Forum > Lantra

sprzęgło czy to już agonia?:

(1/2) > >>

kesser:
Witam
Ostatnio na zimnym silniku słyszę po wciśnięciu sprzęgła takie delikatne grzechotanie po kilku minutach jazdy zanika. W lantrze jest chyba sprzęgło hydraulicznie regulowane? Wcześniej tego nie słyszałem czy może to oznaczać koniec sprzęgła? Auto ma 163 tys i nie miało wymienianego sprzęgła chyba od fabryki.

grzesik1: edit tytułu

DR_MATT:
Ja bym raczej stawiał na łożysko oporowe sprzęgła, trzeba by pomyśleć o wymianie bo jak się do końca rozsypie to zapomnij o zmianie biegów.

mihu_24:
W dieslu sprzęgło ma zadanie przenieść ten właśnie wyższy niż w benzynioku moment obrotowy i jeżeli nie jest dedykowane pod ten silnik - co często się zdarza to właśnie jest to newwralgiczny punkt tego układu.No i trza umić dizlym jeżdzić....
Diesel is dead <cisza> <cisza> <cisza>
L P G rulezzzz ]:->

wlad:

--- Cytat: "mihu_24" ---W dieslu sprzęgło ma zadanie przenieść ten właśnie wyższy niż w benzynioku moment obrotowy i jeżeli nie jest dedykowane pod ten silnik - co często się zdarza to właśnie jest to newwralgiczny punkt tego układu.No i trza umić dizlym jeżdzić....
--- Koniec cytatu ---

moze sie nie znam,ale G-jak gasoline....w dodatku 1,6L...
wychodzi benzyna a nie diesel :-D

jarded:
Ja też stawiam na łożysko oporowe. Sprawdź to na włączonym silniku podczas postoju.Jeśli to jest łożysko, to podczas wciskania sprzęgła głos powinien zanikać, jak wysprzęglisz to znów się pojawi...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej