Autor Wątek: Wyrwany amortyzator tył (Lantra Kombi)  (Przeczytany 5639 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

esp

• Gość
Wyrwany amortyzator tył (Lantra Kombi)
« dnia: 27 Styczeń 2009, 00:53:25 »
Cześć

W sobotę stanąłem przed koniecznością kupienia amortyzatorów na tył do mojej Lantry kombi. Na dołku amortyzator wyskoczył z górnego mocowania i oparł się na sprężynach. Jazdy brak do czasu, aż kupię amortyzatory (te w samochodzie przejechały dopiero 60,000 km :cry: )

BTW macie jakieś typy na dobry i niedrogi komplet?

A wracając do tematu. Mechanik u którego byłem powiedział, że mam kupić jakieś gumy, co idą na górę amortyzatora, bo to one były przyczyną tego zdarzenia. Byłem w 4 sklepach i nie bardzo byli mi wstanie pomóc, bo nie wiedzieli o co mi chodzi. W sumie sam nie wiem o co chodzi. :D Problem jest w tym, że auto potrzebne no i nie wiem co z tym fantem zrobić. Dlatego też zdecydowałem się do Was napisać z prośbą o wyjaśnienie o jakie gumy chodzi mechanikowi oraz jakieś namiary w necie na nie, lub chociaż coś podobnego, żebym wiedział o co chodzi i czego szukać.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

.ESP.

P.S. Dodam jeszcze, mam nadzieję, że pomoże, że mechanik powiedział, że przyczyną wyrwania amortyzatora była korozja. Może chodzi i mocowanie amortyzatora? Tylko czy wiecie gdzie to można dostać? Bo u mnie w sklepie powiedzieli, że do kombi to trzeba kombinować :lol: .

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Styczeń 2009, 22:34:01 »
Cytat: "esp"
o jakie gumy chodzi mechanikowi

Poduszka amortyzatora z łożyskiem

esp

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Styczeń 2009, 14:04:33 »
Sorki, że zawracam tyłek, ale nie chcę bawić się w kupowanie i odsyłanie bo kupiłem źle, więc chciałbym się zapytać czy to o tą część chodzi?

http://hdmot.pl/index.php?p3320,gorne-mocowanie-hyundai-a70510h-a70511h-tyl

Chyba o tą, bo jak zaglądałem od strony bagażnika pod osłoną głośników oraz spod spodu to chyba właśnie to jest ta część. Ale czy ona ma od razu to łożysko, o którym mówił BartBartez?

Thx za odpowiedź.

Pozdrawiam.

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Styczeń 2009, 14:24:12 »
czy to o tą część chodzi? http://hdmot.pl/index.php?p3320,gorne-mocowanie-hyundai-a70510h-a70511h-ty

TAK

Cytat: "BartBartez"
Poduszka amortyzatora z łożyskiem

Sama poduszka - z tyłu łożyska nie ma.

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Styczeń 2009, 19:51:36 »
Sorki!!! Nie doczytałem, że chodzi o tył.
Ta część będzie dobra

esp

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Styczeń 2009, 21:43:42 »
Dobra poddaję się.

Dzięki za zainteresowaniem tematem, ale byłem dziś u mechanika. Pokazuję mu zdjęcie, a on mi mówi, że to nie o to chodzi. Chodzi mu o, jak on to nazwał, "zderzaki", które idą między to mocowanie a amortyzator. Podobno ta część, o którą mu chodzi jest bardzo tania.

Czy macie może jakieś schematy tylnego zawieszenia do mojego auta (Lantra Wagon 1996 1.8)? Wtedy może sam dowiedziałbym się o co chodzi.

Dzięki wielkie za pomoc.

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Styczeń 2009, 09:47:17 »
a po prostu nie może Ci dać tej części do ręki ? pójdziesz do sklepu i kupisz to co trzeba.

albo

zrób zdjęcie tego urwanego elementu.

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Styczeń 2009, 09:49:36 »
Aha. Czyli chodzi o odboje amortyzatora. Koszt do 20 zł. Jeśli masz stary odbój w jednym kawałku to możesz nowy dobrać po wzorze od innego auta.

esp

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Styczeń 2009, 10:23:41 »
Aha. No dobra dzięki za informację. Mam nadzieję, że żadnych więcej niespodzianek nie będzie. Pozdrawiam.

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Styczeń 2009, 11:46:00 »
no tak, ale nadal nie potrafię powiązać odboju z wyrwaniem amortyzatora....

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Styczeń 2009, 12:38:51 »
Cytat: "e-gen"
nadal nie potrafię powiązać odboju z wyrwaniem amortyzatora..

Co racja to racja. Jeśli odbój byłby przyczyną to musiałoby również rozerwać poduszkę amortyzatora. Ewentualnie rozsadzi dół amorka.

e-gen

• Gość
Re: Wyrwany amortyzator tył (Lantra Kombi)
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Styczeń 2009, 13:02:54 »
te w samochodzie przejechały dopiero 60,000 km :cry: )

co może wskazywać na niewłaściwy montaż....

esp

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Luty 2009, 22:42:31 »
Witajcie ponownie.

Więc tak przyczyną wyrwania amortyzatora było to:

Czyli mocowanie górne amortyzatora. Korozja doprowadziła do takiego stanu rzeczy.
Problem jest w tym, że w moim wspaniałym mieście raczej będzie problem w tą częścią. Widziałem ją na hdmot.pl, ale tam trzeba czekać 2-3 dni na dostawę, a ja niestety tyle nie mam. Gdy byłem posiadaczem Dużego Fiata :-D to koledzy pomagali mi dostać różne części do niego, gdy nie mogłem ich dostać ani na szrocie ani w sklepie.

Mam nadzieję, że znajdzie się w śród was ktoś, kto
a. mógłby mi tą część kupić i wysłać do mnie
b. znaleźć jakiś sklep, który ma tą część od ręki i dać mi namiary na niego, żebym sam się z nim skontaktował
c. hurtowni, która zajmuje się takimi częściami, żeby sklep w którym kupuję wziął tą część?
d. może, ktoś z was ma taką nową część i może mi ją sprzedać np. za pośrednictwem Allegro

Wiem, że proszę o wiele, ale nie widzę innych możliwości.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

Adrian
.ESP.

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Luty 2009, 09:44:28 »
Najlepsze rozwiązanie to skorzystanie ze sklepu internetowego InterCarsu chwalą się że czas dostawy+24h a opłata za transport=10 zł.

esp

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Luty 2009, 10:35:16 »
No tak, ale niestety na InterCars nie ma tej części, ani zamiennika. eh no dobra kupię część przez ten hdmot.pl