Autor Wątek: [Accent LC] Wymiana żarówek w liczniku z obrotomierzem.  (Przeczytany 47806 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Artur

• Gość
[Accent LC] Wymiana żarówek w liczniku z obrotomierzem.
« dnia: 04 Styczeń 2012, 00:53:00 »
hmm a ja chciałbym wymienić żarówki w liczniku ( wersja z obrotomierzem ). Jaki typ żarówek tam wchodzi ? Wystarczy je podmienić, nie muszę nic odłączać ?

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Styczeń 2012, 08:24:20 »
powiem tak.. w tym accencie wygląda to bardzo podobnie jak w moim Getzie, więc wydaje mi się, że będzie wszędzie tak samo w samochodach z podobnego przedziału czasowego.

do małych kontrolek typu airbag, pasy wchodzą żarówki r5 (zamiennik diodowy ma oznaczenie t5)
natomiast do podświetlenia samych zegarów są potrzebne żarówki r3 (zamiennik diodowy t3).

Podobne diody wchodzą do konsoli środkowej tj podświetlanie nawiewów.

Artur jakbyś chciał kupić diody t5 to odezwij się na privie, bo mam ich trochę w domu, ponieważ kupiłem za dużo to byśmy się jakoś dogadali :)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Styczeń 2012, 23:52:00 »
Oczywiście nie jest to moje dzieło   TU
trochę zdjęć ze wschodu.

Artur

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Styczeń 2012, 11:40:17 »
ok z licznikiem sobie poradzę, a wiecie może jak zdjąć panel główny aby wymienić żarówki ? Ponieważ nie działa mi tam żadna żarówka. (w linku kosmosa jest to pokazane na zdjęciu lecz nie opisane) Jaki typ żarówek tam wchodzi ?

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Styczeń 2012, 11:41:42 »
zapewne jest tak jak w gacku.. diody t5 a  żarowki r5

Artur

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Styczeń 2012, 11:48:29 »
ok, a co muszę odkręcić aby zdemontować ten panel ?

Takie żarówki ? W zegar wchodzą 4, a ile na panel potrzeba ?

[ Komentarz dodany przez: IgoReCzeK: 2012-01-05, 23:16 ]
Treść postu była niezgodna z regulaminem forum! Poprawiłem pierwszy i ostatni raz, później będą tylko ostrzeżenia z usunięciem postu włącznie.

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Styczeń 2012, 13:21:05 »
podeślę Ci zaraz tutorial jak to sie robi w Getzie. W accencie będzie podobnie :)

[ Dodano: 2012-01-05, 13:44 ]
Wymiana oświetlenia konsoli środkowej

[ Dodano: 2012-01-05, 14:05 ]
Wymiana żarówek w zegarach

[ Dodano: 2012-01-05, 14:08 ]
Cytat: "Artur"

http://allegro.pl/dioda-z-cokolem-t5-r5-led-bx8-5d-astra-golf-dl-i1984655368.html

tak musi wyglądać.

a co musisz odkręcić?  masz wszystko w tutorialu którego dodałem.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Styczeń 2012, 19:35:30 »

http://allegro.pl/dioda-z-cokolem-t5-r5-led-bx8-5d-astra-golf-dl-i1984655368.html

To juz za mna demontowałem panel jak wymieniałem fabryczne radio po odkręceniu śrub zalecam zacząć podważanie panela od dołu pod pojemnikiem na kubki .Foto 4 to linki od nawiewu trzeba włozyc głowę pod kierownicę  spojrzeć w prawo  i wypiąć to co zaznaczyłem  czerwonymi strzałkami.Trzeba też odpiąć linkę od kierunku nawiewu klimy która jest za  schowkiem pasażera.

I znów jak zdemontować panel wg kolegów ze  WSCHODU

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Styczeń 2012, 11:34:15 »
ta aukcja z allegro ukazuje żarówki r5 a ja mam w getzie zegary podświetlone żarówkami r3 (prawdopodobnie) bo one są większe od r5.

nie wiem jak w accencie :) musiałbyś wyciągnąć zegary i sprawdzić :)

Artur

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Styczeń 2012, 12:55:19 »
Kurako jak możesz popraw ten link do turtoriala demontażu panela bo wyświetla mi się jakieś zdjęcie :P

Z tego co widzę, to licznik łatwo zdjąć więc pewnie go zdejmę i zobaczę jakie tam są żarówki, ewentualnie jak by ktoś wiedział to proszę napisac  :mrgreen:

Kosmo a masz może zdjęcie gdzie znajduje się ta linka od klimy koło pasażera ?

Łukasz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Styczeń 2012, 15:36:57 »
Hm... dołączę się do tematu. Spaliła mi się, żarówka od podświetlenia przycisku świateł przeciwmgielnych (grupa przycisków pod środkowym nawiewem). Do tej pory wydawało mi się, że trzeba cały środkowy panel wyciągnąć  by się do tego dostać i odkładałem to na wiosnę/lato.
Na załączonym forum jest jednak obrazek na którym są wyciągnięte same przyciski co mnie trochę zaskoczyło.

Wystarczy je podważyć i wysunąć czy może są tam jakieś zatrzaski i trzeba np. wsunąć coś płaskiego na górę i dół by odckoczyły? Każdy z tych przycisków da się pojedynczo wyciągnąć czy trzeba to robić w określonej kolejności?

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Styczeń 2012, 16:02:53 »
Kurako jak możesz popraw ten link do turtoriala demontażu panela bo wyświetla mi się jakieś zdjęcie :P

Z tego co widzę, to licznik łatwo zdjąć więc pewnie go zdejmę i zobaczę jakie tam są żarówki, ewentualnie jak by ktoś wiedział to proszę napisac  :mrgreen:

przepraszam :) poprawiłem : ) poplątały mi się linki jak dodawałem :)

[ Dodano: 2012-01-06, 16:05 ]
Cytat: "Łukasz"
Wystarczy je podważyć i wysunąć czy może są tam jakieś zatrzaski i trzeba np. wsunąć coś płaskiego na górę i dół by odckoczyły? Każdy z tych przycisków da się pojedynczo wyciągnąć czy trzeba to robić w określonej kolejności?

Wydaje się, że są wysuwane. W getzie jednak mocno siedzą i są złapane wiązką kabli :)

Łukasz

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Styczeń 2012, 20:19:43 »
Cytat: "Kurako"

Wydaje się, że są wysuwane. W getzie jednak mocno siedzą i są złapane wiązką kabli :)

No właśnie tak się zastanawiam czy jak są tylko wysuwane i je wyciągne a kabel się nie utrzyma to czy nie będę musiał tak czy inaczej panelu zdejmować...
Może ktoś już je wyciągał w Accencie i wie jak to wygląda? :)

W sumie to nic pilnego i mogę z tym do wiosny poczekać ale gdyby się okazało, że wystarczy te przyciski zwyczajnie wyciągnąć bez żadnych obaw to mógłbym już teraz się tym zająć.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Styczeń 2012, 00:07:24 »

Wiedziałem że o to spytasz

TU  znajdziesz jak dojść do linki zdjęcia 3 i 4 przy okazji sprawdz czy masz filtr kabinowy zdjęcie 3 z napisem kryszka ( też są zdjęcia jak to zrobić ) na pewno jest do wymiany musi być jeden duży w całości ( nie dzielony )np 97617-25000 lub   taki .Warto oczyścić pojemnik w którym jest filtr trzeba użyć odkurzacza i płaskiej końcówki.
A może jeszcze przy okazji można  wymienić rezystor od dmuchawy jeśli pracuje tylko na ostatnim biegu.

A to oznacza tylko  nie zdziwienie miłej pracy .

Łukasz

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Styczeń 2012, 00:57:07 »
Artur, w Twoim Accencie będzie pojedynczy niedzielony filtr kabinowy albo... w ogóle go nie będzie.