik centralnego zamka na pilota i zamienić go z tym orginalnym (raczej nie obejdzie sie bez przerabiania podłączenia złącz do niego) Najlepiej udać sie do sklepu z alarmami i takimi rzeczami a oni doradzą odpowiednie rozwiązanie. Najpierw proponuję odnaleść sterownik centralnego i sprawdzić czy jest możliwość podłączenia do niego dodatkowych przewodów.

RADTUS

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Luty 2009, 13:21:08 »
Nie wiem jakie oszczędności poczyniono w wersjach po fl, ale u mnie nie ma sterownika CZ. Funkcję "sterownika" realizuje "moduł" zamek/siłownik/sterownik w jednym. Na nieszczęście stosowne akcje można wywołać tylko z kluczyka :(. Pozostaje "obejście" w postaci montażu równolegle dodatkowego siłownika (wystarczy slave) i sterowanie go z alarmu.

p.s
Jak tylko przyjdzie wiosna :) zabieram się to takiej właśnie przeróbki :)

waldbor

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Luty 2009, 15:29:14 »
Na wstępie dziękuję wszystkim za zainteresowanie problemem :)

Właśnie dostałem informację z ASO, że jak przyniosę własny pasujący do Getza to nie tracę gwarancji.
Zastanawiam się tylko, czy te sterowniki stig (poprzednio błędnie podałem sting) są warte zakupu. Wyglądają na solidne, ale czy takie są? Może ktoś już korzystał z takich sterowników zakupionych po niższej cenie, bo w ASO wołają prawie 300zł, a na allegro za 79zł

Jak ktoś już kupował, to bardzo proszę o recenzję. Dzięki i pozdrawiam :)

RADTUS

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Luty 2009, 18:32:43 »
Kolego, zweryfikuj wiedzę Panów z ASO na obecność sterownika/centralki CZ w Twoim bolidzie. Zawieziesz im sam sterownik a potem nie będzie czym sterować. Autko rozkręcone i łykniesz u nich siłownik który na allegro kosztuje 15zł za 100zł. W autach które nie mają CZ Panowie wkładają całe komplety i się nie przejmują, a w naszym przypadku mamy CZ tylko w "ubogiej" wersji. cyt. " ... to standardowe oszczędności w tańszych japończykach/koreańcach ..."

waldbor

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Luty 2009, 19:04:21 »
Witaj RADTUS

Dzięki za podpowiedź. Facet z allegro też mi mówił o siłowniku, który będzie niezbędny do mojego modelu autka. Koszt 10zł, więc nie jest źle. Nie napisał tylko, czy mam wybrać master, czy slave, a ja nie mam pojęcia. Ta sama cena. I nie wiem jeszcze, czy wystarczy jeden taki siłownik, czy na każde drzwi osobny :( Wiem pytania pewnie dla Was śmieszne, ale ja nie z tej branży. Dla mnie to czarna magia :)
Firma się wydaje naprawdę profesjonalna, bo odpowiadają na każde moje pytanie. Ja oczywiście staram się weryfikować, to co piszą mi oni i pracownicy ASO, dlatego jestem na forum fachowców, użytkowników Getza.
To co napisałeś o siłowniku daje mi powody sądzić, że facet mnie nie naciąga i chyba się zdecyduję na kupno zarówno sterownika i siłownika. Łączny koszt 89zł.
Poczekam jeszcze trochę, bo może ktoś z użytkowników forum też montował podobny sterownik i ma dodatkowe doświadczenie.
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc :)

RADTUS

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Luty 2009, 22:20:52 »
Wystarczy 1x slave na drzwi kierowcy, będzie "udawał" Twoją akcję kluczykiem. Akcja przełoży się na oryginalnego mastera który otworzy pozostałe zamki.

Pozdr,