Forum > ix35 EL
[ix35 EL] Montaż kamery cofania - ktoś już to robił?
kri$:
Z moich informacji wynika, że montaż kamery cofania we własnym zakresie, skutkuje utratą gwarancji. Wynika to podobno z tego że trzeba ingerować w elektrykę. Natomiast sama wymiana radia, nie grozi nam utratą gwarancji.
Dla tego jeżeli ktoś planuje NAVI, to przy zakupie najlepiej wynegocjować montaż samej kamery. A później dokupić samo radio i dokończyć dzieła.
Tommygun:
Zapytam przy okazji w znajomym ASO ale pytając o różne rzeczy, to nie powinni robić problemów. Przypatrzyłem się w międzyczasie kurtynom powietrznym, poprowadzenie kabla wzdłuż przy podsufitce i wyprowadzenie go do lusterka spowoduje jednak konflikt, poszukam jeszcze fotek z rozbitych IXów.
Albo monitor będzie niżej (stacja multimedialna odpada) albo zrobię to bezprzewodowo.
kri$:
Może faktycznie najlepszym rozwiązaniem jest kamera bezprzewodowa, na ebayu znalazłem za około 110 zł. Pracuje na pasmie 2,4 GHz, dołączają transmiter i odbiornik, które wystarczy podpiąć do zasilanie. Montaż w miejsce po oświetleniu tablicy.
Ewentualnie cały zestaw z lusterkiem + kamera bezprzewodowa w cenie około 450 zł.
Tommygun:
Kupowanie monitorów w lusterku multimedialnym ma poważną wadę, zanim to się włączy, to dawno zaparkujemy. Firmowe lusterka z wyświetlaczem to już konkretny koszt, nawet używane. Było chyba na alle za 450-600 zł, nie pamiętam. Lepszy jest dedykowany monitor bez bajerów lub stacja multimedialna, włączają się szybko. Na razie chyba zostawiłem sobie sprawę na wiosnę.
apikus:
--- Cytat: "kri$" ---ynika to podobno z tego że trzeba ingerować w elektrykę.
--- Koniec cytatu ---
To jest tylko podpięcie 12V ze światła cofania, nic więcej, więc na co stracisz gwarancję?
Nawigacja
[#] Następna strona