Autor Wątek: [ix35 EL] wymiana żarówek postojowych (w5w)  (Przeczytany 24376 razy)

konik6k

• Gość
[ix35 EL] wymiana żarówek postojowych (w5w)
« dnia: 17 Grudzień 2012, 22:08:10 »
Dziś zmieniłem sobie wszystkie żarówki H7 na Osram Cool Blue i mam jeszcze żarówki postojowe w5w również Osram Cool Blue ale za h... nie mogę ich wymienić bo nie mogę wyciągnąć strych żaróweczek.

Zmieniał już ktoś te małe postojowe żarówki? To mocowanie trzeba przekręcić czy wyrwać?

Pomocy bo mnie krew zalewa :D hehehe

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Grudzień 2012, 07:49:22 »
Ja też kombinowałem i nie mogłem wyjąć, ale wychodzi mi na to że trzeba je rozruszać na boki i mocno ciągnąć. Tak mocno siedzą cholery.... :shock:  :evil:

zomol

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Maj 2013, 16:56:27 »
Wymieniał ktoś już postojówki z przodu ???
W instrukcji piszą żeby ciągnąć ale one za cholerę nie chcą wyjść a boję się na siłę  :evil:

Gabriel

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Maj 2013, 21:37:13 »
Te postojówki trzeba "delikatnie" rozruszać i wyciągnąć, ja ten temat już przerabiałem. Faktem też jest że dojście do tych postojówek jest "idealne".

U siebie wymieniłem żarówki na Osram Night breaker ( mijania + drogowe)
a postojówki na Philips Blue vision.

zomol

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Maj 2013, 11:32:39 »
Cytat: "Gabriel"
Faktem też jest że dojście do tych postojówek jest "idealne".

Zwłaszcza po stronie zbiornika spryskiwaczy  :mrgreen:

ravk

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Maj 2013, 13:20:07 »
Plastik oprawek tych żarówek mięknie jak się trochę podgrzeje (zapalone lampy przez kilka minut) i wtedy wychodzi zdecydowanie łatwiej (wypróbowane)  :-D

mada

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Maj 2013, 18:36:24 »
Wymięcie sobie na diodowe dedykowane do współpracy z szyną can-bus.
Nie mylić biegunów ponieważ nie będą świecić.
Będzie spokój z nimi na bardzo dłuuuugo.

zomol

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Maj 2013, 23:49:10 »
Cytat: "mada"
Wymięcie sobie na diodowe dedykowane do współpracy z szyną can-bus.

Nie wiem czy dedykowane ale kupiłem komplet diód w5w za 3 zł w Auchan i bardzo ładnie świecą chociaż miały być całkiem białe a jest biały z lekką niebieską poświatą.
Dla "wyśmiewców"  :lol:  nie jestem zwolennikiem diód i agro tuningu ale mam nadzieję, że diody będą bardziej trwałe i przynajmniej przez rok nie będę musiał zmieniać postojówek  (od wymiany minął tydzień a do dziś mam po niej ślady na rękach  :-P )

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Maj 2013, 07:36:30 »
Zgadza się. U mnie świecą (diody) już prawie trzeci rok. Bardzo ładna poświata biało niebieska- daje ładny efekt....

Offline mfax

• Giełda
[ix35 EL] Wymiana przedniej żarówki W5W - postojowe.
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Listopad 2016, 21:09:25 »
Witajcie.
Niedawno nabyłem swojego ix'a... i dziś nastał ten dzień, że zmierzyłem się z wymianą żarówek.
Najpierw padła H7 przód/kierowca --- poszło gładko (tu zdziwienie, bo w Astrze H i Megance musiałem się napocić), niestety po godzinie poszła żarówka postojowa przód/pasażer i tu całkowita porażka  :cry:
Walczyłem na różne sposoby, ale nie wiem jak się za "cholerę" zabrać ?
Co robić ??? Kręcić, ciągnąć etc. Robiłem to rękoma z wyczuciem, żeby czegoś nie połamać i nic  :cry: Pomóc sobie małymi szczypcami ?

Wytłumaczycie i wskażecie jasną stronę mocy...

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Listopad 2016, 21:35:32 »
Używaj funkcji "szukaj".

Offline mfax

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Listopad 2016, 21:42:23 »
zapewniam, że użyłem.... powiem więcej, przeczytałem instrukcję papierową (tzn, ten jeden akapit o wymianie postojowych) i dalej jestem w doopie, ale oczywiście z przyjemnością poczytam doświadczenia innych użytkowników, nawet kosmitów ;)

michas_1

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Listopad 2016, 09:46:37 »
Moja porada :
- wyjąc żarówkę od świate "długich" ( pod tym samym deklem ), kabelki zaczepic z boku.
- lewą ręką (palcem wskazującym) lekko ciągnąć gniazdo żarówki do góry a od góry (też lekko) podważyć płaskim śrubokętem.
Wyskakuje pięnie bez kłopotu. Tylko uważaj bo mi niedawno żarówka w5w przez przypadek wpadła do klosza  :roll:  - wyjęcie tego mogę porównać do zrobienia remontu silnika przez rure wydechową :)
Ale się udało....

Offline mfax

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Listopad 2016, 19:05:01 »
michas_1 dziękuję bardzo za rzeczową odpowiedź  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen: widać, że nie jesteś mądralą z kosmosu ;)

Niestety moje "drobne dłonie" nie mogły zrobić takiego manewru jak Twoje, ale zrobiłem sobie przedłużenie z dwóch śrubokrętów i udało się :)

ps. najważniejsze, że nie musiałem robić tego remontu o którym pisałeś  :lol:  :lol:  :lol: