Autor Wątek: Co powinna mieć wersja Accent GLS 1996 rok ?  (Przeczytany 3755 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Cien

• Gość
Co powinna mieć wersja Accent GLS 1996 rok ?
« dnia: 15 Luty 2009, 11:08:11 »
Mam takiego Accenta jak w temacie, i się zastanawiam co powinien mieć i jak naprawić to co nie działa.
Po pierwsze, miga na chwilkę kontrolka zapiętych pasów i gaśnie niezależnie od tego czy są zapięte.
Jak to powinno działać ? gdzie są czujniki ? jak i co sprawdzić ?

Drugi temat, to ponoć miały być ABS-y ale nie widzę takiej kontrolki (może spalona żarówka), ale także nie działa ABS , więc podejrzewam że sprzedawca mnie zrobił w konia.
Dodam że lusterka są ręczne.
Szyby elektryczne tylko przednie.
Klima na szczęście jest i chyba działa :)

Dodam że mam silnik 55 KW, i postanowiłem mieć 60 KW, czyli zdjąć z dolotu tłumik powietrza, ale okazało się że już ktoś chyba to zrobił bo nie znalazłem tam nic takiego ...

Co do zastanego wyposazenia mojej wersji ... Accent GLS 1996 Cool Edition 1.3 12V

- klima
- Poduszka tylko dla kierowcy
- centralny zamek z pilota (bez pilota, bez alarmu)
- el. lusterka
- wspomaganie kierownicy
- regulacja kierownicy
- el.szyby (przód)
- antena stała.
- el. regulacja świateł
- regulowany fotel kierowcy łącznie z odcinkiem lędźwiowym
- oryginalna lotka z tyłu (ze światłem stopu)

k7s5a2

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Luty 2009, 11:38:22 »
1. Kontrolka powinna zapalić się na kilka sekund podczas startu. W czasie jazdy jak masz nie zapięty pas powinna się świecić i plumkać.
2. Gdybyś miał dławik miałbyś 44 kW
3. http://www.korea-opt.ru/images/hyundai/220_C7000005.jpg - Sprawdź czy masz te elementy. Jeśli tak to masz ABS. Może być też tak, że czujnik jest uszkodzony, kontrolka powinna się świecić a podczas sprowadzania wyjęto aby nie stresować nabywcy.
4. Nie widziałem Accent`a X3 z tylnymi szybami elektrycznymi.
5. Za to el. lusterka były ale też nie widziałem takiego modelu jeszcze.

Co do tego ABS i żarówek to sam muszę zajrzeć do siebie ponieważ wydaje mi się, że wszystkie GLS miały ABS w standardzie i czas w końcu wstawić spaloną żaróweczkę od czerwonego pola na obrotomierzu ;)

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Luty 2009, 12:40:05 »
Witam. Pozwolę się wtrącić do tematu. Co prawda ja miałem Accenta GLS z 1995 roku, który był sprowadzony z Niemiec, ale ABS'u w nim nie było (brak charakterystycznych ząbków na tylnych piastach + szeregu innych urządzeń), brak klimatyzacji mimo, że posiadał pełną instalację elektryczną do jej podłączenia. Co do tylnych szyb to w I generacji były tylko mechaniczne, a zapalająca się kontrolka od pasów to jest jedynie test pirotechnicznych napinaczy przeprowadzany przy uruchamianiu silnika, natomiast u mnie nie występowała kontrola zapięcia pasów. "Plumkanie" owszem było, ale dotyczyło zapalonych świateł mijania. Tak więc jak sami widzicie wersje GLS bardzo się od siebie różniły. Dodam, że na otarcie łez miałem poduszkę powietrzną w kierownicy (pasażer nie miał już nic). Jak to wyglądało można sobie zobaczyć w linku umieszczonym w moim podpisie. ;-) Pozdrawiam Igor.

Cien

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Luty 2009, 12:46:16 »
Cytat: "IgoReCzeK"
Witam. Pozwolę się wtrącić do tematu. Co prawda ja miałem Accenta GLS z 1995 roku, który był sprowadzony z Niemiec, ale ABS'u w nim nie było (brak charakterystycznych ząbków na tylnych piastach + szeregu innych urządzeń), brak klimatyzacji mimo, że posiadał pełną instalację elektryczną do jej podłączenia. Co do tylnych szyb to w I generacji były tylko mechaniczne, a zapalająca się kontrolka od pasów to jest jedynie test pirotechnicznych napinaczy przeprowadzany przy uruchamianiu silnika, natomiast u mnie nie występowała kontrola zapięcia pasów. "Plumkanie" owszem było, ale dotyczyło zapalonych świateł mijania. Tak więc jak sami widzicie wersje GLS bardzo się od siebie różniły. Dodam, że na otarcie łez miałem poduszkę powietrzną w kierownicy (pasażer nie miał już nic). Jak to wyglądało można sobie zobaczyć w linku umieszczonym w moim podpisie. ;-) Pozdrawiam Igor.

to prawie jak u mnie - co do pasów wszystko wyjaśnia.
Też mam tylko 1 poduszkę.
Swoją drogą - z tyłu mam hamulce bębnowe, a nie tarczowe - i tak myślę że do bębnów to chyba ABS-ów nie bylo ?

