Autor Wątek: [Santa Fe SM] Co to za zawór?  (Przeczytany 17980 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

JKowalski

• Gość
[Santa Fe SM] Co to za zawór?
« dnia: 16 Grudzień 2012, 11:35:13 »
Witam

Wczoraj przyuważyłem (dziw, że dopiero teraz) że pewien element po lewej stronie intercoolera jest w ogóle nie podłączony. Co więcej nie widzę co mogło by być tam podłączone i nie wiem do czego on jest.
Widzę też, że poprzedni właściciel jeden wężyk znajdujący się w sąsiedztwie tego elementu zaślepił.
Czy ktoś może mi pomóc zidentyfikować ten elementy? Za co odpowiadają i jak je ponownie podłączyć?

Pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda

pumek1976

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Grudzień 2012, 09:06:51 »
Do JKowalski: na 1 zdjęciu ten zaślepiony wężyk o którym piszesz jest od zaworu EGR. Co do wyjaśnienia do czego służy ten zawór polecam lekturę na forum. Zaślepienie wężyka od zaworu EGR nie wpływa znacząco na funkcjonalność auta, jedynie ma wpływ na ekologie :)

222moons

• Gość
Re: [Santa Fe SM] Co to za czunik?
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Styczeń 2013, 11:48:55 »
Cytat: "JKowalski"
Wczoraj przyuważyłem (dziw, że dopiero teraz) że pewien element po lewej stronie intercoolera jest w ogóle nie podłączony. Co więcej nie widzę co mogło by być tam podłączone i nie wiem do czego on jest.
Widzę też, że poprzedni właściciel jeden wężyk znajdujący się w sąsiedztwie tego elementu zaślepił.
Czy ktoś może mi pomóc zidentyfikować ten elementy? Za co odpowiadają i jak je ponownie podłączyć?

Ten niepodłączony element to elektro-zawór podciśnienia. Prawdopodobnie jest uszkodzony (gwizdał sobie ;-)) i dlatego został odłączony. W moim Santa Fe miałem to samo. Jeżdżę bez tego zaworu od kilku miesięcy. W serwisie powiedzieli mi (o dziwo!), że nie jest to problem. Jak na razie nic szczególnego się nie dzieje. No może auto odrobinę słabiej się zbiera. Gdyby chcieć wymienić, to oryginał jakieś 800 zł, a zamiennik 400 zł, więc jakieś rozwiązanie jest ;-)
Podaję link do mojego przypadku: http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1824

JKowalski

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Styczeń 2013, 09:21:07 »
Dziękuję koledzy. Zawór zamówiony. Dam znać czy coś się zmieniło po instalacji

felkner

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Styczeń 2013, 11:53:17 »

JKowalski

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Styczeń 2013, 13:44:30 »
Witam

Koledzy, bardzo prosiłbym zweryfikowanie czy dobrze kombinuję ze sposobem podłączenia tego. Czy tak jak zaznaczyłem na fotce?

Lub prosiłbym o zdjęcie pokazujące jak u was jest to podłączone

weldon

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Styczeń 2013, 14:00:54 »
Zdjęcia nie mam, ale podglądając, jak jest u mnie, to właśnie tak to powinno wyglądać.

JKowalski

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Wrzesień 2014, 21:55:25 »
Pytanko.
Do czego powinien być podłączony wężyk z przetwornika zaznaczony na fotce.

user

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Październik 2014, 17:54:57 »
JKowalski, kolego czytałem w innym wątku, że miałeś problem z EGRem ale wyczyściłeś go na własną rękę, czy po tym zabiegu nadal były jakieś problemy (np. gwizd), że zdecydowałeś się na wymianę? Czy po zamontowaniu zaworu wymagał on adaptacji w serwisie? Z góry dziękuję za odpowiedź.

JKowalski

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Październik 2014, 19:23:09 »
Hej.
EGR czyściłem, natomiast wymieniłem czujnik/przetwornik podciśnienia, bo poprzedni mimo czyszczenia nie działał prawidlowo.

Offline marian_admwz

• HKP
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Marzec 2016, 08:22:08 »
Odkopie trochę temat, bo nie znalazłem rozwiązania. Może ktoś zrobić foto tych wężyków, gdzie który jest podłączony.

na zdjeciu niebieska strzałka to przewód do turbiny ( nie podłączony), czerwony zasilenie. Proszę o podpowiedź jak wszystkie powinny być podłączone.

[ Dodano: 2016-04-06, 09:21 ]
Pomożecie ?

mex554

• Gość
Podobny problem z zaworem podciśnienia
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Listopad 2016, 21:34:56 »
Witam wszystkich prosiłbym o jakieś wyraźne foto jak powinny być podłączone wężyki od intercoolera i zaworu podciśnienia jedyne co mi sie udało odszukać jest bardzo nie wyraźne i nie do końca jestem w stanie rozczytać co gdzie i jak.Wiem też że jest mało ekologiczny sposób ominięcia tego zaworu gdy buczy ale w związku z tym że nie wiem jak powinie być podłączony to niemam jak sprawdzić czy jest sprawny.Druga sprawa to czy właśnie przez to jest check engine i pokazuje błąd p0401 ??? I jeszcze jedno tylna wycieraczka nie działa-silnik na krótko pracuje,prąd dochodzi-padł ten sterownik w klapie czy coś z manetką przy kierownicy??? z góry wielkie dzięki za pomoc.pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
Re: Podobny problem z zaworem podciśnienia
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Listopad 2016, 20:40:00 »
Cytat: "mex554"
Druga sprawa to czy właśnie przez to jest check engine i pokazuje błąd P0401

Może tak być

http://www.fotosik.pl/zdjecie/733edcac80e1f758

Cytat: "mex554"
I jeszcze jedno tylna wycieraczka nie działa-silnik na krótko pracuje,prąd dochodzi-padł ten sterownik w klapie czy coś z manetką przy
kierownicy

O tylną wycieraczkę pytaj tutaj. Pamiętaj jeden temat jeden problem.

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5115&highlight=wycieraczka

mex554

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Listopad 2016, 16:32:12 »
Dziękuję za podpowiedź i zdjęcia. Pozdrawiam