Autor Wątek: Pytanie, kolektor ssący  (Przeczytany 3641 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dorek

• Gość
Pytanie, kolektor ssący
« dnia: 05 Luty 2009, 09:04:12 »
Czy w Accencie pierwszej generacji do silnika o pojemności 1,5 były montowane inne niż plastikowe kolektory ssące?

BartBartez

• Gość
Pytanie, kolektor ssący
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Luty 2009, 10:24:31 »
Głowy nie dam ale to przecież silnik G4EK z Scoupe więc można spokojnie założyć aluminiowy kolektor z Scoupe. Chyba, że nie zmieści się pod maską.
Najlepiej wrzuć fotkę komory silnika

IgoReCzeK

• Gość
Pytanie, kolektor ssący
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Luty 2009, 08:10:26 »
Witam. W okolicy kolektora przestrzeń między maską a elementami silnika jest dość duża, więc nie powinno być problemów. Pozdrawiam Igor.

BLOONDYN

• Gość
Pytanie, kolektor ssący
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Luty 2009, 12:39:11 »
Wszystkie Accenty miały plastikowe kolektory dolotowe. I jeśli chodzi ci o instalację gazową ( bo inaczej to pytanie w zasadzie nie miało by sensu) to bez problemu można montować instalacje tz. bezpiecznikowe ( 2 generacji) bez obaw że rozerwie kolektor w czasie odstrzału ( jak ma to miejsce np. w skodach)
W samym ASO Hyundaiu montowano takie instalacje z 2-letnią gwarancją firmy BRC. Teraz ze względu na to jak potaniały instalacje sekwencyjne polecają wtryskowe jednak jeśli klient będzie chciał to bezpiecznikową też założą ;-)
Sam taką posiadam od 4 lat (70tyś km nakręcone)

kpawel

• Gość
Re: Pytanie, kolektor ssący
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Luty 2009, 19:20:04 »
Cytat: "dorek"
i 1,5 były montowane inne niż plastikowe kolektory ssące?

Były tez aluminiowe

przykład

BLOONDYN

• Gość
Pytanie, kolektor ssący
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Luty 2009, 20:08:53 »
Serwis hyundaia twierdzi ze oryginalnych aluminiowych kolektorów w Accentach niema (pytałem się o to przed montażem intalacji gazu).Jednak może być to odlew zrobiony np. zakładach Komet w Siedlcach ;-)
Choć muszę przyznać że wygląda jak oryginał :roll:

maciej

• Gość
Pytanie, kolektor ssący
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Luty 2009, 14:57:59 »
Tak ja mam metalowy w tym z Kanady sprowadzonym. Pozdr

maciej

• Gość
Pytanie, kolektor ssący
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Luty 2009, 13:08:43 »
Tak jak napisałem w moim temacie "błąd 4154 ....." firma Hyundai i nie tylko Polska, ale również ich stona http://hmaservice.com/ też nie bardzo się orientują co i kiedy robili. JEst to niepodważalny fakt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Napisałem że mam aluminiowy kolektor (oryginalny nie zmieniany i nie dorabiany) w Hyundaiu z 96 roku wyprodukowanego w kanadzie. Niedowiarkom moge przesłać foto ale naprawde niechce mi sie na dół leciec ;-) Co do zainstalowania instalacji gazowej przy plastikowym kolektorze nie mam pojęcia bo mam LPG tylko w tym z aluminiowym. Poradz się montera, ale proponuje samemu używać głowy i wyciągać wnioski bo tak jak i na stronie http://hmaservice.com/ i u dealerów Hyundai i tu na forum w 3/4 przypadków i u montera LPG większość gada głupoty bez zastanowienia i prawdziwego zgłębienia tematu. A właśnie BLOONDYN ciekawe z kąd masz taką wiedzę że nigdzie nie montowali plastikowych kolektorów pewnie wszystkie serwisówki przestudiowałeś???

BLOONDYN

• Gość
Pytanie, kolektor ssący
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Luty 2009, 14:03:03 »
Gdybyś czytał moje posty ( a nie tylko jeden post) to byś wiedział... :-P