Forum > Getz
[Getz TB] olej silnikowy
Andy:
--- Cytat: "darek186" ---Który olej silnikowy wg Was będzie najlepszy do getza 2006, przebieg 100k km
-valvoline durablend 10w40?
-valvoline durablend fe 5w30?
-mobil 3000 x1 fe 5w30?
Obecnie z tego co zauwazyłem to chyba tylko castrol na butelce posiada napis ILSAC GF-3(taki olej zalecany jest w instrukcji obsługi), jak to się przekłada na ACEA? szukałem w necie dość długo i nic konkretnego raczej nie znalazłem, jedynie to że ILSAC GF-3 oznacza iż powinien to być olej "oszczędny-fuel economy" czyli wygląda na to że wszystkie oleje z napisami FE będą odpowiednie? te oleje są bardzoooooo rzadkie przez co smarowanie może być niewystarczające-to właśnie moja obawa.
--- Koniec cytatu ---
Ja mam gacka 2004 i tylko jak kupowalem to fabrycznie byl zalany jakis olej hyundaiowski. Od pierwszej wymiany do teraz (czyli jakies 140kk przebiegu) uzywam Shella 5w40. Nie wiem jak inne oleje, ale nie widze powodu do zmiany.
darek186:
Andy jaki dokładnie olej shell 5W40 używasz?
Andy:
Jakis syntetyk helixa. Jak chcesz dokladnie to moge sprawdzic.
maniek21:
Cześć.
Przepraszam za "nawał" tematów, ale mam dużo pytań, dawno się nie logowałem, a idzie wiosna i trzeba się zabrać za samochód.
Getzem jeżdżę od 1,5 roku, dostałem go z Niemiec od rodziny i stety/niestety tam wymieniono mu olej.
Zalany został 10W40 (nie mam raczej wglądu we wcześniejsze wymiany).
Teraz pytanie - czy jest to zalecany olej, bo znalazłem różne informacje.
Przebieg silnika obecnie to 90000km.
Rozumiem, że powrót do syntetycznego w tym momencie nie ma za bardzo sensu?
Jakiej marki zalewacie olej? Słyszałem, że Hyundai zaleca Shell.
weuek:
A nie masz instrukcji obsługi? Zawsze można pobrać .pdf z internetu...
Nawigacja
[#] Następna strona