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Luty 2009, 12:53:16 »
i tak myślę że do bębnów to chyba ABS-ów nie bylo ?

Były, bo osobiście widziałem, jak mi wymieniali piastę z tyłu, to miała już ząbki do ABS'u a była dedykowana do hamulców bębnowych, które posiadałem.

k7s5a2

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Luty 2009, 13:07:31 »
Ja także nie mam ABS. Ale jak rozbierałem przed dosłownie 20 minutami licznik to kontrolka od ABS jest, i to nawet z dobrą żarówką :P
Tak przy okazji to bym się nie spodziewał kontrolki rezerwy na środku zegarów, raczej przy wskaźniku paliwa.
Z tymi wersjami GLS to było chyba tak jak w Elantrze ... Middle GLS ; High GLS czy jakoś tak.
Ja mam np. łóżko w samochodzie czyli 2 poduszki + kocyk w bagażniku :D

maciej

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Luty 2009, 16:36:11 »
Witam, mam przed sobą FV zakupu jednego z moich Accencików od pierwszego właściciela i jest na niej napisane: "Samochód osobowy Hyundai Accent 1,5 4D "DELUXE" 1 szt. :-)", więc wydaje mi się, że mimo napisu z tyłu na klapce to różne te wersje były. W moim jest:

1 poduszka,
ABS,
firmowe radio Hyundai,
el. szyby przód,
AC,
centralny i
piesek bujający głową na tylnej półce ;-)

Brak el. lusterek chociaż na Allegro można znalesc takie wersje (mają sterowanie umieszczone na tym kółku co jast ogrzewanie tylnej szyby tylko po lewej str.)
Pozdr Accenty

kpawel

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Luty 2009, 19:36:00 »
Wersja wyposażenia okreslona jest poprzez piaty symbol w numerze VIN auta.

5 : Model & Series
-C [X3],....... F [LC],....... L [MC], = STANDARD (L)
-D [X3],....... G [LC],...... M [MC], = DELUXE (GL)
-E [X3] ,...... H [LC],....... N [MC], = SUPER DELUXE (GLS)

Co do symbolu w modelu X3 nie jestem pewien.

BLOONDYN

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Luty 2009, 20:52:04 »
Ja mam wersję GLS . Co prawda z 1995 ale oto moja lista bajerów:
-klima
-centralny zamek z pilota (z alarmem)
-el. lusterka
-wspomaganie kierownicy
-hydrauliczne sprzęgło
-regulacja kierownicy
-el.szyby (przód)
-firmowe radio( już nie)
-wysuwana antena
-el. regulacja świateł
- w pełni regulowany fotel kierowcy łącznie z odcinkiem lędźwiowym

chyba wszystko :-P

maciej

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Luty 2009, 13:44:06 »
kpawel to w przypadku X3 to nie dziala mam jako 5 znak w vin F czyli zaden z wymienionych moje wyposażenie na standard nie wyglada, w FV sprzedazy jest "Deluxe" a na klapie GLS test2 test3 test5 test6 nic sie nie zgadza. Robili jak chcieli:-)

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Luty 2009, 15:51:15 »
Cytat: "IgoReCzeK"
to jest jedynie test pirotechnicznych napinaczy przeprowadzany przy uruchamianiu silnika

To Accent miał napinacze pirotechniczne? W Coupe o tym zapomnieli :roll:

fantaster

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Luty 2009, 23:46:09 »
Ja tez posiadam Accenta w wersji GLS z 1995r. sprowadzonego z niemiec aczkolwiek w wyposażeniu mam tylko:

-centralny zamek z pilota (z alarmem)
-wspomaganie kierownicy
-regulacja kierownicy
-el.szyby
-wysuwana antena
-el. regulacja świateł
-pp kierowcy
Wiec z tego wynika ze wersja wersji nierówna :)

Cien

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Luty 2009, 00:03:15 »
Cytat: "fantaster"
...
Wiec z tego wynika ze wersja wersji nierówna :)

Tak wynika, ja mam chyba klimę "dzięki napisowi" Cool Edition :mrgreen:

Uzupełniłem opis w pierwszym wątku ....