Autor Wątek: [ix35 EL] ekspresowy wzrost średniego spalania na komputerze  (Przeczytany 13659 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grzegon

• Gość
[ix35 EL] ekspresowy wzrost średniego spalania na komputerze
« dnia: 20 Grudzień 2012, 21:38:40 »
Witam, dziś komputer w moim ixie oszalał, na odcinku kilku kilometrów jazdy po mieście w korkach, pokazał mi średnie spalanie z około 11 na 15,7 :!: . Spalanie wzrastało po jednej dziesiętnej co parę minut - głównie w postoju na biegu jałowym. Mam przejechane coś ponad 600 km więc do końca "ułożony" jeszcze nie jest ale takie spalanie to chyba lekka przesada, zwłaszcza że jeżdżę spokojnie. ...a miało być 8,5 do 10l w trybie miejskim   :evil:
Czy ktoś z Was coś takiego miał w swoim autku?

Gabriel

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Grudzień 2012, 22:06:52 »
W moim jak postoi chwilę po wyjechaniu z garażu i nim ruszę to spalania mam na przełomie 45L / 100 ale potem spada stopniowo.
Ja bym się tym nie przejmował, ja swoim zrobiłem ponad 9tyś od października i czasami takie skoki mam ale licząc średnią na papierze to mi wychodzi między 7-8l

B.Wojcieszak

• Gość
Re: ekspresowy wzrost średniego spalania na komputerze
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudzień 2012, 22:16:36 »
Cytat: "grzegon"
Witam, dziś komputer w moim ixie oszalał, na odcinku kilku kilometrów jazdy po mieście w korkach, pokazał mi średnie spalanie z około 11 na 15,7 :!: . Spalanie wzrastało po jednej dziesiętnej co parę minut - głównie w postoju na biegu jałowym. Mam przejechane coś ponad 600 km więc do końca "ułożony" jeszcze nie jest ale takie spalanie to chyba lekka przesada, zwłaszcza że jeżdżę spokojnie. ...a miało być 8,5 do 10l w trybie miejskim   :evil:
Czy ktoś z Was coś takiego miał w swoim autku?

Są dwie możliwości.
1. na wyświetlaczu spalanie było chwilowe, nie średnie
2. czasami się tak zdarza, że podczas nagłego przyspieszenia, zwolnienia, szarpnięcia średnie spalania się resetuje samoczynnie, wówczas wyświetla "aktualne średnie" spalanie (tj na bieżąco się zmienia, aż do czasu).

Nie przejmuj się zupełnie. Zweryfikuj na papierze i napisz co wyjdzie.

Offline Slay75

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Grudzień 2012, 23:10:10 »
A co ja mam powiedzieć? W pewnym momencie zabrakło skali, było 99,9L/100km i po chwili trzy kreseczki, he, he. Nie ma się czym przejmować, spójrz na moją statystykę, średnia 8,4L/100km, w trasie 7L/100km, a można zejść i niżej. Temat wielokrotnie wałkowany, patrz na drogę nie na komputer.

grzegon

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Grudzień 2012, 09:51:13 »
dzięki Koledzy, myślałem że będzie mnie czekała wizyta w serwisie. Ale jeśli ix-y "tak mają" :-)  to przestaje się tym martwić, choć moje spalanie z obliczeń własnych i tak jest bardzo wysokie, ale poczekam aż zrobię z 1500 km i będę się wtedy martwił  :mrgreen:

pozdrawiam i życzę spokojnych i pogodnych Świąt oraz obniżek cen paliw   ;-)

balboa

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Styczeń 2014, 17:17:53 »
...w lekkim szoku byłem, gdy po zaparkowaniu zobaczyłem 27,7 l./100 km.
Gdyby nie posty, nerwówka do rana. Do tej pory było od 6,3 do 11.

cruel

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Styczeń 2014, 19:22:26 »
Ja ostatnio zbijałem z 99litrów, po 4godzinnym postoju.
Strasznie wariuje ten komputer pokładowy w ix...

klemens

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Styczeń 2014, 20:45:59 »
U mnie jest to samo. TTTM. Trzeba go traktować z przymrużeniem oka. Choć przyznaję, że po przejechaniu powiedzmy 3/4 baku zgadza mi się z ilością zatankowaną.

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Styczeń 2014, 22:01:07 »
panowie ale w czym widzicie problem? to nie wina ixa tylko matematyki.. :) jak skasujesz średnie spalanie i przejedziecie 200m w 5 minut to spalanie na poziomie 30 nie jest problemem...

BigT

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Styczeń 2014, 23:05:19 »
Stanie w korku, zima, ujemne temperatury, miasto - co dziwnego w 16 litrach na 100km ?:)

cruel

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Styczeń 2014, 12:12:02 »
Cytat: "vqsoft"
panowie ale w czym widzicie problem? to nie wina ixa tylko matematyki.. :) jak skasujesz średnie spalanie i przejedziecie 200m w 5 minut to spalanie na poziomie 30 nie jest problemem...

A czy ktoś pisał, że kasuje średnie?
Taka sytuacja. Przejechałeś już po tankowaniu do pełna 200km. Średnie 7litrów. Zostawiasz auto na postoju na 3-4godziny. Odpalasz, a tu średnie 99litrów. Po jakimś czasie jednostajnie spada ponownie do poziomu 7-8.
Tu nawet jakbym chciał zresetować samemu  średnie to nie ma sensu, bo po wjechaniu w dziurę, na krawężnik potrafi się zresetować i wszystko wariuje. I wiele osób ma u siebie takie objawy.
Więc matematyki w to nie mieszajmy ;)

kiepero

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Styczeń 2014, 09:51:42 »
A w moim przypadku średnie spalanie potrafi się samo skasować po jakimś przebiegu:)

królik

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Luty 2014, 19:21:21 »
Witam
w listopadzie podczas przeglądu wgrano mi nowe oprogramowanie i od tego czasu silnik ma większa kulturę pracy ale za to wzrosło zużycie paliwa tak o około 0,5 litra czy macie coś podobnego.
Prowadzę dość dokładnie historie spalania.
Pozdrawiam Królik

JAREK G

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Luty 2014, 22:14:50 »
Patrząc na spalanie, to ja mam chyba najnowszy soft  :-P