Autor Wątek: [Santa Fe SM] Orurowanie przednie i boczne  (Przeczytany 14413 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ROTHMANS

• Gość
[Santa Fe SM] Orurowanie przednie i boczne
« dnia: 21 Listopad 2012, 14:19:39 »
Witam
Tak jak w temacie, chciał bym zapoznać się z Waszymi opiniami.
Już mówię skąd pomysł na taki temat, ostatnio zrobił ktoś mi dwie wgniotki parkingowe na drzwiach.
I tak sobie pomyślałem co by tu zrobić aby w przyszłości uniknąć takich nie potrzebnych problemów.
 Wpadłem na pomysł a jak by wstawić orurowanie czy jak zwał stopnie boczne.
Myślę iż była by to idealna ochrona aby nie mieć poobijanych drzwi w swoim samochodzie.
Zacząłem więc szukać, ponad 1000 zł drogo, szukam używki może coś się znajdzie
I teraz może Wy sie podzielicie opiniami czy to w ogóle pasuje do Santa, jak to jest mocowane i czy nie ma problemów na przeglądzie
Miło by było gdybyście wrzucali zdjęcia swojego orurowania bo jak wiadomo nie ma dwóch takich samych

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Listopad 2012, 15:09:59 »
Z boku możesz mieć...
Z przodu jeżeli samochód był zarejestrowany pierwszy raz w Polsce po roku 2007 to możesz mieć tylko rurki z certyfikatem. generalnie się to nie opłaca bo koszt takowych to 2000 lekko.
Jak założysz rurki mimo to i nie będziesz miał na nie papierka to na przeglądzie może przejdziesz ale jak będziesz miał stłuczkę to już ubezpieczyciel będzie miał powód do odmowy wypłaty ubezpieczenia bo samochód nie powinien zostać dopuszczony do ruchu.
Co do bocznych to też się zastanawiałem:) Niech walą... to ich drzwi:)

Offline Brt

• Administrator
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Listopad 2012, 15:42:46 »
Boczne, są bardziej praktyczne. Mocowanie ich jest bardziej solidne, mozna na nich stanąć bez obawy, że coś zaraz odpadnie.
Z przednim, niestety nie jest tak pięknie. Wszelkie przepisy dotyczące bezpieczeństwa pieszych, kontrolowanych stref zgniotu, itd, unimożliwiają sensowne ich zamontowanie.
W razie wypadku, albo nawet delikatnej stłuczki może zrobić więcej szkody, niż gdybyś uderzył/zawadził o coś bez orurowania.
Praktyczne staje się jak "poprawisz" oryginalne mocowanie, ale wtedy tracisz gwarancje i homologację.

Podsumowując, przednie ładnie wygląda, ale jest mało praktyczne.

JKowalski

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Listopad 2012, 10:53:45 »
A jak wygląda sprawa z progami płaskimi. Grubaśne rury które są dostępne średnio mi się podobają.
Jest możliwośc zakupienia takich? Ewentualnie dopasowania z innego samochodu?
Jak w ogóle wygląda mocowanie progów od strony podwozia?

Pozdrawiam

ROTHMANS

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Listopad 2012, 11:36:24 »
Coś takiego znalazłem ale cena z kosmosu jak dla mnie £299.99

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Listopad 2012, 12:09:42 »
Niezłe..... biorę od ręki jak te £ zamienimy na PLN...może to być cena za sztukę:)

ROTHMANS

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Listopad 2012, 17:20:12 »
Może ktoś zna chiński
http://www.ebay.cn/
albo koreański
http://www.ebay.co.kr/

Może jakiś zakup grupowy  :mrgreen:

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Listopad 2012, 08:41:01 »
tylko ciekawe co z cłem, Vat'em itp. Pewnie doszłoby drugie tyle...
znalazłem takie za 189 funtów:)

santafe

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Kwiecień 2013, 19:52:16 »
Ostatnio mialem przyjemność ściągać towar spoza uni.
Clo i Akcyza to jakas loteria.
Towar trafil mi na clo do Wa-wa i tam odniosłem wrażenie ze stawka jest sprawa umowna. naliczali mi ile im sie podoba . No coz . To Polska . Moze jak ktos sciaga na firme to jest inaczej.

A odnośnie Orurowania to mamy spory wybór juz na rynku. sa Chińskie, Tureckie, Niemieckie i Polskie. Znalazlem ostatnio ciekawa galerie.

Hyundai Orurowanie Rodzaje i Wzory:
http://www.orurowanie.eu/orurowania-do-samochodow/orurowanie-hyundai.html

Z doświadczenia - pamiętajmy ze to co wygląda Ladnie w krajach gdzie zimy niema to u nas po Soli i chemi zaraz wygląda obskurnie.
Warto zwracać uwage na material.
Ten rodzaj dodatków budzi spore kontrowersje - ale każdy z nas już sam decyduje czy to zakładać.  ;-) Ja sie zastanawiam, po majowym bede mial okazje tam byc - zobaczymy.

Miłek25

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Kwiecień 2013, 22:39:08 »
Kolejną kwestią jest to że wszelkie progi pomniejszają i tak już małe właściwości terenowe Santka. Powoduje to swego rodzaju obniżenie progu i łatwiej jest powiesić autko.

santafe

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Maj 2013, 22:36:49 »
Cytat: "Miłek25"
Kolejną kwestią jest to że wszelkie progi pomniejszają i tak już małe właściwości terenowe Santka. Powoduje to swego rodzaju obniżenie progu i łatwiej jest powiesić autko.

Czy ja wiem
Z drugiej strony jaki z niego Dromader.
Widać wyraźnie ze niżej są katy i td..

[ Dodano: 2013-05-20, 07:36 ]
Wiec ze względu na potrzebę podestów do Wsiadania  i wakacje niebawem założyłem zestaw.
Gwarancja 5 lat , Dokumenty dostałem, zdjęcie grzecznie poprosili mnie czy moga zrobic  :-) Montaz Gratis ! A oto efekt .Sami ocenicie .

Sprawuj sie Dobrze, zona mowi ze nawet na parkingach juz nie obija drzwi. Troche sie dziwnie wysiada  :-x

zdzwod123

• Gość
orurowanie
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Czerwiec 2015, 10:14:04 »
a może coś takiego?