Forum > Getz

[Getz TB] olej silnikowy

<< < (4/7) > >>

didarioxx:
Witam.
Dopytam o olej do Getza 1.1 2007r, przebieg 146tys.
Do tej port lałem Castrola 5W30, ale jak wiadomo na okropne opinie chociaż nic między przeglądami nie brakowało.
Podstanowiłem zalać przy najbliższym przeglądzie jakiś prawdziwy syntetyk.
Po tygodniach szukania (bo niestety syntetyki to tylko z nazwy a nie składu) wybór padł na Motul 8100 X-CESS 5W40. Wyszukiwarka Motula mi go nie pokazuje przy doborze oleju ale specyfikacja ACEA A3/B4 ni by pasuje. API SN/CF niby wyższe ale niby można wyższe stosować.
Mogę śmiało lać do hultaja?

robaszek127:
Ja leje do 1.3 5w40 jaki się trafi w promocji. Ostatnio lotos i silnik śmiga więc nie szukaj problemów na siłę. Oleje najwyższej półki full syntetyki to można lać do silników z turbiną. A tu masz zwykły silniczek.

maniek21:
Cześć.
Zamierzam wymienić olej w Hyundai Getz 1.1 2008.
Samochód sprowadzony od rodziny zza granicy, gdzie w serwisie zalano mu 10W40.
Czytałem, że to olej pozostawiający po sobie dużo niedobrego.
Żeby tego było mało, zapomniałem kompletnie o wymianie i ją przeciągnąłem. Przejechał na tym oleju 20000km w 2 lata.

Poczytałem różne fora i opinie oraz sprawdziłem instrukcję obsługi dla modelu poliftingowego: zalecany olej to 5W30. Ja dla bezpieczeństwa myślałem o zalaniu 5W40.
Dobry pomysł? Do wyboru mam Shell Helix Ultra 5w40, Valvoline SynPower FE 5W30, albo Elf Evolution 900 SXR 5W30.

Dodatkowo otrzymałem porady, żeby przed wymianą oleju zalać silnik płukanką Liqui Moly, bo mógł się wytworzyć nagar.
Silnik pracuje równo, trochę głośno, ale nie bierze oleju. Nie wziął ani grama przez te 2 lata. Jeździ w trybie mieszanym.

Proszę o porady doświadczonych kolegów.

sasek941:
Zalej silnik naftą albo olejem napędowym jeżeli chcesz koniecznie robić płukanke.
U siebie zmieniam zwykle co 16-18k km(10 tyś mil, chyba, że zapomne).
Ciągle jeździł na 10w40, ostatnio przeszedłem na 5w50, bez płukanki.
Jaki kolor ma Twój olej aktualnie ?

kosmos2011:
Olej który kupiłeś jest typu HC i spełnia normy. Tylko teraz pamiętaj o wymianie tak za 7 tyś km.

Przed wymianą zrób płukankę.

Filtr oleju oryginał 26300-02502 lub Mann W7023 lub Knecht OC 1052.

Uszczelka korka miski olejowej Elring 726760 https://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3234351515320-EL726760-O18027-uszczelka-sruby-miski-olejowej.html

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej