Forum > Tucson JM

[Tucson] Dziwne zachowanie samochodu - pływanie po drodze

<< < (2/4) > >>

Nuna:
Może to bez znaczenia dla tego problemu, ale rozmiar opon jakiś taki nie "tusconowy"  :-/

mitryx:
Na trzepakach byłem i wszystko ok zbieżność ustawiałem ok na suchej nawierzchni auto prowadzi się dobrze a jak jest woda lub śnieg to pływa dziwne. Dziś wrzuciłem nowe opony na tył a tylne na przód tak mi doradzili u wulkanizatora zobaczymy czy to poskutkuje co do rozmiaru opon to takie były jak kupiłem auto ja po prostu dokupiłem 2 nowe bo te co były to tragedia
pozdrawiam Łukasz

[ Dodano: 2012-12-24, 14:31 ]
wyliczyłem sobie średnice zewnętrzną opony
dla oryginału 215/65R16=685,5mm
zamiennik      235/60R16=688mm
moja               225/55R16=653,5mm
wyczytałem ze tolerancja jest 2% od oryginału
czy to może być przyczyna za auto traci przyczepność i pływa po drodze ?

[ Dodano: 2012-12-25, 22:07 ]
Przekładka opon  z tyłu na przód nic nie pomogła auto dalej raz w lewo raz w prawo jadę do norauto 27.12 na kontrole zawieszenia i geometrii

klaudek35:
Zmień opony na 215/65/16 i wszystko powinno wrócić do normy opony 225/55/16 są za szerokie i zbyt niski profil opony do tego modelu.

bobek310:
A jakie masz konkretnie ciśnienie w oponach? Jak miałem ciśnienie zgodnie z instrukcją, to się męczyłem. Obecnie mam ok 2,5 atm i jeździ mi się dobrze.
Idealnie byłoby, gdybyś mógł przełożyć na chwilę koła z oponami typu 215/65/16 lub 235/60R16.

mitryx:
ciśnienie  2,4 atm byłem na sprawdzeniu zawieszenia i wyszło ok ale zbieżność wyszła do kitu przód i  tył ustawili i jest ok poprzedni  warsztat spaprał zbieżność
pozdrowienia i  dzięki za porady

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej