Autor Wątek: [ix35 EL] Łańcuchy na koła - jak dobrać  (Przeczytany 5914 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gabriel

• Gość
[ix35 EL] Łańcuchy na koła - jak dobrać
« dnia: 09 Grudzień 2012, 09:57:31 »
Witam
Rozglądając się tutaj na forum znalazłem temat łańcuchów na koła do ix-a 35.
Nie szukam rad typu zakładać czy nie tylko interesuje mnie jak dobrać łańcuchy do kół bo tutaj tego nie znalazłem.
Moje zimówki mają rozmiar 215/70/16 i chciałbym dobrać i kupić odpowiednie łańcuchy na koła. W serwisie powiedzieli mi za dwa łańcuchy 900 zł.
Czy może ktoś z Was wie jaki symbol lub rozmiar powinien pisać na łańcuchach???
W sklepach motoryzacyjnych i marketach są łańcuchy na koła ale mają jakieś dziwne oznaczenia typu : 9,10, 11, 12
Podpowie mi ktoś w tym temacie??? Po świętach jadę do  Tyrolu z rodziną więc chciałbym mieć tak na wszelki wypadek.

Offline Timon

• Giełda
[ix35 EL] Łańcuchy na koła - jak dobrać
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudzień 2012, 21:12:02 »
Ostatnio kupowałem łańcuchy na allegro. Rozmiar ogarniałem po etykietce na opakowaniu z łańcuchami. Jak przeglądałem oferty to zwykle właśnie pudełko ma nalepke z wypisanymi rozmiarami kół i opon, na które łańcuchy pasują. Poza tym wg tej etykietki łańcuchy mają dość szeroki zakres rozmiaru kół (te co kupiłem nadają się od kół 13" do chyba 15" z różnymi szerokościami i profilami opony).

Rozmiary, które Ty podajesz to są chyba średnice ogniwa łańcuchu jaki jest użyty (w mm).

Z tego co widzę jest jeszcze tabela rozmiarów łańcuchów według oznaczenia KN X, gdzie X to liczba z zakresu od 30 do 130 ze skokiem o 10. Od niej zależy na jaką kombinację opony z felgą łańcuchy pasują. Tu masz przykładową rozpiskę: ftp://interpack-sklep.pl/All/kn/kn4in1.jpg

IMO zawsze lepiej by jeszcze na opakowaniu/w aukcji był wypisany dokładnie ten rozmiar felgi i opony, który używamy.