Autor Wątek: [ix35 EL] Temp. silnika w mroźne zimowe dni  (Przeczytany 25312 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

B.Wojcieszak

• Gość
[ix35 EL] Temp. silnika w mroźne zimowe dni
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Grudzień 2012, 18:41:09 »
W moim przypadku po niecałych 3km jazdy 60-70km/h zapala się pierwsza lampeczka. Drugiej dzisiaj nie ujrzałem, za krótka trasa.

Sprawdzę dokładniej przy okazji, ale wydaje mi się, że zdecydowanie szybciej się nagrzewa silnik niż w Twoim przypadku Zibi. Mniejsza pojemność silnika robi też na pewno swoje. Nie mam też zastrzeżeń do nagrzewania się wnętrza auta. Idzie sprawnie ten temat.

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Grudzień 2012, 19:05:17 »
wnętrze to w zasadzie jest ciepłe po 2 minutach, czyli tyle ile zajmuje odśnieżenie auta, wystarczy odciąć dopływ świeżego powietrza z zewnątrz, tylko należy pamiętać aby ten dopływ po kilku kilometrach udrożnić, bo szyby zaczną parować.

vojoo

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Styczeń 2013, 09:02:30 »
Do pracy mam jakieś 5 km (miasto korki) droga zajmuje ok 15-20 min. Temperatura gdzieś tak w połowie drogi osiąga 3 kreski (mówię oczywiście o mrozie do - 10 większego w ciągu dnia chyba nie było tej zimy w łodzi ;))

malowany

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Styczeń 2013, 22:14:15 »
Cytat: "vojoo"
Do pracy mam jakieś 5 km (miasto korki) droga zajmuje ok 15-20 min. Temperatura gdzieś tak w połowie drogi osiąga 3 kreski (mówię oczywiście o mrozie do - 10 większego w ciągu dnia chyba nie było tej zimy w łodzi ;))

Sprawdź czy masz w chłodnicy płyn (czynnik chłodzący) :) Ja też mam taki odcinek i mi się włącza 1 , maks 2 kreski

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Styczeń 2013, 12:55:21 »
Cytat: "malowany"
Sprawdź czy masz w chłodnicy płyn (czynnik chłodzący) :) Ja też mam taki odcinek i mi się włącza 1 , maks 2 kreski

Trzeba lekko zasłonić ryja huyikowi i będzie szybciej łapał temperaturkę. Takie niedogrzanie jest szkodliwe dla silnika, oraz dla filtra dpf. Może się w przyszłości odbić niekorzystną czkawką. :-o

preza

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Sierpień 2013, 21:47:07 »
Cytat: "scob"

Nie wiem, jak to jest w tucsonie, ale mam poza huydayem :) renówkę Grand-Scenica (tz żonka ma :) ; tam fabrycznie w obwód chłodzenia wpięta jest rura z trzema świecami żarowymi dogrzewającymi silnik na mrozie

2.0 CRDi też ma takie ustrojstwo i to całkiem na wierzchu, między deklem silnika a podszybiem.

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Sierpień 2013, 13:12:33 »
Jakoś nie mogę tego ustrojstwa dostrzec. Biorąc pod uwagę jak auto się długo grzeje, to może pomyliłeś to z innym elementem, a podgrzewania raczej nie ma.....