Autor Wątek: [ix35 EL] Montaż kamery cofania - ktoś już to robił?  (Przeczytany 41335 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tommygun

• Gość
[ix35 EL] Montaż kamery cofania - ktoś już to robił?
« dnia: 06 Grudzień 2012, 14:40:56 »
Chciałbym zamontować w IX-ie kamerę cofania. Wystarczyłaby mi jak w poprzednim wozie zasadniczo soczewka na szybę ale mamy zbyt mocno pochylone szyby aby to miało sens.
Sprawdzałem czy kamera sprawdziłaby się wewnątrz, za szybą ale właśnie przez jej pochylenie nie byłoby widać zbyt dużego obszaru od zderzaka do ok pół metra, może 80 cm a o to pole mi szczególnie chodzi, czasem muszę parkować niemal zderzak do zderzaka lub muszę to zrobić aby wyjechać,

Jak wiadomo, są kamery na oświetleniu rejestracji, dopasowane podobno do modelu ale jest problem, zamiast żarówki jest dioda led. Trzeba by jeździć z idiotycznie oświetloną rejestracją z jednej strony żarówką, z drugiej diodą lub trzeba by i zamiast drugiej żarówki zastosować led. Nie widziałem przy tym oświetlenia bez kamery led do IX-ów. W ogóle, to oświetlanie tablicy ledami wyjątkowo mi się nie podoba.   :-/

Obecny pomysł - kupić kamerkę i podkleić ją taśmą dwustronną przy/na światełku oświetlenia tablicy lub blisko klamki bagażnika. Można by też wspomóc się np. ciastoliną - dopasować, wysuszyć do utwardzenia i podkleić lub również na taśmę dwustronną, pasowałoby idealnie. Problem, to wprowadzenie kabla do środka. Być może dałoby radę wyjąć światełko oświetlenia tablicy i wcisnąć obok kabel, ewentualnie pomóc sobie małym pilniczkiem i zrobić miejsce na kabel.

Dalej też kwestia - ciągnąć kabel do lusterka (kupiłbym uniwersalne, są takie z mocowaniem do hyundaia, wyrzuca się wówczas stare lusterko, to z wyświetlaczem ma niemal identyczne wymiary) lub załatwić sprawę bezprzewodowo. To drugie rozwiązania wiąże się czasem z zakłóceniami, ktoś miał przypadek, że na stacji zamiast obrazu z kamery cofania widział jak w myjni obok myje się samochód.  :-D
Kabel - nie problem go poprowadzić, problem to kurtyny. Boję się, że mógłby jakoś przeszkodzić w ich ewentualnym napełnieniu, choć prawdopodobnie nie jest to kolizyjne, można spokojnie wcisnąć kabel pod łączenie podsufitki z boczkami a tam kurtyny raczej nie są poprowadzone.

Nie chcę też stacji multimedialnej, dla mnie zbędne, nie chcę też jakiegoś monitora montowanego niżej, wolę użyć innego lusterka z wyświetlaczem lub nakładki na nie.

B.Wojcieszak

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Grudzień 2012, 17:42:11 »
Nie myślałeś o czujnikach cofania?

Offline apikus

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Grudzień 2012, 21:33:24 »
Ja do I30 mam kamerę z normalną żarówką, po prostu z jednej oprawki trzeba było wyjąć, aby wstawić do oprawki kamery.

Tommygun

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Grudzień 2012, 08:26:01 »
Cytat: "B.Wojcieszak"
Nie myślałeś o czujnikach cofania?

Tak, myślałem ale wolałbym kamerę, są też i zestawy kamera z czujnikami i na LCD wyświetla się odległość ale chce tylko dokładnie widzieć zderzak samochodu z tyłu lub różne słupki, donice itp., nie muszę mieć sygnału, że pół metra od zderzaka jest przeszkoda, to niewiele mi mówi.

Cytat: "apikus"
Ja do I30 mam kamerę z normalną żarówką, po prostu z jednej oprawki trzeba było wyjąć, aby wstawić do oprawki kamery.

Ha! widziałem jedną, podobną. Wydawało mi się, że jest możliwość wsadzenia do środka żarówki. Tylko pytanie - miałeś to fabrycznie, czy dokupowałeś? Jeżeli to drugie, to może poratowałbyś jakimś przykładowym linkiem...
Z góry dzięki.  :-D

edit: odpowiedział jeden ze sprzedawców z allegro, zgodnie z jego informacją można w oprawce zamontować oryginalne oświetlenie. Szkoda przy tym, że kamery zintegrowane z taką obudową nie mają diod IR do podświetlania w złych warunkach oświetleniowych, czułość na poziomie 0,4 luxa niby jest ok ale dioda by nie zawadziła. Zastanawiam się nad chamskim pocięciem oryginalnej lampki, wstawieniem lepszej kamery i zaklejeniem wszystkiego przeźroczystym klejem. Musze dobrze przyjrzeć się lampce, najlepiej wymontować ją.

