Forum > Lantra
sprzęgło czy to już agonia?:
kesser:
Witam
Odświeżam wątek ponieważ zlekceważyłem te dźwięki zwalając na samoregulujące się sprzęgło (tak mi powiedział mechanik). Od dwóch dni kiedy w nocy zrobiło się chłodniej po włączeniu auta słychać metaliczny dźwięk po wciśnięciu pedału sprzęgła. jak pedał sprzęgła jest zwolniony to jest ok. Teraz tak zerknąłem do intercarsu i to łożysko oporowe jest dostępne z firmy JC (której nie ufam), Valeo (nie korzystałem) i jakiś risk, co tu będzie rozsądnym wyborem??
Zastanawia mnie czy przy wymianie takiego łożyska nie pokusić się o wymianę całego sprzęgła (tarczy itp.)?
Komplet sprzęgla koło 350 pln plus wymiana, łożysko 60 - 90 pln plus wymiana (nie wiem czy to nie ta sama robota)
W planach jest zmiana auta ale też nie chodzi o zbytnie oszczędzanie bo ta zmiana może być i za rok. Może ktoś coś podpowie?
Lantra 99 rok ma 166 tyś.
Sprzęgło nie wykazuje jakiś większych problemów ale od fabryki chyba nie zmieniane.
BartBartez:
--- Cytat: "kesser" ---Komplet sprzęgla koło 350 pln plus wymiana, łożysko 60 - 90 pln plus wymiana (nie wiem czy to nie ta sama robota)
--- Koniec cytatu ---
Ta sama robota więc lepiej wymienić komplet.
Z firm, które wymieniłeś to tylko Valeo, ale lepiej LUK lub Sachs
kesser:
Byłem właśnie u mechanika w środę auto odstawiam. Mam nadzieję, że te 3 dni wytrzyma ;-) . Wymienię komplet ale bez szaleństw Sachs trochę drogo wychodzi. Przy okazji oczywiście olej w skrzyni.
Może coś jeszcze warto zrobić przy takiej zabawie?
Czy taka wymiana całego zestawu wpływa jakoś na trakcję?
Jarek:
--- Cytat: "kesser" ---Może coś jeszcze warto zrobić przy takiej zabawie?
--- Koniec cytatu ---
Sprawdź przy okazji wszelkie uszczelniacze (te po drodze oczywiście).
--- Cytat: "kesser" ---Czy taka wymiana całego zestawu wpływa jakoś na trakcję?
--- Koniec cytatu ---
Wahacz będzie ruszany więc po całej zabawie czeka cię przynajmniej sprawdzenie geometrii przodu.
kesser:
Już po wymianie, łożysko już było na wykończeniu, tarcza pewnie jeszcze trochę by wytrzymała za to mechanik stwierdził, że olej w skrzyni to był już w kiepskim stanie. Na razie dziwnie się jeździ może dlatego, że przez 2 dni śmigałem innym autem i teraz nie mogę dobrze wyczuć tego, szczególnie przy ruszaniu albo przygasa albo szarpie :-). Ciekawe czy będzie zrywniejsza po tym zabiegu ;-)
Nawigacja