Autor Wątek: [Getz] getz problem z kontrolką CHECK w dieslu 1.5 crdi  (Przeczytany 10143 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

p_lipa

• Gość
getz problem z kontrolką CHECK w dieslu 1.5 crdi
« dnia: 07 Luty 2009, 08:45:37 »
Mam problem z kontrolką CHECK.
Pewnego dnia rozładował mi się akumulator. Po naładowaniu,zamontowaniu i zapaleniu samochodu cały czas, podczas jazdy, świeci mi się ta pomarańczowa kontrolka,a dotychczas gasła po jakimś czasie.
Z czym to może być związane,czy mogłem coś napsuć podczas zakładania akumulatora? Może miał ktoś podobny problem, lub wie jaka może być przyczyna.
Z góry dzięki za pomoc.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:45:04 przez Brt »

JanuszW

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Luty 2009, 22:31:09 »
Proponuję podłączenie GETZA to kompa. Ja jak miałem problem z CHECK to w serwisie BISCH-a odczytali wszystkie błędy (był 1 wskazywał na sondę lambda). Oni tam mają dość dobre oprogramowanie i problem zlokalizowali bardzo szybko.

p_lipa

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Luty 2009, 06:41:49 »
Dzięki za odpowiedź. Domyślam się,że taka droga jest najprostsza,kosztowna i może jedyna.Ale nie wiem co dokładnie może oznaczać ta kontrolka,może jakąś nieistotną awarię którą sam mógłbym usunąć a ktoś miał wcześniej takie doświadczenie,np. pali się kontrolka ponieważ któraś żarówka nie działa itd... :-D

wlad

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Luty 2009, 09:18:50 »
Cytat: "p_lipa"
może jakąś nieistotną awarię którą sam mógłbym usunąć

z tego co wiem to w tych silnikach swiecenie sie tej kontrolki jest zwiazane tylko z ukladem wtryskowym[wszelkiego rodzaju czujniki itp].wiec na jakas prosta [w sensie do usuniecia dla amatora]naprawe bym raczej nie liczyl...
a przed zalozeniem akumulatora kontrolka gasla tak jak powinna-od razu po wlaczeniu silnika ?

p_lipa

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Luty 2009, 11:10:14 »
Cytat: "wlad"

a przed zalozeniem akumulatora kontrolka gasla tak jak powinna-od razu po wlaczeniu silnika ?

Tak gasła. Po rozładowaniu się akumulatora, rozłączyłem go naładowałem i podłączyłem z powrotem do samochodu. Od tego momentu świeci się ta kontrolka stale. Może coś nawyprawiałem przy tej operacji?

wlad

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Luty 2009, 11:16:07 »
Może coś nawyprawiałem przy tej operacji?

chyba za duzo nie mozna-odlaczyles najpierw minus ,a pozniej podlaczyles najpierw plus?

p_lipa

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Luty 2009, 11:32:00 »
chyba za duzo nie mozna-odlaczyles najpierw minus ,a pozniej podlaczyles najpierw plus?

raczej tak,tak mnie uczono,ale teraz nie mogę sobie przypomnieć na 100%
Ale czy to może być wina odłączania akumulatora,czy to raczej przypadek zrządził że teraz pali się ta kontrolka?

JanuszW

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Luty 2009, 13:02:20 »
Dzięki za odpowiedź. Domyślam się,że taka droga jest najprostsza,kosztowna i może jedyna. :-D

Jak zdecydowałem, że naprawiam u nich samochód to za diagnozę nic nie zapłaciłem.

Wymieniali mi część układu wydechowego (nie wiem jak to się dokładnie nazywa - jest to taka część gdzie jest siatka, która była przepalona i przerwana więc układ się rozszczelnił i wskazywało na niepoprawne działanie sądy lambda).

kml

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Luty 2009, 13:10:43 »
Cytat: "JanuszW"
Wymieniali mi część układu wydechowego (nie wiem jak to się dokładnie nazywa - jest to taka część gdzie jest siatka, która była przepalona i przerwana więc układ się rozszczelnił i wskazywało na niepoprawne działanie sądy lambda).

"niesmiertelna" plecionka zapewne ;)

p_lipa

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Luty 2009, 16:01:15 »
Cytat: "kml"
co takiego ??

JanuszW

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Luty 2009, 16:59:59 »

Dokładnie

kml

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Luty 2009, 21:29:40 »
[/quote]co takiego ??[/quote]

Łącznik elastyczny pomiędzy kolektorem a wydechem.

JanuszW

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Luty 2009, 18:15:41 »
Łącznik elastyczny pomiędzy kolektorem a wydechem.

Chyba już bardziej fachowo nie można tego nazwać. Teraz już ZAPAMIĘTAM.

p_lipa

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Luty 2009, 20:19:24 »
z tego co wiem to w tych silnikach swiecenie sie tej kontrolki jest zwiazane tylko z ukladem wtryskowym[wszelkiego rodzaju czujniki itp].wiec na jakas prosta [w sensie do usuniecia dla amatora]naprawe bym raczej nie liczyl...
Dziś się dowiedziałem od mechanika, że być może błąd powstał przez wyładowanie akumulatora.W systemie zostało, że akumulator był rozładowany a poza tym wszystko może być ok i jest to tylko kwestia skasowania błędu przez komputer.Wtedy naprawa nie będzie kosztowna,i oby:)

p_lipa

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Marzec 2009, 23:20:58 »
Okazało się, że to była wina braku prądu po wyładowaniu się akumulatora,pierdoła a do serwisu trzeba podjechać i zapłacić :)
Wie ktoś może jak samemu wykasować zapaloną kontrolkę check,słyszałem że jest taka możliwość,nawet auto świat opisywał takie przypadki ale w innych samochodach?