dareczekw

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Grudzień 2012, 09:07:57 »
Witam
W swoim Tucsonie zamontowałem taką kamerę z monitorem w lusterku wstecznym wraz z czujnikami parkowania bo to wszystko było w komplecie. Kosztowało ok 350zł. Montowałem sam. Trochę było zabawy z przeciągnięciem kabelków po podsufitką ale dałem rady. Kamerka zamontowana jest w zderzaku na środku a czujniki po bokach. Używam tego wynalazku dwa lata i spisuje się całkiem dobrze. Jedyny mankament to jest długi czas włączania się monitora po wrzuceniu wstecznego. U mnie to trwa około 7-8 sek. Ponadto w bardzo jasne dzień obraz na monitorze jest mało widoczny, coś jak w nawigacji. Jak podłączyłem zasilanie monitora na stałe po przekręceniu kluczyka sytuacja poprawiła się do ok 2 sek ale czasami monitorek potrafił się podczas jazdy sam włączyć na drugie wejście video i miałem niebieskie lusterko (tak wyświetla jak nie ma sygnału). Dlatego powróciłem do włąnczania wraz z wrzuceniem wstecznego. Może jeśi zamontowałby to jakiś fachowiec nie byłoby z tym problemu. Może potrzebny jest jakiś filtr przeciw zakłóceniowy, ja się na tym nie znam a w instrukcji nie było o tym napisane. Monitorek (lusterko) jest czytelne, lekko przyciemnione ale ma to swoje dobre strony bo w nocy nie rażą światła samochodów.
Podsumowując obraz w kamerce poprawia parkowanie, a w szczególności na zatłoczonych parkingach.

Tommygun

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Grudzień 2012, 09:18:39 »
Też rozważałem taki właśnie zestaw ale chyba pozostanę przy samej kamerce. W IX jak sprawdzałem, to przeciągnięcie kabla nie stanowi problemu, kwestia tylko kurtyn. Jak nie zapomnę, to zapytam jutro w ASO jak biegną kurtyny.
O ile dobrze kojarzę, to masz lusterko w formie nakładki z dużym wyświetlaczem i przyciskami z prawej. Lusterko sporo wyższe niż oryginalne, możesz wyświetlać filmy itp.
Rozważam lusterko z mniejszym wyświetlaczem z prawej strony lusterka, którym zastępuje się firmowe lusterko zamiast nakładać na nie drugie. Są na allegro za ok 330 zł, wyświetlacz 4,3", też ma drugie wejście sygnałowe, co być może wpływa na długie uruchomienie obrazu, co już skłaniałoby mnie do kombinacji z małym, osobnym monitorem. Ktoś oprócz przedmówcy może ma doświadczenia z takimi lusterkami?

apikus, Twoja kamerka w lampce jest taką bez diod IR? Jeżeli tak, to czy to dobrze się spisuje w nocy, światła wsteczne zawsze trochę doświetlają.

Problem to tylko czas.  ;-)

Offline apikus

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Grudzień 2012, 13:31:46 »
Cytat: "Tommygun"
apikus, Twoja kamerka w lampce jest taką bez diod IR? Jeżeli tak, to czy to dobrze się spisuje w nocy, światła wsteczne zawsze trochę doświetlają.

Kamera jest bez diód. Na pewno nie ma rewelacji w nocy, ale da się zobaczyć.
Jak znajdę chwilę to wrzucę zdjęcia z monitora.
Zdjęcie kamerki możesz zobaczyć tutaj:
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=212&start=45

Tommygun

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Grudzień 2012, 14:19:17 »
Dziękuję wszystkim.
Jak zrobi się cieplej, to zabiorę się za montaż, jeszcze podumam i efekty oraz wnioski na pewno przekażę. :)

Offline apikus

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Grudzień 2012, 19:31:55 »
Obiecana fotka:

Tommygun

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Grudzień 2012, 14:16:51 »
Dzięki, zasadniczo to by mi wystarczyło.  :-)

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Styczeń 2013, 11:48:37 »
Z moich informacji wynika, że montaż kamery cofania we własnym zakresie, skutkuje utratą gwarancji. Wynika to podobno z tego że trzeba ingerować w elektrykę. Natomiast sama wymiana radia, nie grozi nam utratą gwarancji.
Dla tego jeżeli ktoś planuje NAVI, to przy zakupie najlepiej wynegocjować montaż samej kamery. A później dokupić samo radio i dokończyć dzieła.

Tommygun

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Styczeń 2013, 21:47:57 »
Zapytam przy okazji w znajomym ASO ale pytając o różne rzeczy, to nie powinni robić problemów. Przypatrzyłem się w międzyczasie kurtynom powietrznym, poprowadzenie kabla wzdłuż przy podsufitce i wyprowadzenie go do lusterka spowoduje jednak konflikt, poszukam jeszcze fotek z rozbitych IXów.
Albo monitor będzie niżej (stacja multimedialna odpada) albo zrobię to bezprzewodowo.

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Styczeń 2013, 08:39:40 »
Może faktycznie najlepszym rozwiązaniem jest kamera bezprzewodowa, na ebayu znalazłem za około 110 zł. Pracuje na pasmie 2,4 GHz, dołączają transmiter i odbiornik, które wystarczy podpiąć do zasilanie. Montaż w miejsce po oświetleniu tablicy.
Ewentualnie cały zestaw z lusterkiem + kamera bezprzewodowa w cenie około 450 zł.

Tommygun

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Styczeń 2013, 12:07:41 »
Kupowanie monitorów w lusterku multimedialnym ma poważną wadę, zanim to się włączy, to dawno zaparkujemy. Firmowe lusterka z wyświetlaczem to już konkretny koszt, nawet używane. Było chyba na alle za 450-600 zł, nie pamiętam. Lepszy jest dedykowany monitor bez bajerów lub stacja multimedialna, włączają się szybko. Na razie chyba zostawiłem sobie sprawę na wiosnę.

Offline apikus

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Styczeń 2013, 16:23:36 »
Cytat: "kri$"
ynika to podobno z tego że trzeba ingerować w elektrykę.

To jest tylko podpięcie 12V ze światła cofania, nic więcej, więc na co stracisz gwarancję?