Chciałbym zamontować w IX-ie kamerę cofania. Wystarczyłaby mi jak w poprzednim wozie zasadniczo soczewka na szybę ale mamy zbyt mocno pochylone szyby aby to miało sens.
Sprawdzałem czy kamera sprawdziłaby się wewnątrz, za szybą ale właśnie przez jej pochylenie nie byłoby widać zbyt dużego obszaru od zderzaka do ok pół metra, może 80 cm a o to pole mi szczególnie chodzi, czasem muszę parkować niemal zderzak do zderzaka lub muszę to zrobić aby wyjechać,
Jak wiadomo, są kamery na oświetleniu rejestracji, dopasowane podobno do modelu ale jest problem, zamiast żarówki jest dioda led. Trzeba by jeździć z idiotycznie oświetloną rejestracją z jednej strony żarówką, z drugiej diodą lub trzeba by i zamiast drugiej żarówki zastosować led. Nie widziałem przy tym oświetlenia bez kamery led do IX-ów. W ogóle, to oświetlanie tablicy ledami wyjątkowo mi się nie podoba. :-/
Obecny pomysł - kupić kamerkę i podkleić ją taśmą dwustronną przy/na światełku oświetlenia tablicy lub blisko klamki bagażnika. Można by też wspomóc się np. ciastoliną - dopasować, wysuszyć do utwardzenia i podkleić lub również na taśmę dwustronną, pasowałoby idealnie. Problem, to wprowadzenie kabla do środka. Być może dałoby radę wyjąć światełko oświetlenia tablicy i wcisnąć obok kabel, ewentualnie pomóc sobie małym pilniczkiem i zrobić miejsce na kabel.
Dalej też kwestia - ciągnąć kabel do lusterka (kupiłbym uniwersalne, są takie z mocowaniem do hyundaia, wyrzuca się wówczas stare lusterko, to z wyświetlaczem ma niemal identyczne wymiary) lub załatwić sprawę bezprzewodowo. To drugie rozwiązania wiąże się czasem z zakłóceniami, ktoś miał przypadek, że na stacji zamiast obrazu z kamery cofania widział jak w myjni obok myje się samochód. :-D
Kabel - nie problem go poprowadzić, problem to kurtyny. Boję się, że mógłby jakoś przeszkodzić w ich ewentualnym napełnieniu, choć prawdopodobnie nie jest to kolizyjne, można spokojnie wcisnąć kabel pod łączenie podsufitki z boczkami a tam kurtyny raczej nie są poprowadzone.
Nie chcę też stacji multimedialnej, dla mnie zbędne, nie chcę też jakiegoś monitora montowanego niżej, wolę użyć innego lusterka z wyświetlaczem lub nakładki na nie.